avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Buna ziua,fratele meu a facut un copil cu o domnisoara/doamna,iar copilul nu este pe numele lui,este pe numele fostului sot al doamne/domnisoarei respective,este pe numele fostului sot deoarece cand a nascut inca nu divortase,intrebarea mea este urm!
Se poate face testul pe paternitate si fara o hotarare judecatoreasca? Si trebuie acorul mamei?(copilul are 2 ani),si cam cat ar un cost estimativ al testului de paternitate?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cris1971 , utilizator 23:07, 13 Septembrie 2015
Salut.
Potrivit art. 432 Cod civil ”Acţiunea în tăgada paternităţii introdusă de către cel care se pretinde tată biologic poate fi admisă numai dacă acesta face dovada paternităţii sale faţă de copil. Dreptul la acţiune nu se prescrie în timpul vieţii tatălui biologic. Dacă acesta a decedat, acţiunea poate fi formulată de moştenitorii săi în termen de cel mult un an de la data decesului.”
Cred ca,se pune problema stabilirii paternitatii din afara casatoriei si nu tagada paternitatii.
Conform art.424 NCC"Daca tatal din afara casatoriei nu il recunoaste pe copil ,paternitatea acestuia se poate stabili prin hotarare judecatoreasca."Deasemenea,potrivit art.426(1)NCC"Paternitatea se prezuma daca se dovedeste ca pretinsul tata a convietuit cu mama copilului in perioada timpului legal al conceptiunii."Testul ADN la IML este in jur de 2400 Ron.
danpopescu2011 a scris:

Cred ca,se pune problema stabilirii paternitatii din afara casatoriei


Minorul a rezultat dintr-o căsătorie, cel puțin așa scrie userul mai sus. ;)
Nu trebuie ca mama sa fie de acord. Fratele dvs, dacă vrea sa fie tatăl copilului și im acte, trebuie sa tagaduiasca paternitatea ( fostului sot/ tata în acte al copilului) în instanta.
Trebuie sa deschideti proceul in instanta: tagada paternitatii fata de fostul sot al doamnei. Ulterior, pe parcursul procesului instanta va cere si testul ADN la care mama va fi obligata sa se prezinte cu copilul. In functie de rezultatul testului, hotararea instantei va fi de modificare (sau nu) a certificatului de nastere cu unul in care sa figureze tatal biologic al copilului. Testul ADN costa 2700 Ron (se compara 3 probe AND: ale mamei, tatalui prezumtiv adica d-voastra si copilului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am numele fostului sot, tatal biologic.. performer189 performer189 Buna ziua o prietena de-a mea s-a despartit de actualul barbat si s-a imprietenit cu altcineva ea fiind maritata cu acte cu fostul, cu actualul a ramas ... (vezi toată discuția)
O mamica , casatorita legal , desparta de sotul legal , traieste ... coradora coradora O mamica , casatorita legal , desparta de sotul legal , traieste in concubinaj cu un alt barbat , in urma relatiei de concubinaj rezultand un copil , ce sanse ... (vezi toată discuția)
Mama divortata dar are copil cu alt barbat inutza13 inutza13 buna ziua, sora mea este separata de primul sot iar sentinta a aparut doar in noiembrie,adica acum 8 luni , ea acum are copil cu alt barbat ,ei fiind ... (vezi toată discuția)