avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... tagada paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

tagada paternitate

Pana la ce varsta a copilului se poate face tagada paternitatii de catre tata?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:56, 6 Martie 2013
Conteaza cand s-a nascut copilul, functie de data nasterii se aplica o lege sau alta. Daca e nascut dupa 1 oct 2011, se aplica noul cod civil.
Art. 430. -
(1) Soțul mamei poate introduce acțiunea în tăgada paternității în termen de 3 ani, care curge fie de la data la care soțul a cunoscut că este prezumat tată al copilului, fie de la o dată ulterioară, când a aflat că prezumția nu corespunde realității
(2) Termenul nu curge împotriva soțului pus sub interdicție judecătorească și, chiar dacă acțiunea nu a fost pornită de tutore, ea poate fi introdusă de soț în termen de 3 ani de la data ridicării interdicției
(3) Dacă soțul a murit înainte de împlinirea termenul menționat la alin. (1), fără a porni acțiunea, aceasta poate fi pornită de către moștenitori în termen de un an de la data decesului.
Care este corespondentul acestui articol (430) in vechiul CC?
Daca minorul s-a nascut inainte de 1 octombrie 2011 se aplica legea in vigoare la acea data, respectiv Codul Familiei, iar actiunea in tagada paternitatii este reglementata in art. 54-55 din Codul Familiei.
Imi puteti spune mai precis , in ce text de lege sau document oficial se mentioneza ca in functie de data nasterii se aplica vechea lege sau noul Cod Civil ?e vorba totusi de diferenta foarte mare intre termene -6 luni vs. 3 ani ....si inca ceva - un judecator poate admite actiunea fara sa tina cont de aceasta regula si sa aplice numai noua lege ?

Legea 71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil. Legea de punere in aplicare a noului Cod Civil

Art. 47
Stabilirea filiatiei, tagaduirea paternitatii sau orice alta actiune privitoare la filiatie este supusa dispozitiilor Codului civil si produce efectele prevazute de acesta numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare.

Se va judeca dupa legea aflata in vigoare la nastere.

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii ion01 ion01 Tagada paternitatii de catre sotul mamei (Art. 430 CC), poate fi facuta si mult dupa majoratul copilului? (vezi toată discuția)
Prescriptie actiune in tagada paternitatii liduska liduska M-am casatorit in anul 2000. In 2002 am nascut un baiat. Casatoria noastra s-a desfacut printr-o sentinta de divort in anul 2005. Acum, in 2011 a facut un test ... (vezi toată discuția)
Test adn- tagada de paternitate costin64 costin64 buna ziua am fost castorit si in urma acestei castori u reiesit 2 copii la diferenta de 8 ani in fine am divortat acum 5 ani si vreau sa fac testul de ... (vezi toată discuția)