M-am casatorit in anul 2000. In 2002 am nascut un baiat. Casatoria noastra s-a desfacut printr-o sentinta de divort in anul 2005. Acum, in 2011 a facut un test de paternitate in strainatate, luand ca proba ADN saliva baietelului. In urma testului de paternitate a reiesit ca fostul meu sot nu este tatal copilului. Realmente asa si este. De la desfacerea casatoriei si pana in prezent, fostul meu sot a platit pensie alimentara, conform legii. Poate castiga, conform legilor in vigoare, o actiune in tagada paternitatii?
Art.430
Tagada paternitatii de catre sotul mamei
(1) Sotul mamei poate introduce actiunea in tagada paternitatii in termen de 3 ani, care curge fie de la data la care sotul a cunoscut ca este prezumat tata al copilului, fie de la o data ulterioara, cand a aflat ca prezumtia nu corespunde realitatii.
(2) Termenul nu curge impotriva sotului pus sub interdictie judecatoreasca si, chiar daca actiunea nu a fost pornita de tutore, ea poate fi introdusa de sot in termen de 3 ani de la data ridicarii interdictiei.
(3) Daca sotul a murit inainte de implinirea termenul mentionat la alin. (1), fara a porni actiunea, aceasta poate fi pornita de catre mostenitori in termen de un an de la data decesului.
Fostul dvs. sot are un termen de 3 ani de la data cand a aflat ca nu este tatal copilului,
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.
Dar, conform Art. 47. din Legea 71/2011— Stabilirea filiatiei, tagaduirea paternitatii sau orice alta actiune privitoare la filiatie este supusa
dispozitiilor Codului civil isi produce efectele prevazute de acesta numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea
lui in vigoare, atunci care este situatia?? Se mai aplica prevederile Noului Cod Civil???
Buna ziua,
Daca sunteti disponibil, as vrea sa ma lamuriti si pe mine cu un raspuns de specialitate, avand in vedere ceea ce am citit eu,luand in considerare, mai ales, raspunsul dumneavoastra (am scris in ultimul mesaj).
Va multumesc.