avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

noul cod penal

va rog sa-mi spuneti daca noul cod penal intra in vigoare pe data de 1 octombrie 2011?
prietenul meu savarseste o pedeapsa pentru inselatorie. la comisie i-au prelungit pedeapsa cu inca 6 luni pentru comportament.
intrebarea mea este: daca intra in vigoare noul cod penal are sanse sa iasa mai repede si in cit timp se aplica?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: sam bam , utilizator 20:27, 16 Septembrie 2011
Noul Cod Penal nu va intra in vigoare la 1 octombrie, doar Codul Civil intra in vigoare la 1 octombrie.

Ce pedeapsa a primit?
pedeapsa este stabilita prin sentinta penala definitiva si nu poate fi modificata de nimeni altcineva. deci comisia rspectiva nu poate prelungi nici o pedeapsa.

probabil este vorba de altceva.

pe de alta parte, chiar daca in noul CP pedepsele vor fi mai mici, pedepsele aflate in curs de executare nu se vor modifica in sensul diminuarii.
a primit 7 ani, a executat 5 iar in luna august a intrat in comisie. trebuia sa se elibereze dar a primit 6 luni de prelungiri pt comportament. in principiu trebuie sa iasa in luna februarie 2012
Ultima modificare: Vineri, 16 Septembrie 2011
sofiaelena, utilizator
In principiu ar putea iesi la ispasirea celor 7 ani.

In momentul intrari in vigoare a noului cod i se va aplica prevederea cea mai favorabila.

Din Noul Cod Penal:


Art. 244. - (1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevăratăa unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de aobtine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust si dacă s-a pricinuit opagubă, se pedepseste cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.(2) Înselăciunea săvârsită prin folosirea de nume sau calităti mincinoase ori de altemijloace frauduloase se pedepseste cu închisoarea de la unu la 5 ani. Dacă mijloculfraudulos constituie prin el însusi o infractiune, se aplică regulile privind concursul deinfractiuni.(3) Împăcarea înlătură răspunderea penală.

legea penala cea mai favorabila nu se aplica decit celor care inca nu au fost condamnati.
o alta interpretare ar duce la modificarea unor sentinte definitive ceea ce nu se poate face decit in conditiile prevazute de CPP . Iar un asemenea caz de modificare a sentintelor definitive nu exista in CPP.

referitor la cazul postat, nu este vorba de majorarea pedepsei ci doar de respingerea unei cereri de liberare conditionata cf lg 23/1969 coroborat cu art 59 si urm CP. Termenul de 6 luni este prevazut ptr reexaminarea unei noi cereri.

Alte discuții în legătură

As dori sa stiu cand intra noul cod penal ContSters221277 ContSters221277 prietenul meu este inchis din luna iulie ptr tentativa de omor si are o condamnare de 6 ani ,as dori sa stiu daca ii va mai scadea din pedeapsa cand va intra ... (vezi toată discuția)
Codul penal-nerecunoscut fapta michy michy mai am o nelamurire in ce priveste noul cod penal pentru cei condamnati definitiv si nu siau recunscut fapta este in curs vreo lege si pentru ei se va reduce ... (vezi toată discuția)
Cauza de micsorare a pedepsei cedo cedo In cazul in care noul CP si CPP intra in vigoare la1 feb 2014, cand pot formula in instanta actiunea de contestatie la executare in baza art 461 lit ... (vezi toată discuția)