avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1046 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Somatie plata intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Somatie plata intretinere

Buna ziua,

In blocul in care locuiesc am acumulat in perioada febr. - iunie 2011, restante la plata intretinerii in cuantum de 1.300 lei. Din acest motiv astazi 16.09.2011 am primito somatie de plata din parte asociatiei de proprietari cu termen de plata 15 septembrie.
1. Avand in vedere ca somatia a fost primita ulterior termenului scandent, aceasta mai este valabila?
2. Intentionez ca in maxim 3 luni sa finalizez plata restantelor, din cunostinetele dvs. cat dureaza un enetual proces + sentita pana la executarea silita?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:35, 29 Octombrie 2011
Au trimis notificarea ca sa fie trimisa, pt a se putea indeplini procedura prealabila, urmand sa va dea in judecata. Totusi, daca se ajunge in instanta puteti sa contestati aceasta notificare, dar nu va va ajuta prea mult.
Mai mult va ajuta daca va prezentati la primul termen de judecata si sa recunoasteti debitul, asa nu veti fi obligat la cheltuieli de judecata.
Procesul poate dura cateva luni pana la un an, apoi apel si recurs, daca e cazul.
Va multumesc foarte mult pentru informatii.
@alexandrabratu,
Faptul ca ati primit o somatie de plata din partea asociatiei nu inseamna ca o sa aveti parte si de un proces. Acea "somatie de plata" este de fapt o notificare prin care conducerea asociatiei va pune in vedere ca trebuie sa achitati debitele acumulate.
Este o practica in asociatii sa se trimita asemenea notificari pentru a aminti restantierilor de obligatiile pe care le au si de multe ori proprietarii reactioneaza pozitiv si merg la asociatie sa plateasca, sa esaloneze, sa se angajeze ca va achita s.a.m.d.
Aceasta nu este o procedura impusa de lege. Asociatia putea sa va dea in judecata si fara a va trimite acea instiintare sau notificare.
Faptul ca dumneavoastra ati intrat in posesia scrisorii la o zi dupa termenul precizat de asociatie poate avea mai multe motive: nu ati fost acasa si scrisoarea poate sta 10 zile la posta; o greseala de redactare; o intarziere a postei... Verificati data de pe stampila postei si vedeti cand a fost pusa la posta si cand a sosit la oficiul dumneavoastra (sunt doua stampile pe plic). Dar repet, acestea nu au importanta decat ca o mica discutie intre vecini. Adica dumneavoastra ca vecin cu presedintele asociatiei, cu administratorul si cu ceilalti membri in comitet ati fi putut sa va suparati pe acestia daca va trezeati cu citatie la primul termen in instanta, fara ca vreunul din acestia sa va atentioneze.
Cum astazi este in 17 septembrie, mergeti la asociatie si rezolvati: achitati partial sau total, incheiati un angajament de esalonare prin care va angajati sa achitati in urmatoarele 3 luni...
Cu siguranta o sa fiti inteles de conducerea asociatiei care nu are nici un avantaj sa va dea in judecata.
Dar in ce priveste inscrierea de privilegiu asupra imobilului la Cartea Funciara cum stau lucrurile, are administratia dreptul sa faca asta? Si cine ia decizia sa trimita aceasta somatie, doar administratia sau i se cere acordul si presedintelui de asociatie? va multumesc foarte mult!
Asociatia de proprietari are dreptul sa instituie privilegiul imobiliar. Pentru a va lamuri cine are dreptul "administratia sau presedintele"..., trebuie sa cititi legea 230/2007 si HG 1588/2007, unde o sa constatati ca asociatia este condusa de adunarea generala care alege un comitet executiv si-un presedinte care conduc, coordoneaza activitatea asociatiei intre adunarile generale. Apoi comitetul si presedintele angajeaza administratorul asociatiei.
Concret despre privilegiu, redau un fragment edificator din legea 230/2007:
Art. 51. - (2) Privilegiul se înscrie în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei, la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuţie din care rezultă suma datorată cu titlu de restanţă. Privilegiul se radiază la cererea preşedintelui asociaţiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.

Dar in intrebarea dumneavoastra aveti si o nelamurire cu privire la "aceasta somatie"...
Despre ce somatie este vorba? Ati primit vreo somatie? Cine a emis-o si ce scrie pe ea?

Alte discuții în legătură

Neplata cheltuieli intretinere AntoanelaC AntoanelaC Buna ziua, AS dori daca se poate sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Avem un vecin in bloc, rau platnic si nu numai. Astfel, a acumulat o gramada de ... (vezi toată discuția)
Procedura recuperare restante larry2015 larry2015 buna seara! avem situatia in care administratorul blocului ne-a informat ca se va sista furnizarea apei reci din cauza datoriilor la intretinere pe scara ... (vezi toată discuția)
Recuperare restante la asociatie. monyk1406 monyk1406 Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu restantieri la intretinere. Din aceasta cauza, se sisteaza furnizarea apei reci (in orasul nostru doar apa rece si ... (vezi toată discuția)