avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Neplata cheltuieli intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Neplata cheltuieli intretinere

Buna ziua,

AS dori daca se poate sa ma ajutati cu urmatoarea problema. Avem un vecin in bloc, rau platnic si nu numai. Astfel, a acumulat o gramada de datorii la intretinere si nu vrea sa le plateasca, motivand ca nu are serviciu nici el si nici sotia. Am intelege acest lucru (asociatia de propietari) daca ar dori sa munceasca sau ar fi mai atent la consumuri. Astfel consuma cea mai mare cantitate de apa din tot blocul si in plus atunci cand asociatia i-a propus sa efectueze niste lucrari de reparatii in contul datoriei nu a dorit. Acum vrem sa il dam in judecata, insa am inteles ca trebuie sa il notificam intai. Ma puteti ajuta si sa imi spuneti care sunt pasii, eventual legea pe care trebuie sa o urmez pentru a rezolva problema?
Cu stima,
AntoanelaC
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 10:17, 12 Ianuarie 2012
Notificarea pe care o veti adresa acestui rau-platnic are rolul de a-l pune in intarziere cu privire la plata unor penalitati de intarziere, in cazul in care nu ar achita suma datorata pana la termenul impus de dvs. - temeiul legal este art.1522 Noul Cod civil.
Deasemenea, notificarea va avea ca temei legal si art.275 Cod de procedura civila - pentru a va asigura ca acesta va plati cheltuielile de judecata - daca se va ajunge in aceasta etapa - in cazul in care va recunoaste pretentiile in fata instantei de judecata.

O precizare se impune, insa: Puteti sa-l puneti in intarziere cu privire la sume scadente de cel mult 3 ani. Deci, socotiti in urma toate datoriile din ziua anului 2009 - corespunzatoare datei in care redacatati notificarea/cererea de chemare in judecata!

Iata si un model de notificare:
ASOCIATIA DE PROPRIETARI NR.____Braila
Str. _________ Nr. ___ Bl.____ SC. __ PARTER
Cod Fiscal : ________
Nr. ____ / _________


CATRE,
_______________________________



Subscrisa, ASOCIATIA DE PROPRIETARI NR ______ - ........ 9localitatea), cu sediul in ...................... _________________ reprezentata prin presedinte _______________, formuleaza urmatoarea :

NOTIFICARE

prin care va someaza sa achitati in termen de 10 (zile) de la primirea prezentei suma de ¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬ _________ ______ reprezentând cheltuieli de intretinere la care se adauga penalitati de intarziere in cuantum de ____% pe zi intarziere, in valoare de _____________, precum si suma de _______________, reprezentand contravaloare _______________ stabilita pe cota parte proprietate conform prevederilor legii 230 / 2007.

In cazul in care nici dupa primirea prezentei nu veti intelege sa va achitati obligatiile pe care le aveti fata de asociatie, ne rezervam dreptul de a va actiona in judecata in vederea recuperarii sumei datorate, a penalitatilor pentru intarziere a dobanzii si a cheltuielilor de judecata (taxa de timbru, onorariu de avocat si de expert), la care se vor adauga si onorariul executorului judecatoresc precum si alte cheltuieli legate de executare.

Prezenta notificare are ca efect punerea in intarziere a debitorului, conform art. 1522 C.civ. si art. 275 C. proc. civ si da dreptul creditorului sa ceara plata daunelor suferite.


Asoc. de Proprietari nr.____
Presedinte,




Daca dupa acest demers nu va incepe sa plateasca datoriile la intretinere, il puteti actiona in judecata cu o actiune in pretentii.

Un avocat va poate castiga usor cauza. Urmeaza apoi executarea silita.
In temeiul art 50 din L nr 230/2007
Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit

Presedintele asociatiei de proprietari ,cu scopul recuperarii debitului in evidenta, detine obligatia sa cunoasca si sa aplice normele in domeniu si are dreptul sa aplice prevederile art 50 si 51 din L nr 230/2007
Pentru model somatie ,parcurgeti "Documente utile"din cadrul sectiunii asociatii de proprietari
Cu privire la penalizarile pe care le calculati, va recomand sa cititi un articol care sper sa va lamureasca pe deplin:
[ link extern ] /

Legislatie relevanta in domeniu gasiti aici:
[ link extern ]
@AntoanelaC,
Este bine sa trimiteti notificarea asa cum vi s-a explicat mai sus, in primul rand pentru ca asa s-ar putea sa evitati un proces ce poate dura luni sau ani de zile, in functie de incarcarea instantelor din judecatoria dumneavoastra, de termene, de solicitarile restantierului de a se face expertiza nerecunoscand sumele de plata..., dar aceasta notificare nu este obligatorie.
Repet, este bine sa o faceti in doua exemplare (unul ramane la asociatie) si sa o trimiteti prin posta cu confiormare de primire.
In acelasi timp, presedintele asociatiei sa mearga la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara si sa instituie privilegiu imobiliar pe apartament pentru suma datorata asociatiei.
Si-acesta actiune poate sa-l determine pe restantier sa plateasca si-apoi va puteti folosi si de acest privilegiu in instanta.
Trebuie sa mai stiti ca nu orice datorie mai veche de 3 ani se prescrie. De fapt nu se prescrie datoria mai veche ci doar dreptul de a solicita datoria in instanta, nu datoria in sine. Dar si-acest drept treece dincolo de cei 3 ani in anumite cazuri ca de exemplu daca restantierul a facut plati partiale ale datoriei, a recunoscut debitul, si-a luat un angajament de plata fata de asociatie, a fost notificat si-a raspuns motivand ca nu are momentan banii...., aceste sunt doar cateva exemple de care asociatia se poate folosi in instanta pentru ca sa obtina datoriile mai vechi de 3 ani. Eu am obtinut astfel datorii cu vechime de aproape 10 ani de la un restantier.
Dar inainte de instanta puteti apela si la un mediator unde restantierul poate fi invitat si in fata acestuia sa incheiati o intelegere, esalonare platii, angajament de plata...
Pentru ca ati intrebat de legislatie, asociatiile de proprietari se administreaza confom legii 230/2007 si a Normelor adoptate prin HG 1588/2007.
In instanta puteti sa actionati pe baza OU 5/2001, solicitand instantei emiterea unei ordonante care sa contina somatia de plata...sau actiune in instanta pe baza Codului civil.
Incepeti cu notificarea si reveniti!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare diminuare sau anulare cheltuieli de judecata andreiadmin andreiadmin buna ziua,as vrea sa va prezint pe scurt situatia;cineva este actionat in instanta pt plata restante(circa 3000 ron),imediat ce primeste citatia(fara a fi ... (vezi toată discuția)
Suntem somati de apanova. eu sunt la zi. cum ma pot proteja? Cuculica Cuculica Avem multi restantieri care nu platesc cu lunile. Administratorul si presedintele actual pretind ca nu au bani sa ii actioneze in justitie, au obtinut si ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere Pistruiatu Pistruiatu Buna ziua, Ieri am primit o somatie de la asociatia de proprietari ca nu mi-am achitat suma de 1.129,48 Ron reprezetand lunile februarie-mai si mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)