avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... solicitare diminuare sau anulare cheltuieli de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

solicitare diminuare sau anulare cheltuieli de judecata

buna ziua,as vrea sa va prezint pe scurt situatia;cineva este actionat in instanta pt plata restante(circa 3000 ron),imediat ce primeste citatia(fara a fi somat in prealabil)STINGE DATORIILE,acum urmeaza prezentarea in instanta unde vor mai ramane in discutie cheltuielile cu avocatul facute de asociatie.Credeti ca pt diminuarea sau anularea acestor cheltuieli pe langa probleme importante si reale de sanatate,invocarea faptului ca angajarea unui avocat nu era necesara ,dosarul putea fi depus si de administrator si presedinte care oricum sunt platiti lunar.Procedura de dare in judecata a unui restantier este descrisa in amanunt in legea 230/2007,care trebuie sa fie "Biblia'' oricarui administrator si presedinte de asociatie,in plus primaria de sector ofera consultanta gratuita.Credeti ca sunt argumente viabile pt a scapa de plata avocatului asociatiei?
Daca nu a avut loc prima infatisare,inainte de inceperea dezbaterilor,partea reclamata sa comunice si sa dovedeasca ca a achitat debitul restant
,dosarul putea fi depus si de administrator si presedinte care oricum sunt platiti lunar

Actiunea se poate depune direct la instanta sau prin corespondenta postala,nefiind obligatoriu implicarea administratorului sau presedintelui pentru aceasta etapa
Argumentele invocate de dvs nu sunt suficiente pentru a determina instanta de judecata sa dispuna micsoararea cheltuielilor cu avocatul
Ultima modificare: Duminică, 5 August 2012
elga50, moderator
si atunci aveti un exemplu de situatie in care se pot reduce de catre instanta cheltuielile de judecata...sau asta nu se intampla de regula?
Ultima modificare: Duminică, 5 August 2012
andreiadmin, utilizator
Paratul nu are cum sa stie ce va dispune instanta.
Faptul ca el a fost de buna-credinta si si-a achitat aceasta restanta pana la prima infatisare poate fi un argument pentru micsorarea acestor cheltuieli. Dar trebuie sa specifice la prima infatisare toate argumentele pe care le crede necesare ca sa-si obtina aceasta micsorare a cheltuielilor.
In legea 230/2007 nu se spune explicit ca asociatia nu are dreptul sa-si angajeze un avocat pentru demersurile in instanta.
Presedintele si administratorul au, in lege si in normele de aplicare a legii, suficiente atributii de indeplinit pentru care sunt platiti.

Intre parat si asociatie nu ar trebui sa existe un "razboi" in care restantierul sa uite de plata cotelor sale de intretinere cat mai mult timp, iar asociatia sa-l vaneze cu orice pret; paratul ar trebui sa inteleaga ca ajungerea in instanta a fost din cauza exclusiva a lui si ca asociatia ii reprezinta pe ceilalti vecini care nu sunt dispusi sa plateasca pentru restantier. Asociatia nu se reprezinta pe sine, nu este o persoana, ci are putere de reprezentare.
simonette12 wrote la data de 18iulie a.c intr-un topic pe acceasi tema .;"Chiar daca achitati debitul, se impune sa depuneti la dosar o intampinare prin care sa aratati ca ati inteles sa achitati debitul restant si sa depuneti in acest sens dovada achitarii acestuia.
In privinta cheltuielilor de judecata ( care ar putea fi onorariul de avocat), avand in vedere ca paratii recunosc la prima zi de infatisare pretentiile reclamantului, nu pot fi obligati la plata cheltuielilor de judecata.
Ar fi putut fi obligati la plata chetuielilor de judecata daca insa ar fi primit o notificare inainte de cererea de chemare in judecata conform art. 275 c.proc.civ."


dar adriantot a scris la aceeasi data "Asociatiile de proprietari nu sunt obligate sa notifice si sa puna in intarziere restantierii pentru a putea cere cheltuielile de judecata deoarece datoriile acestora devin exigibile de la termenul de plata stabilit si afisat pe fiecare lista lunara de plata. Adica fiecare proprietar este pus in intarziere automat prin nerespectarea termenului de plata afisat pe fiecare lista lunara."

Poate mai este cineva care stie mai exact...
adriantot a scris la aceeasi data "Asociatiile de proprietari nu sunt obligate sa notifice si sa puna in intarziere restantierii pentru a putea cere cheltuielile de judecata deoarece datoriile acestora devin exigibile de la termenul de plata stabilit si afisat pe fiecare lista lunara de plata. Adica fiecare proprietar este pus in intarziere automat prin nerespectarea termenului de plata afisat pe fiecare lista lunara."


care este legea care are acesta prevedere,daca puteti preciza d-le adriantot pt rigoare,pt ca paragraful care scuteste paratul de plata cheltuielilor de judecata daca el nu a fost pus in intarziere prin executor judecatoresc sau recomandata cu semnatura de primire si recunoaste la prima infatisare debitul solicitat l-am gasi in codul pe procedura civila.

Alte discuții în legătură

Mai trebuie sa ma prezint in instanta daca am achitat datoriile asociatiei de proprietari? livia2222 livia2222 Buna ziua, de curand am primit o citatie fiind chemata in instanta in proces cu Asociatia de proprietari a blocului in care locuiesc, in urma unor restante le ... (vezi toată discuția)
Probleme cu restantierii praporgescu praporgescu proprietarul restantier este de drept in intarziere de la data notificarii facuta prin scrisoare recomandata cu confirrmare de primire? (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari vs. proprietar - cheltuieli de judecata tezeu15 tezeu15 Buna ziua, in urma unui proces cu asociatie de proprietari, intentat de catre aceasta, am fost obligati la plata cheltuielilor de judecta, si anume de 400 ... (vezi toată discuția)