avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatie proprietari vs. proprietar - cheltuieli de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatie proprietari vs. proprietar - cheltuieli de judecata

Buna ziua, in urma unui proces cu asociatie de proprietari, intentat de catre aceasta, am fost obligati la plata cheltuielilor de judecta, si anume de 400 ronAvand in vedere ca, procesul a avut loc pe 12 iunie si, hotararea definitiva a judecatoriei a fost emisa undeva in luna iulie, asociatie de proprietari a introdus suma de 400 ron in calculul intretinerii pe luna MAI(afisata la panou la sfarsitul lunii IUNIE.Auzind ca acest lucru nu este totusi legal, suma de 400 a fost scoasa din calcul la sfarsitul lunii IULIE(cand a fost afisata intretinerea pe luna IUNIE), iar pana in momentul de fata acea suma nu a mai aparut in listele de plata a intretinerii......Intrebarea mea este urmatoarea: La ce sa ma astept in continuare?care este procedura legala prin care asociatia de proprietari poate recupera acele datorii? sau poate a renuntat la ele?!!:)))
Cel mai recent răspuns: marilyn31 , utilizator 10:14, 17 Septembrie 2012
Daca asociatia de proprietari a inteles sa solutioneze litigiul prin instanta de judecata si a beneficiat de hotarare favorabila prin care sunteti obligat la plata cheltuielilor de judecata,
este evident ca asociatia va starui in recuperarea sumei,respectiv a va repartiza in listele de intrretinere ulterioare pronuntarii hotararii instantei de judecata
Daca dvs nu intelegeti sa achitati de buna voie aceste cheltuieli ,asociatia de propietari poate desfasura continuarea procedurii,respectiv investirea hotararii cu formula executorie in vederea executarii dvs silte,situatie in care va apela la executor judecatoresc,iar dvs veti fi obligat la plata sumei dispuse de instanta de judecata + cheltuieli de executare
Este de preferat sa achitati cheltuielile de judecata decat sa obligati asociatia de proprietari sa dispuna recuperarea sumei prin executarea dvs silita,varianta care va obliga la achitarea de sume suplimentare
Probabil va va fi afisata pe lista atunci cand va exista hotararea judecatoreasca definitiva prin care se obliga paratul la plata cheltuielilor de judecata.
Noi afisam pe lista de plata onorariul achitat avocatului imediat ce facem aceasta plata, adica, de regula, la initierea actiunii in instanta. Suma o afisam in sarcina proprietarului actionat in judecat pe o colana separata, dupa cheltuielile lunare, asa cum sunt afisate separat reparatiile, penalizarile, fondul de rulment...
Sigur ca fiind in proces cu restantierul acesta nu o sa plateasca nici restantele, nici penalizarile, nici onorariul avocatului.
Daca instanta-l obliga, cat din fiecare cheltuiala..., atat va incasa asociatia de la restantier in urma hotararii judecatoresti sau uneori in urma intrarii in actiune a executorului.
adriantot a scris:

Noi afisam pe lista de plata onorariul achitat avocatului imediat ce facem aceasta plata, adica, de regula, la initierea actiunii in instanta.


Cu tot respectul,daca nu exista hotarare judecatoreasca definitiva care sa dispuna obligarea partii la plata de cheltuieli de judecata-respectiv onorariu avocat-impunerea la plata a onorareiului avocat nu are temei legal
Nu este regula generala ca orice actiune initiata in instanta de judecata de catre asociatia de proprietari sa fie finalizata cu hotarare favorabila

Iar cu sau fara respectul pe care-l invocati eu am explicat de mai multe ori ca asa procedam noi iar fiecare este liber sa faca ceea ce vrea. Dar pentru practicieni, pentru cei care muncesc in asociatii de proprietari, am destule argumente sa sustin corectitudinea acestei proceduri, ceea ce incerc sa fac mai jos.

Fiecarui proprietar i se repartizeaza pe lista de plata cheltuielile lunare, restantele, penalizarile calculate... si va rog sa cititi legislatia, sa intrebati orice administrator si oricine o sa va spuna ca pentru a afisa aceste cheltuieli pe lista de plata lunara nu ne trebuie o hotarare judecatoreasca si cu atat mai putin si definitiva, irevocabila, executorie sau alte asemenea...
Iar aceste cheltuieli, conform HG 1588/2007 sunt de mai multe feluri: pe cota indiviza, pe persoane, pe consumuri individuale, pe beneficiar, pe consumatori tehnici, cheltuieli de alta natura...
Pentru un restantier, asociatia poate efectua, in scopul recuperarii debitelor o serie de cheltuiele ocazionate, ca de exemplu de: scrisoare de notificare prin posta cu confirmare de primire, instituirea privilegiului imobiliar, onorariul platit unui mediator la care este invitat restantierul, onorariul platit avocatului pentru formularea actiunii in instanta si reprezentare in instanta, onorariul expertului judiciar, onorariul executorului.
Aceste cheltuieli se fac din casieria asociatie, de acolo se scot banii efectiv (asa cum de acolo se iau bani pentru a cumpara o matura sau a plati o factura de utilitati), iar acesti bani trebuiesc evidentiati in sarcina celui din cauza caruia a trebuit sa se faca fiecare demers si cheltuiala in parte.
Nu-l dam in judecata pe cheltuiala avocatului, ca si-o lua acesta onorariul atunci cand obtinem hotararea definitiva, irevocabila...., pentru ca nu gasim asemenea avocati iar acesti in instanta trebuie sa prezinte delegatia, contractul sau chitanta prin care demonstreaza ca au incasat banii si numai atunci poate solicita instantei cheltuieli de judecata.
Nu avem cum sa obtinem o hotarare judecatoreasca definitiva care sa ne permita sa cheltuim in sarcina restantierului 5 lei cu notificarea, ori 105 lei cheltuiti cu privilegiul, cei 300 lei cheltuiti la mediere..., tot asa cum nu putem solicita instantei sa facem orice alte cheltuieli pentru proprietarii din asociatie. Facem cheltuiala si-apoi o repartizam celor sau celui pentru care s-a facut.

Iar cine vrea gaseste incadrarea legala in decizia comitetului, in hotararea adunarii generale, in prevederile din statutul asociatie.
Iar acestea se pot sustiune si cu HG 1588/2007 la capitolul de cheltuieli pe beneficiar:
Art. 49. - Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la:.... gestiunea contractelor cu caracter individual;... alte servicii individuale către proprietari.

ori la capitolul cheltuieli de alta natura:
Art. 53. - Cheltuielile de altă natură reprezintă cheltuielile efectuate pentru plata unor servicii care nu pot fi repartizate după criteriile prevăzute la art. 47 lit. a)-c) din Legea nr. 230/2007.
Art. 55. - Alte cheltuieli în cadrul asociaţiei de proprietari se repartizează în conformitate cu....clauzele prevăzute în contractele încheiate cu furnizorii respectivelor servicii.

Onorariul se plateste in baza unui contract urmat de factura si chitanta. In contract se precizeaza foarte clar faptul ca avocatul formuleaza actiunea, reprezinta in instanta, acorda asistenta juridica in procesul intentat de asociatia de proprietari Avantul Prabusirea (reclamant) impotriva numitului Ixulescu Bundeplata (paratul)...., adica elemente clare ce releva faptul ca acea cheltuiala se face pentru recuperarea debitelor de la Ixulescu Bundeplata si nu de la altcineva.
Acestea sunt argumente si baza suficienta pentru a trece cheltuiala in sarcina restantierului mai ales ca in actiune asociatia, prin avocat, solicita plata restantelor, a penalizarilor, a cheltuielilor cu privilegiul, a cheltuielilor cu medierea, a cheltuielilor de judecata (ce includ onorariul avocatului si uneori onorariul pentru expertiza contabila, tehnica), prezentan documente, dovezi pentru acestea.

Alte discuții în legătură

Actionare in instanta restantieri Bogdan212 Bogdan212 Buna ziua , Am si eu o nelamuirire . un urma ultimei sedinte de proprietari s-a hotarat actionarea in judecata a unui restantier din bloc . Avand cea mai ... (vezi toată discuția)
Somatie avocat pentru intarziere intretinere deviant_Xs deviant_Xs Buna seara, Am intarzieri la plata, i-am comunicat presedintelui ca nu am putut sa platesc din lipsa de lichiditati si i-am inmanat un angajament ca in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu judecata restantierilor costachel costachel Buna dimineata. La noi in bloc sunt 3 restantieri la intretinere care de cca 5 ani care au in prezent datorii cam de 6-7000 lei pe apartament ( numai ... (vezi toată discuția)