Am si eu o nelamuirire . un urma ultimei sedinte de proprietari s-a hotarat actionarea in judecata a unui restantier din bloc . Avand cea mai mare suprafata si automat cea mai mare cota-parte am fost anuntat ca cheltuielile de judecata vor fi distribuite pe cota parte si automat eu voi platii mai mult pana la recuperarea restantelor . Este corect acest lucru ?
Nu este corect ca membrii asociatiei de proprietari sa suporte cheltuielile de judecata facute de asociatie pentru actionarea in instanta a unui restantier.
Onorariul avocatului se achita din casa sau banca, din soldul existent, sold ce poate contine orice sume incasate: cote intretinere, fonduri....
Intreaga suma se trece pe lista de plata urmatoare, numai proprietarului restantier ce afost dat un judecata.
Domnule Adrian Tot, ce va faceti, dupa terminarea procesului daca instanta nu va acorda cheltuieli de judecata?
Conform dreptului fiecare parte isi plateste avocatul si apoi instanta hotaraste daca cel care pierde procesul plateste si avocatul adversarului sau nu.
Prin hotararea judecatoreasaca se stabileste mai multe lucruri, ca de exemplu:
- obligarea restantierului la plata sumelor restate de 1200 lei si nu de 1560 lei asa cum a solocitat asociatia
- obligarea restantierului la suportare a 500 lei cheltuieli de judecata si nu 1000 lei asa cum a solicitat asocoiatia
sau:
- respingerea cererii asociatiei cu privire la toate debitele solicitatea ori respingerea numai solicitarii asociatiei cu privire la costul unei reparatii, a onorariului...
Adica instanta poate hotara orice inclusiv achitarea unor sume de catre asociatie acelui proprietar actionat in judecata de asociatie.
Dar asta nu inseamna ca de frica hotararii ce va urma, o sa luam pe rand fiecare cheltuiala facuta de asociatie si sa o repartizam in sarcina vecinilor. Asociatia achita factura la apa pentru intreaga asociatie fara sa aiba incasata si partea consumata de acel restantier. O achita din banii din casa sau cont bancar si nu o repartizeaza celorlalti vecini. La fel procedeaza si cu celelalte cheltuieli firesti normale dar si cu costul notificarilor, al medierilor, al instituirii privilegiului... al onorariului avocatului.
Cand asociatia va avea hotararea definitiva a instantei sigur ca va discuta imediat in comitet si daca nu s-a obtinut in instanta tot ce s-a cerut, se ia atunci o decizie in comitet.
Eu am mai dat exemple si solutii de rezolvarea in asemenea cazuri. Dar este foarte important ca cei dau in judecata un restantier sa fie corecti, sa respecte legislatia, sa parcurga toti pasii dinaintea darii in judecata... si atunci sansele de a castiga procesul sunt foarte mari.
Daca, insa, cei ce conduc asociatia, incalca legislatia, incarca listele de plata cu sume nereale, calculeaza penalizarile gresit, nu fac dovada in instanta cu documente corect intocmite...., sigur ca pot pierde orice proces si au toate sansele sa nu recupereze debitele dar nici cheltuielile de judecata.
Iar acestia nu au decat sa plateasca din buzunarul lor si sa nu repartizeze aceste costuri pe vecinii lor nevinovati.