avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 888 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actionare in instanta restantieri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actionare in instanta restantieri

Buna ziua ,

Am si eu o nelamuirire . un urma ultimei sedinte de proprietari s-a hotarat actionarea in judecata a unui restantier din bloc . Avand cea mai mare suprafata si automat cea mai mare cota-parte am fost anuntat ca cheltuielile de judecata vor fi distribuite pe cota parte si automat eu voi platii mai mult pana la recuperarea restantelor . Este corect acest lucru ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:35, 19 Noiembrie 2013
Nu este corect ca membrii asociatiei de proprietari sa suporte cheltuielile de judecata facute de asociatie pentru actionarea in instanta a unui restantier.
Onorariul avocatului se achita din casa sau banca, din soldul existent, sold ce poate contine orice sume incasate: cote intretinere, fonduri....
Intreaga suma se trece pe lista de plata urmatoare, numai proprietarului restantier ce afost dat un judecata.
Domnule Adrian Tot, ce va faceti, dupa terminarea procesului daca instanta nu va acorda cheltuieli de judecata?

Conform dreptului fiecare parte isi plateste avocatul si apoi instanta hotaraste daca cel care pierde procesul plateste si avocatul adversarului sau nu.
Prin hotararea judecatoreasaca se stabileste mai multe lucruri, ca de exemplu:
- obligarea restantierului la plata sumelor restate de 1200 lei si nu de 1560 lei asa cum a solocitat asociatia
- obligarea restantierului la suportare a 500 lei cheltuieli de judecata si nu 1000 lei asa cum a solicitat asocoiatia
sau:
- respingerea cererii asociatiei cu privire la toate debitele solicitatea ori respingerea numai solicitarii asociatiei cu privire la costul unei reparatii, a onorariului...

Adica instanta poate hotara orice inclusiv achitarea unor sume de catre asociatie acelui proprietar actionat in judecata de asociatie.
Dar asta nu inseamna ca de frica hotararii ce va urma, o sa luam pe rand fiecare cheltuiala facuta de asociatie si sa o repartizam in sarcina vecinilor. Asociatia achita factura la apa pentru intreaga asociatie fara sa aiba incasata si partea consumata de acel restantier. O achita din banii din casa sau cont bancar si nu o repartizeaza celorlalti vecini. La fel procedeaza si cu celelalte cheltuieli firesti normale dar si cu costul notificarilor, al medierilor, al instituirii privilegiului... al onorariului avocatului.
Cand asociatia va avea hotararea definitiva a instantei sigur ca va discuta imediat in comitet si daca nu s-a obtinut in instanta tot ce s-a cerut, se ia atunci o decizie in comitet.
Eu am mai dat exemple si solutii de rezolvarea in asemenea cazuri. Dar este foarte important ca cei dau in judecata un restantier sa fie corecti, sa respecte legislatia, sa parcurga toti pasii dinaintea darii in judecata... si atunci sansele de a castiga procesul sunt foarte mari.
Daca, insa, cei ce conduc asociatia, incalca legislatia, incarca listele de plata cu sume nereale, calculeaza penalizarile gresit, nu fac dovada in instanta cu documente corect intocmite...., sigur ca pot pierde orice proces si au toate sansele sa nu recupereze debitele dar nici cheltuielile de judecata.
Iar acestia nu au decat sa plateasca din buzunarul lor si sa nu repartizeze aceste costuri pe vecinii lor nevinovati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)
Este corect cum a procedat asociatia in urmatorul caz ? eugarizan eugarizan Buna ziua In listele de plata pe luna Iunie 2015 in dreptul apartamentului X apare rublica \\" cheltuieli judecatoresti \\" in valoare de 1000 lei ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani in cazul in care s-au demarat actiunile de judecata AlainCostea AlainCostea Buna ziua, In cazul urmator: - un proprietar nu si-a platit inretinerea timp de 6 luni - au fost demarate actiunile de judecata - a venit si a platit ... (vezi toată discuția)