avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Somatie avocat pentru intarziere intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Somatie avocat pentru intarziere intretinere

Buna seara,

Am intarzieri la plata, i-am comunicat presedintelui ca nu am putut sa platesc din lipsa de lichiditati si i-am inmanat un angajament ca in termen de 4 luni se va stinge creanta. Unde gasesc ( ca si lege sau procedura ) ce e scris mai jos sa ii pot cere in scris sa scoata suma de 100 de ron intitulata "somatie avocat'" de la intretinere, avand in vedere ca nici nu am primit-o; Ce lege, cum si in ce fel.
Multumesc anticipat

Cheltuielile asociatiei de proprietari, respectiv taxele privind instituirea privilegiului imobiliar reprezinta o cheltuiala a asociatiei, SI NU SE REPARTIZEAZA IN LISTELE DE INTRETINERE LA RESTANTIERUL RESPECTIV DECAT DUPA HOTARAREA DEFINITIVA A INSTANTEI DE JUDECATA CARE APROBA RECUPERAREA CHELTUIELILOR DE JUDECATA inclusiv a cheltuielilor privind privilegiul imobiliar!
Pana momentul aprobarii si hotararii definitive a instantei de judecata toate cheltuielile cu privilegiul imobiliar si alte cheltuieli efectuate in scopul recuperarii de catre asociatie a restantelor, respectiv cheltuieli cu avocati, firme recuperari debite, etc., se suporta de catre asociatie si se repartizeaza pe cota parte indiviza in listele de intretinere lunara daca se doreste repartizarea lor, sau raman nerepartizate urmand ca doar la hotararea instantei de judecata privind cheltuielile de judecata sa fie repartizate proprietarului restantier si recuperate prin executorul judecatoresc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:43, 5 Aprilie 2016

1-Modalitatea de impunere si momentul impunerii cheltuielilor de intretinere reprezinta punctul dv de vedere
2-Dispozitia in vigoare nu face nicio referire la aspectul ca asociatia are obligatia sa impuna c/v demersuri pentru recuperare sume cu titlu de restanta conditionat de hotararea instantei de judecata
Art 50 si 51 din L nr 230/2007 prevad dreptul in favoarea asociatiei de proprietari de a actiona debitorul in instanta si de a institui privilegiul imobiliar,demersuri care impun taxe pr de o parte si onorariu catre avocat pe de alta parte
Pentru a demara procedura multe asociatii pentru a se asigura de hotarare favorabila apeleaza la persoana specializata in baza unui contract de asistenta avocatiala
Conditionat de interesul proprietarului,acesta in anumite cazuri nu asteapta judecarea actiunii asociatiei,demonstreaza ca este responsabil si achita pana la primul termen de judecata debitul sau isi sustine punctul de vedere ,se plimba prin salile instantelor pe parcursul mai multor ani
Este temeinic si legal ca in cazul in care asociatia a facut un demers generat de neplata obligatiilor de intretinere,costurile sa fie impuse imediat debitorului ,nu la interval de 4-5 ani cand eventual se emite o hotarare definitiva
Daca debitorul apreciaza ca i s-au impus sume fara temei legal,are dreptul prevazut si garantat de Legea Fundamentala de acces neingradit la justitie,unde poate solicita obligarea asociatiei la plata de prejudicii si daune
3-Legiutorul nu a prevazut obligatia asociatiei de proprietari sa impuna tuturor proprietarilor functie de cota indiviza ,c/v demersuri in instanta pentru 1 rau platnic

deviant_Xs a scris:
Unde gasesc ( ca si lege sau procedura ) ce e scris mai jos

Nu gasiti asa ceva in nici o lege.

Pentru somatie avocat, daca nu ati primit asa ceva, cereti administratorului sa va arate documentul pe baza caruia vi s-a pus pe lista o asemenea cheltuiala. Personal mi se pare o suma nejustificat de mare.

Taxa de instituire a privilegiului imobiliar nu face parte din cheltuielile de judecata, asa ca aceasta taxa poate fi trecuta pe lista de intretinere in dreptul apartamentului ca obligatie de plata. Privilegiul imobiliar, ca si somatia de la avocat pot fi cheltuieli facute de asociatie si fara ca restantierul sa fie dat in judecata, deci sunt cheltuieli care trebuie recuperate deindata de la acesta.

Din momentul in care se incheie un contract cu un avocat pentru chemarea in instanta si acest dosar ajunge sa fie judecat, de-abia din acest moment toate cheltuielile facute de asociatie pentru acest demers pot fi considerate cheltuieli de judecata si repartizarea lor se va face, dupa ce se obtine o hotarare definitiva, fie restantierului, fie asociatiei (tuturor proprietarilor), dupa cum se prevede in actul final al judecarii dosarului
sincer, ma asteptam sa imi fie sters comentariul anterior: fireste, cunoscand mentalitatea moderatoarei.
Vad ca exista si un alt raspuns la fel de laconic.
Si, fara suparare, la o atfel de intrebare se cuvin asemenea raspunsuri.
Rog insistent nu mai stergeti raspunsurile, stimata doamna!
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 5 Aprilie 2016
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Interventie moderator

Raspunsurile scrise in varful degetelor de la o mana si la care va asteptati ca vor fi sterse mai bine nu le mai postati ca sa nu am ce sterge.
Nu le voi mai sterge, daca va veti argumenta raspunsurile si veti munci mai mult la ele.
Avem pretentii mai mari de la o persoana care isi castiga painea din administrarea asociatiilor si de la care se asteapta raspunsuri mai elaborate conforme cu experienta si stiinta de carte pe care ne face sa credem ca o are.

@adriantot a raspuns la o intrebare concreta, nu s-a mirat si doar atat. Adica poti fi concis inteligent. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari vs. proprietar - cheltuieli de judecata tezeu15 tezeu15 Buna ziua, in urma unui proces cu asociatie de proprietari, intentat de catre aceasta, am fost obligati la plata cheltuielilor de judecta, si anume de 400 ... (vezi toată discuția)
Actionare in instanta restantieri Bogdan212 Bogdan212 Buna ziua , Am si eu o nelamuirire . un urma ultimei sedinte de proprietari s-a hotarat actionarea in judecata a unui restantier din bloc . Avand cea mai ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli justificate? anjinsan anjinsan Buna ziua, O asociatie de proprietari angajeaza o societate de recuperare creante pentru rezolvarea problemelor cu restantierii la intretinere. Pentru ... (vezi toată discuția)