avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli justificate?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli justificate?

Buna ziua,
O asociatie de proprietari angajeaza o societate de recuperare creante pentru rezolvarea problemelor cu restantierii la intretinere. Pentru activitatea desfasurata societatea respectiva percepe niste comsioane, care sunt facturate catre asociatia de proprietari in mod individual (adica pentru fiecare debitor in parte), iar asociatia la randul sau, evidentiaza aceste costuri in fisa individuala a resprectivului debitor.
Administratorul justifica aceasta evidentiere, in conformitate cu art. art.48 alin.2 din Legea nr.230/2007 „Cheltuielile efectuate de asociatia de proprietari pentru plata unor servicii de utilitati publice sau de alta natura, legate de proprietatile individuale din condominiu si care nu se factureaza individual pe fiecare dintre acestea, se repartizeaza dupa acelasi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, in conformitate cu prevederile contractului incheiat cu furnizorul respectivului serviciu.”
Cu alte cuvinte, imi spune administratorul, potrivit textului de mai sus, cheltuielile efectuate de asociaţia de proprietari pentru serviciul de recuperare de creante care se facturează individual, se vor repartiza restanţierilor la plată conform acestor facturi.
Dvs. cum vi se pare?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 18:58, 21 Februarie 2009
Corect
Am deschis o actiune in instanta pentru un restantier si am platit un avocat cu 500 ron. La sumele trecute in listele de plata am trecut si aceasta suma ca obligatie de plata a restantierului. Avocatul restantierului a contestat aceasta suma si instanta a fost deacord cu el . Aceasta suma a trebuit sa o scoatem din fisa restantierului, sa o evidentiem separat pana se da o hotarare de instanta. Daca hotararea instantei spune ca debitorul este obligat sa achite suma de xxx lei reprezentand debite... si suma de 500 ron cheltuieli de judecata numai atunci se transfera cei 500 lei din fisa separata in fisa restantierului respectiv. Nu este corect dar asa s-a intamplat. Logica ar fi ca daca un presedinte si avocat actioneaza pe cineva in instanta pe nedrept (proces pierdut de asociatie) atunci de ce sa plateasca presupusul restantier!? Aici ar putea sa-si spuna punctul de vedere forumistii avocati.
E de invatat din patania Dv., dle adriantot. Cum s-ar zice "festina lente"...:)
proprietarii pot recupera banii de la presedinte,De obicei ,acesta imparte suma la toti,ceia ce este ilegal.O firma de recuperare nu poate recupera fara o hotarare judecatoreasca
Sumele platite pt recuperare vor fi retinute de la restantier numai dupa aceasta hotarare.
Ultima modificare: Vineri, 20 Februarie 2009
proprietaru, utilizator
domnule adriantot, v-ati intrebaqt vreodata de ce instanta a procedat asa ?
explicatia este simpla ... prezumtia de nevinovatie.
pina nu este dovedit a fi in culpa, reclamatul este curat. abia dupa ce ii este dovedita vina i se pot imputa acele sume cauzate de cheltuielile de judecata si/sau de recuperare a datoriilor.
incercati sa va puneti in situatie inversa ... dvs sa fiti dat in judecata pt incalcarea unor legi care a cauzat o paguba unui proprietar, dvs fiind presedinte sau administrator. pina nu stabileste instanta ca ati incalcat legea prejudiciind pe respectivul proprietar, sinteti curat ca lacrima.
corect ? :)

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari vs. proprietar - cheltuieli de judecata tezeu15 tezeu15 Buna ziua, in urma unui proces cu asociatie de proprietari, intentat de catre aceasta, am fost obligati la plata cheltuielilor de judecta, si anume de 400 ... (vezi toată discuția)
Somatie avocat pentru intarziere intretinere deviant_Xs deviant_Xs Buna seara, Am intarzieri la plata, i-am comunicat presedintelui ca nu am putut sa platesc din lipsa de lichiditati si i-am inmanat un angajament ca in ... (vezi toată discuția)
Restante mari neexecutate, restante mici cu dosar narteaandrei narteaandrei In cazul in care un locatar care nu a platit trei luni intretinerea si e chemat in judecata, insa in asociatie sunt locatari care au restate mult mai mari dar ... (vezi toată discuția)