avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante mari neexecutate, restante mici cu dosar
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante mari neexecutate, restante mici cu dosar

In cazul in care un locatar care nu a platit trei luni intretinerea si e chemat in judecata, insa in asociatie sunt locatari care au restate mult mai mari dar sunt tolerati, se poate actiona in vreun fel impotriva asociatiei sau conducerii acesteia?
Restanta mea a ajuns la 600 de lei, in conditiile in care pe scara sunt persoane cu restante de 5000 de lei. Eu am fost chemat in judecata iar restul nu. Mi-au fost introduse in intretinere si cheltuielile asociatiei cu consilierea juridica aferenta.
Cred ca sunt sicanat, deoarece presedintele asociatiei a contestat plata unei amenzi, iar eu am depus marturie impotriva lui. A platit amenda, si acum a iesit la "vanatoare".

Va multumesc.
Ca membru al asociatiei de proprietari aveti dreptul de a cunoaste toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei.

Puteti solicita in cadrul sedintelor adunarii generale sau a sedintelor de comitet sa se ia masuri impotriva restantierilor si sa se supuna la vot acesta cerere.
Responsabilitatea achitarii obligatiilor de intretinere este individuala
In situatia in care dvs ,va inregistrati cu restante la asociatia de proprietari,nu are relevanta aspectul invocat de dvs referitor la atitudinea asociatiei/presedintelui in raport cu alti proprietari care se inregistreaza cu restante
Referitor la "Mi-au fost introduse in intretinere si cheltuielile asociatiei cu consilierea juridica aferenta",daca nu exista hotarare judecatoreasca care sa dispuna obligarea dvs la plata de sume dovedite in conditiile legii de catre asociatia de proprietari,impunerea este netemeinica.


Ca propietar puteti sa il dati in judecata pe presedinte pentru ca nu se ocupa de recuperarea restantelor.
Fata de sumele restante este vorba de vreo doi ani si vor incepe in curand sa fie prescrise, deci Asociatia va fi pagubita si, implicit, si dumneavoastra.
Oricum, cereti-i inainte presedintelui sa va explice de ce nu i-a dat in judecata pe respectivii.
Daca oamenii au semnat un angajament de plata si il respecta nu pot fi dati in judecata (acest lucru il verificati simplu, urmarind ca lor le scade lunar datoria, fiindca platesc intretinerea curenta si o parte din restanta).
multumesc
Daca sunteti nemultumit de activitatea presedintelui, la prima adunare generala, puteti propune si alege alt presedinte.
Referitor la amenda primita, presupun ca a fost amendat de politie, de primarie, de o institutie... Am inteles ca a contestat amenda, aceasta fiind o procedura legala prin care orice om amendat poate incerca sa scape de plata amenzii. Si cei care aplica amenda pot gresi uneori. Dumneavoastra "l-ati ajutat" sa platesaca acea amenda. Ce interes ati avut ca sa platesca amenda?
Spuneti ca
Mi-au fost introduse in intretinere si cheltuielile asociatiei cu consilierea juridica aferenta.

Este firesc ca cineva sa platesca. Toate cheltuielile pe care asociatia le face pentru a recupera debitele de la un proprietar se pun in sarcina acelui proprietar. In cazul cand asociatia (presedinte, administrator) trimit o notificare prin posta cu confirmare de primire, costul acesteia se afiseaza pe lista de plata in sarcina destinatarului (4-5 lei). In cazul cand asociatia (presedintele) instituie privilegiul imobiliar pe apartament pentru debite fata de asociatie, costul acestuia (100 lei plus ceva maruntis calculat procentual) se pune in sarcina proprietarului restantier. In cazul cand asociatia (presedintele) incheie un contract de asistenta juridica si reprezentare in instanta cu un avocat pentru actionarea in judecata a unui restantier, acesata cheltuiala se pune in sarcina restantierului.
Sigur ca in final instanta o sa se pronunte si va decide ce si cat va fi obligat restantierul sa plateasca asociatiei.
Instanta se pronunta asupra sumelor reprezentand cotele de intretinere, restantele la reparatii, penalizarile, fondurile s.a.m.d. Tot atunci se va pronunta si asupra cheltuielilor de judecata.
De aceea nu este corecta sustinerea cuiva de mai sus care spune "daca nu exista hotarare judecatoreasca care sa dispuna obligarea dvs la plata de sume dovedite in conditiile legii de catre asociatia de proprietari,impunerea este netemeinica"
Pai nu exista hotarare judecatoreasca nici pentru restantele la caldura, la apa ... la toate cotele lunare, penalizari, fonduri. Daca ar functiona asa logica, ar trebui ca toate acestea sa nu apara pe lista de plata decat dupa obtinerea hotararii judecatoresti. Pana atunci lista trebuie sa fie goala!#-o
Iar instanta ar trebui sa se pronunte pe vorbe si pe aluzii la lista de plata.
Iar in contabilitatea asociatiei ar fi la fel de dificil sa inchei un exercitiu finaciar, o situatie lunara, semestriala daca faci o cheltuiala din banii asociatiei si nu o repartizezi pe lista de plata. ganditi-va un pic la situatia simpla a activului si pasivului asociatiei si-o sa vedeti ca o plata din casa trebuie sa aiba corespondent intr-un alt post din acti sau din pasiv, in acest caz in obligatia restantierului, in debitori diversi..., pana la recuperarea sumei.

Alte discuții în legătură

Restanta la cheltuielile de intretinere de la bloc iozefinap iozefinap Buna ziua Cer ajutor la o problema legata de o restanta pe doua luni la cheltuielile de intretinere. Presedintele blocului a dat in judecata o parte din ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari vs. proprietar - cheltuieli de judecata tezeu15 tezeu15 Buna ziua, in urma unui proces cu asociatie de proprietari, intentat de catre aceasta, am fost obligati la plata cheltuielilor de judecta, si anume de 400 ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu judecata restantierilor costachel costachel Buna dimineata. La noi in bloc sunt 3 restantieri la intretinere care de cca 5 ani care au in prezent datorii cam de 6-7000 lei pe apartament ( numai ... (vezi toată discuția)