avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ASOCIATIE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ASOCIATIE PROPRIETARI

Buna ziua, as dori si eu sa ma ajutati cu un sfat, iata problema mea: in decursul anului 2010 am adunat restante la intretinere astfel ca la 31.01.2011 figuram cu o suma de 1945 ron (intretinere+penalizari). in urma unei discutii tel. mai aprinse cu sotul meu, administratorul a spus ca ne-a inaintat dosarul unui avocat, intre timp noi am mai platit din acea suma (sold 1545ron) dar la care se adauga februarie si marite (231 ron). intrebarea mea este daca eu acum pot plati acei 231 (febr+martie) si o suma din restanta veche sau plata se face doar cronologic?
si inca ceva la fisa veche adica la cei 1545 administratorul a mai adaugat 650 ron ch cu avocatul. a doua intrebare este eu cum platesc acesti bani(650), ii dau administratorului si imi taie ch pe care scrie ch cu av. sau platesc direct acestuia?
mentionez ca eu nu am primit nici o dovada scrisa a existentei acestui avocat ( citatie, instiintare etc)
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:32, 27 Aprilie 2011
puteti incerca o esalonare a platii. suma avansata avocatului, daca e reala, trebuie s-o achitati...
platile se fac in ordine cronologica. In ce priveste avocatul, daca nu ati primit nici o citatie de la judecatorie, inseamna ca nu vi s-a deschis proces pentru restante, deci nu aveti de platit nici un fel de avocat.Daca va platiti cheltuielile la zi cu penalitatile aferente, nici o instanta nu va poate obliga la mai mult, iar asociatia, nu mai are obiect in instanta si nu se mai justifica cheltuieli de judecata. oricum, chiar daca va cheama in instanta, daca pana la primul termen va platiti toate datoriile fata de asociatiei, de regula instanta nu va mai obliga la plata cheltuielilor de judecata.
Cheltuielile cu avocatul le puteti vedea si achita daca vi se arata factura si chitanta emise de avocat.
Trebuie sa urmariti si pentru ce servicii au fost achitate acelui avocat. Sa nu fie serviciu pentru mai multe apartamente!

Chiar daca achitati toata suma restanta la cote si penalizari, dar seviciul avocatului a fost deja contractat si platit din cauza dv. trebuie sa achitati acest serviciu, chiar daca nu ajungeti in instanta. Altfel acesti bani ar trebui repartizati celorlalti proprietari si nu este corect!
Observ aici sfaturi de la profesionisti, insa d-le avocat, daca asociatia a demarat actiunea de chemare in judecata a unui proprietar - asa cum arata @AURORA82, chiar daca intre timp achita cam tot ce are de achitat la asociatie si actiunea nu mai are obiect, sigur ca instanta va respinge actiunea asociatiei - asociatia tot face o cheltuiala cu avocatul, nu? Dvs. cam cum procedati? Pentru a ”deduce” cheltuiala cu avocatul (achitata in avans de catre as. prop.la inaintarea dosarului in instanta), chiar din start, se solicita ca si pretentii, cheltuielile de judecata, ori pentru acest lucru, se ataseaza la dosar, in copie chitanta de plata privind aceasta cheltuiala si in plus celelalte cheltuieli facute cu acest prilej.
Bun, aici pe forum au mai fost discutii pe aceasta tema. Din discutii s-a dedus faptul ca aceasta cheltuiala va fi imputata proprietarului numai daca sentinta prevede acest lucru in mod clar. In practica curenta, prin hot. AG a proprietarilor, toate cheltuielile facute in avans unor asemenea proprietari, pornind inca din faze incipiente - somatii trimise prin posta, copii acte, chitanta avocat, etc. se introduc ca si ”cheltuieli pe beneficiar” in listele de plata, pentru ca de fapt si de drept as. prop. face aceste cheltuieli, pentru acel proprietar, numai si numai din vina acestuia si proprietarii hotarasc in AG, cum spuneam, dirijarea acestor cheltuieli prop. ”vinovati” - insa, ar fi o procedura incorecta in opinia unor useri.
Cum ar trebui procedat ca as. prop. sa nu foloseasca aceasta metoda ? Ar trebui ca as. prop. sa aibe la dispozitie un fond special destinat acestor tipuri de cheltuieli, iar recuperarea cheltuielilor sa se faca la sfarsitul actiunii, dar cum se vor recupera cheltuielile facute in cazul actiunilor nefinalizate pe motiv ca omul fortat de actiunile as. prop. achita toate cheltuielile, mai putin cele de judecata, neprinse in lista de plata?
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2011
Adam Grecu, utilizator
Indiferent cum procedeaza asociatia, cu fond special sau fara, daca nu exista o hotarare judecatoreasca care sa zica ca restantierul X-ulescu este obligat la plata cheltuielilor de judecata in cuantum de n lei, atunci aceste cheltuieli nu i se pot imputa restantierului.
Si cu fond si fara fond tot pe cota parte indiviza se repartizeaza.

Nu sunt de specialitate, insa ca asociatia sa poata recupera acele cheltuieli de la restantier, in primul rand trebuie specificat ca doreste si recuperarea cheltuielilor de judecata cand deschide procesul. Astfel chiar daca restantierul achita toate restantele, actiunea inca mai are debit(chiar acele cheltuieli de judecata).
Pe de alta parte, in practica, nu se ajunge pana acolo, cand se vad dati in judecata restantierii ajung la intelegere cu asociatia ca sa platesca datoriile si asociatia sa renunte la proces. In acel moment asociatia ar trebui sa puna si conditia ca restantierul sa plateasca o anumita suma pentru cheltuielile de judecata. Binenteles cu angajament in scris. Astept cu interes si opinia d-lui avocat.
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2011
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Probleme asociatie propietari eugenb2008 eugenb2008 Asociatia noastra are probleme cu cativa locatari care au restante la intretinere. Au fost dati in judecata unde s-a castigat procesul cu restantierii. Dupa ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuieli de judecata silviano silviano Buna ziua ! Am ajutat un vecin care avea datorii de 13400 de ron la intretinere . Pe data de 25.03 .2010 (joi)era chemat in judecata de catre asociatia de ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari - actionare in instanta si cheltuieli de judecata taipan19 taipan19 Buna ziua! Pe data de 18.10.2010 am fost actionat in instanta de catre asociatia de proprietari pentru intarzierea la plata intretinerii cu mai mult de 90 de ... (vezi toată discuția)