avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ASOCIATIE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ASOCIATIE PROPRIETARI

Buna ziua, as dori si eu sa ma ajutati cu un sfat, iata problema mea: in decursul anului 2010 am adunat restante la intretinere astfel ca la 31.01.2011 figuram cu o suma de 1945 ron (intretinere+penalizari). in urma unei discutii tel. mai aprinse cu sotul meu, administratorul a spus ca ne-a inaintat dosarul unui avocat, intre timp noi am mai platit din acea suma (sold 1545ron) dar la care se adauga februarie si marite (231 ron). intrebarea mea este daca eu acum pot plati acei 231 (febr+martie) si o suma din restanta veche sau plata se face doar cronologic?
si inca ceva la fisa veche adica la cei 1545 administratorul a mai adaugat 650 ron ch cu avocatul. a doua intrebare este eu cum platesc acesti bani(650), ii dau administratorului si imi taie ch pe care scrie ch cu av. sau platesc direct acestuia?
mentionez ca eu nu am primit nici o dovada scrisa a existentei acestui avocat ( citatie, instiintare etc)
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:32, 27 Aprilie 2011
AURORA82 a scris:

... la fisa veche adica la cei 1545 administratorul a mai adaugat 650 ron ch cu avocatul. a doua intrebare este eu cum platesc acesti bani(650)...


Suma de 650 lei se achita in urmatoarele cazuri:
- dvs. doriti sa achitati suma de 650 lei
- in baza sentintei definitive si irevocabile.

Va recomand sa va achitati restantele.
Iar la primul termen sa faceti dovada achitarii.

Faptul ca administratorul a cerut o consultatie juridica inseamna ca a angajat un avocat in numele asociatiei, iar pana la pronuntarea sentintei, cheltuiala se imparte la toti proprietarii conform cotei.
Mai exista varianta ca suma sa fie imputata adminstratorului daca acesta nu a avut un mandat...
eliasav a scris:
Faptul ca administratorul a cerut o consultatie juridica inseamna ca a angajat un avocat in numele asociatiei, iar pana la pronuntarea sentintei, cheltuiala se imparte la toti proprietarii conform cotei.

Administratorul nu poate angaja "in numele asociatiei" NIMIC.
Cheltuiala cu onorariul avocatului nu "se imparte la toti proprietarii conform cotei".
Plata onorariului se face din casierie sau din contul bancar al asociatiei. Aceasta cheltuiala se tine in evidenta pana o achita restantierul, de buna voie sau conform hotararii judecatoresti. Deabia in situatia in care hotararea judecatoreasca ar fi nefavorabila asociatiei se poate discuta cum se repartizeaza aceasta cheltuiala rezulatat din plata in avans a onorariului avocatului.
adriantot a scris:
Administratorul nu poate angaja "in numele asociatiei" NIMIC.

de acord cu dvs.
In speta de fata, @aurora82 a specificat "administratorul a mai adaugat 650 ron ch cu avocatul. " - ceea ce face ca in practica administratorul sa fie in masura sa angajeze o asemenea cheltuiala (mai ales ca ii trebuie doar datele de identificare ale asociatiei pentru emiterea unei chitante)
Atentie, in cazul consultatiei juridice nu este necesara semnarea un contract.
Chiar daca avocatul i-ar fi solicitat copia certificatului fiscal adminsitratorul il poate avea.
Cheltuiala cu onorariul avocatului nu "se imparte la toti proprietarii conform cotei".
- raspunsul dvs se bazeaza pe experienta proprie sau pe o prevedere legala???
".... Aceasta cheltuiala se tine in evidenta pana o achita restantierul, de buna voie sau conform hotararii judecatoresti. "
-
- in situatia in care restantierul isi achita restantele inaintea deschiderii actiunii in instanta ... asociatia respectiva are o problema...

Cel putin asupra unui aspect suntem de acord restantierul nu poate fi obligat sa achite contravaloarea consultatiei juridice pana la pronuntarea sentintei definitive care sa il oblige la plata cheltuielilor de judecata (ceea ce poate fi diferit de consultanta juridica - in opinia mea).
:offtopic:
Cat timp se poate "tine in evidenta" cheltuiala cu avocatul????
Ultima modificare: Marți, 26 Aprilie 2011
eliasav, utilizator
Eu daca as fi presedinte de asociatie i-as spune administratorei: pentru restantierul x sa intocmesti formele pentru chemare in judecata inclusiv cererea de chemare in judecata pe care as expedia-o prin posta cu confirmare de primire.La primul termen de pe citatia expediata de judecatorie as cere un termen pentru angajarea unui avocat ...

Cred ca asa s-ar putea evita situatia impunerii unor cheltuieli nereale.;)
Asa sa faceti...si apoi va mai ajustati procedura dupa nevoile asociatiei, nu ale restantierului!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme asociatie propietari eugenb2008 eugenb2008 Asociatia noastra are probleme cu cativa locatari care au restante la intretinere. Au fost dati in judecata unde s-a castigat procesul cu restantierii. Dupa ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuieli de judecata silviano silviano Buna ziua ! Am ajutat un vecin care avea datorii de 13400 de ron la intretinere . Pe data de 25.03 .2010 (joi)era chemat in judecata de catre asociatia de ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari - actionare in instanta si cheltuieli de judecata taipan19 taipan19 Buna ziua! Pe data de 18.10.2010 am fost actionat in instanta de catre asociatia de proprietari pentru intarzierea la plata intretinerii cu mai mult de 90 de ... (vezi toată discuția)