avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ASOCIATIE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ASOCIATIE PROPRIETARI

Buna ziua, as dori si eu sa ma ajutati cu un sfat, iata problema mea: in decursul anului 2010 am adunat restante la intretinere astfel ca la 31.01.2011 figuram cu o suma de 1945 ron (intretinere+penalizari). in urma unei discutii tel. mai aprinse cu sotul meu, administratorul a spus ca ne-a inaintat dosarul unui avocat, intre timp noi am mai platit din acea suma (sold 1545ron) dar la care se adauga februarie si marite (231 ron). intrebarea mea este daca eu acum pot plati acei 231 (febr+martie) si o suma din restanta veche sau plata se face doar cronologic?
si inca ceva la fisa veche adica la cei 1545 administratorul a mai adaugat 650 ron ch cu avocatul. a doua intrebare este eu cum platesc acesti bani(650), ii dau administratorului si imi taie ch pe care scrie ch cu av. sau platesc direct acestuia?
mentionez ca eu nu am primit nici o dovada scrisa a existentei acestui avocat ( citatie, instiintare etc)
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:32, 27 Aprilie 2011
@grandanat:
Nu sunt de specialitate, insa ca asociatia sa poata recupera acele cheltuieli de la restantier, in primul rand trebuie specificat ca doreste si recuperarea cheltuielilor de judecata cand deschide procesul. Astfel chiar daca restantierul achita toate restantele, actiunea inca mai are debit(chiar acele cheltuieli de judecata).

Pai tocmai asa ziceam si eu, mai sus. Nu ai cum sa pretinzi ceva ce nu ai cheltuit. In cazul de fata, la deschiderea actiunii, avocatul chiar face precizarea "cu cheltuieli de judecata" , iar in favoarea acestei cereri anexeaza documente doveditoare (chitante, bonuri fiscale, etc.).
Sigur ca proprietarul va fi impotriva si daca nu vrea sa plateasca, nu plateste, asa cum de altfel este obisnuit si cu celelalte cheltuieli de intretinere, insa debitul ramane, se aduna sau nu cu alte cheltuieli care neachitate mai mult de 90 de zile, poate constitui motiv pentru a fi actionat din nou in instanta de catre asociatie.

@grandanat:
Pe de alta parte, in practica, nu se ajunge pana acolo, cand se vad dati in judecata restantierii ajung la intelegere cu asociatia ca sa platesca datoriile si asociatia sa renunte la proces. In acel moment asociatia ar trebui sa puna si conditia ca restantierul sa plateasca o anumita suma pentru cheltuielile de judecata. Binenteles cu angajament in scris. Astept cu interes si opinia d-lui avocat.


Trebuie retiut un aspect: in contextul discutiei, asociatia face cheltuieli suplimentare pentru un proprietar care din motive 1000 nu achita cheltuielile de intretinere aferente apartamentului sau, fapt pentru care as. prop. il actioneaza in justitie. Acest lucru costa si in majoritatea cazurilor plateste acela care pierde procesul. Aceasta este regula si nu am facut-o noi. Pot continua, dar asa cum s-a mai spus, asteptam opinia d-lui avocat.
Ultima modificare: Joi, 21 Aprilie 2011
Adam Grecu, utilizator
eu.ro.lex a scris:

In ce priveste avocatul, daca nu ati primit nici o citatie de la judecatorie, inseamna ca nu vi s-a deschis proces pentru restante, deci nu aveti de platit nici un fel de avocat.

Cred ca v-ati grabit cu aceasta afirmatie. Asociatia a apelat la un avocat pe 25 februarie. A incheiat un contract si-a achitat 650 lei pentru a intenta actiune impotriva restantierului Ionescu...
Pe 18 martie se afiseaza aceasta suma pe lista de plata pe coloana separata de celelalte cheltuieli.
Sigur ca pana pe 18 martie restantierul nu a primit inca citatia pentru ca avocatul a pregatit actiunea si-a depus-o la judecatorie in luna martie. In ritmul si la aglomeratia din instante este foarte putin probabil ca restantirul sa primeasca citatia in 2-3 zile. Asa ca poate primi citatia si dupa 3-4 saptamani de la introducerea actiunii de catre avocat.
Inseamna ca daca nu a primit inca citatia, restantierul nu a fost dat in judecata!?#-o
Dar acea administratora care este angajata de asociatie si detine atestat din partea primariei nu a invatat la acele cursuri cum se intocmeste o cerere de chemare in judecata impotriva unui restantier ?.:O

Sau de ce este necesar sa se plateasca 6500 lei onorariu de avocat cand o simpla consultatie ar costa mai putin iar in cadrul acestei consultatii s-ar putea lamuri mult mai multe lucruri decat a angaja direct avocatul pentru reprezentare?.:O

Oare unii nu gandesc fara numar... fara numar...:(
Glumiti cumva cu consultatia la avocat?
Pai dv. credeti ca un avocat "da din casa", ca face instructaj cu administratorul cum sa faca la proces?
@johnpescar,
Ati gresit de putin adrisantul: presedintele poate reprezenta in instanta asociatia si nu administratorul.
Apoi in instant nu este suficient sa depui o cerere. Judecatoria nu este un aparat automat de cafea care-ti umple paharul cu sortimentul de cafea pe care-l alegi apasand pe buton.
Este putin mai complicat pentru cei fara studii juridice.

Alte discuții în legătură

Probleme asociatie propietari eugenb2008 eugenb2008 Asociatia noastra are probleme cu cativa locatari care au restante la intretinere. Au fost dati in judecata unde s-a castigat procesul cu restantierii. Dupa ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuieli de judecata silviano silviano Buna ziua ! Am ajutat un vecin care avea datorii de 13400 de ron la intretinere . Pe data de 25.03 .2010 (joi)era chemat in judecata de catre asociatia de ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari - actionare in instanta si cheltuieli de judecata taipan19 taipan19 Buna ziua! Pe data de 18.10.2010 am fost actionat in instanta de catre asociatia de proprietari pentru intarzierea la plata intretinerii cu mai mult de 90 de ... (vezi toată discuția)