avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatie proprietari - actionare in instanta si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatie proprietari - actionare in instanta si cheltuieli de judecata

Buna ziua! Pe data de 18.10.2010 am fost actionat in instanta de catre asociatia de proprietari pentru intarzierea la plata intretinerii cu mai mult de 90 de zile, pe data 19.10.2010 am achitat integral suma iar in luna noiembrie administratorul a inclus in lista de plata a intretinerii 300 lei cheltuieli de actionare in instanta ( chelt. cu avocat, depunerea cererii la judecatorie etc...) . Primul termen al procesului va avea loc acum in luna februarie, vreau sa stiu daca este normal sa- mi perceapa chelt. de judecata inainte de a avea loc primul termen al procesului sau de a se finaliza procesul sau cum se procedeaza in astfel de cazuri.
Nu pot plati intretinerea pe luna decembrie pentru ca trebuie sa achit mai intai aceste cheltuieli (iar in luna februarie a zis ca vor aparea alte 200 lei cheltuieli cu inchiderea dosarului...)
va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
taipan19, utilizator
Cel mai recent răspuns: banat , utilizator 07:54, 21 Martie 2012
Legal este cum se scrie in sentinta, insa as. prop. are hotarari proprii in legatura cu recuperarea sumelor cheltuite in procese intentate proprietarilor aflati in situatia dvs., tinerea in evidenta a sumelor cheltuite, etc.
Acum este necesar ca dvs. sa intelegeti ca asociatia a facut o cheltuiala prin angajarea unui avocat - intotdeauna se incheie intre as. prop. si avocat un contract de asistenta juridica si pentru fiecare proprietar chemat in justitie este negociata o suma pentru care elibereaza o chitanta care in final ajunge in dosarul de judecata - deci inainte de data de 18.10.2010. Ei, daca dvs. ati achitat toata restanta, procesul se incheie f. rapid, deci a ramas fara obiect cum spunem noi, insa cheltuiala a fost facuta...
Avand in vedere ca ati achitat intreaga suma, ar fi fost f. bine daca purtati o discutie cu presedintele as. prop. sa-l informati de intentia de a achita toata suma, astfel incat as. sa opreasca actiunea de dare in judecata...
Cam asa se procedeaza, desi poate mai sunt si alte pareri.
l-am anuntat cu o saptamana inainte ca o sa achit dar tot a inaintat dosarul in instanta .de achitat sunt constient ca trebuie sa achit si cheltuilile respective dar dansul spune ca sunt obligat sa le platesc in momentul depunerii dosarului ceea ce mie nu mi se pare normal , avand un proces nu ar trebui sa lasam instanta sa hotarasca , cat ar trebui sa platesc si cand? procesul are loc in februarie 2011 iar dansul ma obliga la plata acestor cheltuieli din luna noiembrie.
si inca ceva, acum am aflat ca mi se percep si penalizari la cei 300 de lei . este normal sa se perceapa penalizari la o asemenea cheltuiala care reprezinta o suma fixa?
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
taipan19, utilizator
Am inteles. Nu este chiar asa, dar banuiesc ca omul forteaza nota...
Vorbirea cu as. prop. sa o faceti de acum inainte in scris cu nr. de inregistrare sa nu mai patiti la fel. Daca era ceva scris, atunci in mod sigur trebuia sa va de-a un raspuns, chiar dupa 10 zile, dar tot trebuia sa va raspunda si in mod sigur se oprea din actiune.
Temperati-l si spuneti-i sa astepte sentinta finala. Nu dureaza mult in cazul dvs.
Succes!
Cheltuielile cu procesul se pun pe lista, in sarcina restantierului dat in judecata, in urma mentionarii acestui lucru (ca cine suporta cheltuielile....) in hotararea judecatoreasca definitiva
Pana atunci aceste cheltuieli se suporta de catre asociatie care are timp, daca aceasta hotarare judecatoreasca ii va fi favorabila sa-si recupereze cheltuiala, normal si civilizat, nu ca in vestul salbatic, "cu japca".
multumesc de raspuns, cam asa gandeam si eu ca ar trebui facut.
referitor la penalizari, in momentul cand am achitat intreaga suma care facea obiectul dosarului in instanta luna urmatoare , pe langa chelt. respective, mi s -au mai perceput 600 lei penalitati de intarziere, stiam ca este o lege in vigoare conform careia timp de 12 luni nu se percep penalitati daca venitul pe membru de familie este mai mic de 1000 lei. daca este adevarat ce pot face in cazul acesta ca sa-mi recuperez aceasta suma achitata drept penalitati de intarziere
in momentul in care am achitat administratorul nu mi-a mentionat nimik de aceasta lege si posibilitatea de a nu mai achita penalitatile de intarziere, ulterior am aflat de aceasta lege
Ultima modificare: Marți, 8 Februarie 2011
taipan19, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli judecata intretinere alex-xela alex-xela Buna ziua, Tocmai am observat ca pe lista de intretinere a lunii februarie apare in dreptul meu suma de 450 lei reprezentand cheltuieli de judecata pentru o ... (vezi toată discuția)
Administratorul nu vrea sa-mi scada din restante nicu_is nicu_is pentru inceput as vrea sa relatez pe scurt problema mea legata de asociatia de locatari din care fac parte. in 2012 am fost dat in judecata pentru neplata ... (vezi toată discuția)
Proces pe rol seceleanugina seceleanugina Buna ziua, Anul trecut am fost data in judecata de administratia de proprietari iar procesul este inca in derulare. Administratorul s-a schimbat intre timp ... (vezi toată discuția)