avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Recuperare restante la asociatie.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Recuperare restante la asociatie.

Buna ziua!

Locuiesc intr-un bloc cu restantieri la intretinere. Din aceasta cauza, se sisteaza furnizarea apei reci (in orasul nostru doar apa rece si gunoiu sunt facturate la asociatie, pentru celelalte utilitati existand contracte individuale cu furnizorii) inclusiv pentru locatarii bun-platnici.

Exista alta modalitate de recuperare a datoriilor (reesalonarea datoriilo, actionarea in instanta a locatarilor).

Asociatia de proprietari poate exclude un bloc din componenta sa ? Presedintele asociatiei spune ca nu mai vrea sa tina acest bloc in administrarea asociatiei.

Cui as putea sa ma adresez, pentru ca nu mai putem sta fara apa. Si sa nu-mi spuneti ca solutia este sa ma mut in alt bloc, sau la casa - am primit deja acest raspuns.
Cel mai recent răspuns: monyk1406 , utilizator 19:59, 3 Octombrie 2012
Nu stiu daca am inteles bine dar va puteti face propria asociatie de proprietari la bloc daca intruniti cerimtele legii.
Multumesc pentru raspuns.

Ce nu inteleg este: de ce sa mai pierdem timp cu infinitare unei noi asociaţii, când este deja una. Rau-platnicii tot acolo in bloc raman si tot nu platesc, avand in vedere ca li s-au taiat si gazele naturale si energia electrica.

Candva se putea sa-ti pierzi casa pentru datorii la asociatie; se mai practica modalitatea asta de constrangere?

E posibil sa ii ajute primaria cu restantele? Care e de fapt procedura in aceste situatii?
Nu cred ca e normal sa suferim toti pentru unu.
1-Pentru a cunoaste etapele si procedura de recuperare sume cu titlu de restante parcurgeti atent L nr 230/2007 si normele acesteia de aplicare HG nr 1588/2007
Pentru recuperare restante,asociatia de proprietari in temeiul disp art 50 din L nr 230/2007
are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit

2-Presedintele de asociatie nu detine autoritatea si competenta sa dispuna excluderea unui bloc pe considerentul "nu mai vrea sa tina acest bloc in administrarea asociatiei."

3-Pentru restabilire relatii cu furnizorul de utilitati se impune analiza responsabila din partea reprezentantilor asociatiei de proprietari,asumare responsabilitatii tuturor proprietarilor pentru hotararea masurilor necesare achitarii restantei acumulate la plata apei
De regula in astfel de cazuri asociatia de proprietari negociaza esalonarea platii sumei intr-un termen de comun acord precizat
Mai exista varianta ca proprietarii sa voteze impunerea si perceperea suplimentara a unor cote reprezentand debitul acumulat
Excluderea unui bloc nu are drept consecinta acoperirea debitului si nici exonerarea asociatiei de proprietari de la achitarea debitului
4-Daca instanta de judecata dispune hotarare favorabila asociatiei de proprietari aceasta poate recupera debitul inclusiv prin executarea silita a bunurilor debitorului,respectiv inclusiv apartament
5-In conditiile in care legiutorul a dispus autoritatea si comperenta in favoarea asociatiei de proprietari,primaria nu se poate implica in solutionarea recuperarii restantelor
Presedintele asociatiei sa notifice prin scrisoare prin posta cu confirmare de primire pe fiecare restantier. In aceasta notificare sa anunte restantierul ca are debite in suma de...lei si ca este invitat sa achite debitul in termen de 10 zile de la primirea notificarii, altfel asociatia va actiona in instanta restantierul.
Unii vor plati integral, atii partial, altii vor veni la asociatie si pot fi indrumati si ajutati sa incheie cu asociatia un contract de esalonare a debitelor...
In functie de actiunea sau inactiunea fiecaruia, presedintele poate institui privilegiu imobiliar pe apartamentul restantierului la Oficiul de cadastru si publicitate imobiliara.
Tot presedintele poate apela la serviciile unui mediator unde restantierul va fi convocat pentru a discuta si a vedea poate se angajeaza sa plateasca intr-un anumit timp, esalonat...
Dupa ce se incearca aceste metode care pot da rezultate in multe cazuri, daca totusi unii nu vor, nu inteleg, nu reactionaeza nicicum, presedintele poate sa actioneze restantierul in judecata la Judecatoria de care apartineti, reprezentand asociatia singur ori incheind un contract cu un avocat.
Faceti, incepeti, incercati ceea ce am spus mai sus si-apoi va astepatam sa ne spuneti cate cazuri de restantieri mai aveti si ce sa mai faceti.
Azi am fost la asociatie si mi s-a spus ca pentru locatarul cu datoriile cele mai mari (5.000 lei aprox.) exista hotarare judecatoreasca cu titlu executoriu, dar proprietarul nu e de gasit si nu au pe cine sa execute. In apartament lociesc rude ale proprietarului - care au si facut de fapt datoriile.

Este anunt la scara de 5 zile ca in data de 02.10.12 se sisteza furnizarea apei, dar nici un datornic nu a mers sa mai achite din datorii.

Azi am aflat si ca sunt mai multi datornici decat bun-platnici si nu se intruneste cvorumul pentru infiintarea unei retele de apa externe.

Intr-un cuvant, maine ramanem din nou fara apa cine stie pentru cat timp, si fara a putea remedia problema.

Alte discuții în legătură

Fara apa rece ContSters266113 ContSters266113 Avem o problema legată de rău platnici. Asociaţia de proprietari a fost anunţată că datorită sumelor restante furnizorul de apă potabilă va opri ... (vezi toată discuția)
Oprire utilitati pintiliisimona pintiliisimona buna ziua, suntem asociatie de proprietari si avem fff multi rau platnici in blocul in care locuim..avem doar apa rece si aceea cu fff multe facturi restanta ... (vezi toată discuția)
Sistarea livrarii de apa curenta catre o asociatie de proprietari motocion2004 motocion2004 Furnizorul de utilitati( apa curenta, apa menajera, gunoi) a sistat livrarea de apa curenta din cauza restantelor la plata facturilor pe care asociatia de ... (vezi toată discuția)