avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Oprire utilitati
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Oprire utilitati

buna ziua, suntem asociatie de proprietari si avem fff multi rau platnici in blocul in care locuim..avem doar apa rece si aceea cu fff multe facturi restanta din cauza datornicilor...pe doi dintre ei am reusit sa-i dam in instanta si acum urmeaza sa aducem un executor insa cine plateste? administratora sustine ca proprietarul trebuie sa aduca acel executor..insa mi se pare absurd ca el vreodata sa doareasca asta...sa se execute singur..:) si a doua problema se poate face o coloana separata cu contoar la usa la fiecare proprietar...si celor rau platnici sa li se opreasca apa?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:11, 20 Iunie 2014
Procedura de executare silita este initiata de catre creditor care avanseaza conform negociere cu executor o suma
Suma totala de recuperat,respectiv suma dispusa de instanta de judecata plus cheltuieli ocazionate cu executarea silita o suporta exclusiv debitorul - daca este solvabil
Problema cu sistarea utilitatilor de catre asociatia de proprietari este o masura la limita legi
De regula,pentru asemenea masura extrema trebuie sa existe hotarare judecatoreasca
In astfel de situatll,presedintele de asociatie de proprietari trebuie sa notifice oficial rau platnicul cu obligatia achitarii debitului in urmarire,sub sanctiunea suportarii consecintelor nerespectarii acesteia,inclusiv obligarea la plata a cheltuielilor ocazionate de solutionarea in instanta
Varianta executarii de coloana separata cu contoare individuale,implica un efort financiar apreciabil,
care rareori este agreat de majoritatea proprietarilor
Fara costuri,se poate dispune sistarea provizorie a utilitatilor prin inchiderea acestora si sigilarea robinetului/vanei din instalatia generala/verticala de alimentare cu apa
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
elga50, moderator
Ideal ar fi ca furnizorul de apa accepte sa incheie conventii de facturare individuala cu toti proprietarii, iar rau platnicilor sa le esaloneze datoria.

Sa opriti apa pe un tronson sau o scara, este chiar la limita legii, iar cei ce vor suporta consecintele, fie ei rau platnici sau cu datoriile la zi, pot face plangeri la Sanepid, la primarie, la Protectia consumatorului, etc, pentru ca nu poti sa-l lasi fara o sursa de apa mai ales ca a inceput vara, pot aparea tot felul de epidemii.

Incercati cu furnizorul de apa sa incheiati conventii de facturare individuala, este cea mai buna solutie.
pintiliisimona a scris:
.. acum urmeaza sa aducem un executor insa cine plateste?

Probabil ca aveti o hotarare judecatoreasca definitiva. Presedintele asociatiei (nu administratorul) sa mearga la un executor, la altul, la altul... pana gaseste executorul care sa accepte sa-l execute pe acel restantier iar cheltuielile de executare sa si le ia executorul dupa executare. In acest fel asociatia nu va cheltui nimic.
.. se poate face o coloana separata cu contoar la usa la fiecare proprietar...si celor rau platnici sa li se opreasca apa?

Da, se poate face daca aveti banii necesari. Este o solutie buna pentru ca in acest fel puteti lectura indexul luna de luna la intrarea in apartament si puteti opri apa oricarui apartament in situatia in carre devine restantier.
Atunci cand asociatia are restante catre furnizor, acesta calculeaza penalizari, notifica asociatia si apoi daca intr-un anumit termen nu se achita restantele, furnizorul opreste apa pentru intreaga asociatie.
Tot asa poate proceda si asociati cu fiecare consumator din cardul asociatiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datornici la asociatia de proprietari denis30 denis30 am fost anuntat de Asociatia de Proprietari , ca am fost atentioanti de cei de la ......apa va fi inchisa dincauza datoriilor foarte mari .Pe toata Asociatia ... (vezi toată discuția)
Recuperare restante la asociatie. monyk1406 monyk1406 Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc cu restantieri la intretinere. Din aceasta cauza, se sisteaza furnizarea apei reci (in orasul nostru doar apa rece si ... (vezi toată discuția)
Datorii la asociatie, oprire apa rece Doina0505 Doina0505 Buna ziua.Am datorii la asociatie in valoare de 4000 lei restante si penalizari 7300 lei(o suma f mare,zic eu).Recent am fost data in judecata pt suma de ... (vezi toată discuția)