avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... incalcarea drepturilor de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

incalcarea drepturilor de autor

Sunt autor a mai multor cărţi publicate în ultimii 15 ani. Una din carţile mele, ce am publicat-o acum vreo 4 ani, am descoperit zilele acestea că este publicată complet pe saitul unei instituţii publice a statului român(este redată integral cu autor şi toate paginile!). Cartea a fost publicată de mine prin intermediul unei edituri mari din ROMÂNIA, în câteva mii de exemplare în anul 2007 şi distribuită gratis către populaţie. Are ISBN şi eu sunt singurul autor scris pe copertă. Menţionez că nu mi-am dat vreun acord scris sau verbal de publicare a ei pe un sait! Am descoperit acest lucru, datorită faptului că vroiam să o reeditez într-un tiraj de masă în lunile următoare şi editura căreia m-am adresat acum, o alta decât cea care mi-a publicat-o acum 4 ani, mi-a spus că dacă am publicat-o pe un sait( ei credeau că eu am făcut-o), cei interesaţi au multiplicat-o de acolo şi cred ei că voi mai vinde eu cele 10.000 de exemplare acum ! Îi pot da în judecată, pe cei care au publicat-o( instituţia şi editura respectivă din 2007) pentru daune materiale şi morale? Drepturile mele de autor sunt valabile după legea româmească, 70 de ani după prima publicare şi eu poate în aceşti ani, puteam să reeditez cartea de multe ori ( dacă aş fi făcut o reeditare a cărţii la 3-4 ani cu 5.000 de exemplare ar ieşi un total de aproximativ 50.000-100.000 de cărţi). Cartea la prima editare a costat 20 RON.
Pot cere daune în valoare de 20 RON x 100.000 buc.=2.000.000 RON dar îmi cer taxa de timbru la proces de 2% din valoare. E cam mare taxa de timbru 40.000, plus avocatul şi nu ştiu ce şanse ar fi să câştig procesul ! Cu un avocat bun , specialist pe proprietate intelectuală şi drepturi de autor aş putea câştiga procesul în ROMÂNIA sau şansele sunt doar la CURTEA DREPTURILOR OMULUI?
Să le cer daunele materiale de 2.000.000 RON sau să le cer în completare şi valoare şi pentru daune morale peste această sumă ? Cât ar fi normal?
Mulţumesc din suflet pentru opiniile şi sfaturile ce mi le ve-ţi da, în apărarea furtului de proprietate intelectuală.
Vic
Cel mai recent răspuns: VICENTIU-VIRGILIUS , utilizator 12:50, 18 Septembrie 2011
Da, ii puteti actiona in instanta daca nu au avut acordul dvs de publicare a cartii ... la stabilirea despăgubirilor instanţa de judecată ia în considerare acordarea de despăgubiri reprezentând triplul sumelor care ar fi fost legal datorate pentru tipul de utilizare ce a făcut obiectul faptei ilicite, în cazul în care nu se pot aplica criterii cum ar fi consecinţele economice negative, în special câştigul nerealizat, beneficiile realizate pe nedrept de făptuitor şi, atunci când este cazul, alte elemente în afara factorilor economici, cum ar fi daunele morale cauzate titularului dreptului.
Multumesc pentru raspunsul dat de consultantul,,Freelis". Ar mai fi de spus ceva la cele scrise de mine anterior. O fac acum .

Am precontract de reditare si fisa de calcul economic-antecalcul cu o editura si tipografie pentru un tiraj de 10.000 exemplare cu valoare de 15 RON per bucat[ carte dar...daca este deja pe sait publicata cred ca nu se va mai vinde,. Cine a avut nevoie... a copiat-o pe pe sait!
Valoarea daunelor materiale poate fi calculata pe baza acestor documente ? Ea poate insemna : 10.000 carti x 150.000= 1.500.000.000 lei? La aceasta se adauga si daune morale intrucat cartea respectiva nu mai are eficienta scontata la vanzare pe toti cei 70 de ani cat se intinde dreptul de autor. Daunele morale pot fi in fapt la valoare o multiplicare a celor materiale a unei singure editari ? Daca da, atunci ar rezulta daune morale mari. Exemplu: 15.000 RON ( valoarea unui tiraj se vroiam sa-l scot acum) x alte 2-3 tiraje ce le-as fi scos in urmatorii 50 de ani...ar face >>> 15.000RON x 3 = 45.000RON. Se considera cumularea daunelor materiale cu cele morale ? Ar putea fi : 15.000RON daune materiale+ 45.000 RON daune morale=60.000RON sau se considera daune materiale totul caci intr-o viata de OM poti scoate de regula cateva editii la o carte scrisa de tine care deja e publicata . Sau vor vrea sa imi plateasca doar ,,DREPTURILE DE AUTOR" ?
De cine depinde interpretarea legii ]n acest caz ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de autor in traducerea literara - incurcatura de nume luura luura Buna seara Va scriu in speranta ca ma puteti sfatui despre pasii pe care ii pot urma pentru a remedia ceea ce eu consider a fi o nedreptate. Am tradus anul ... (vezi toată discuția)
Multiplicare/difuzare Monica H. Monica H. Buna ziua, In ce conditii pot eu (ca si casa de productie) sa multiplic si sa difuzez un CD care are deja holograma si este inregistrat??? Multumesc (vezi toată discuția)
Drepturi de autor pentru romanul aflat in librarii bianca_17 bianca_17 Bună ziua! Apelez la dumneavoastră în cazul unei probleme foarte delicate pe care nu ştiu să o gestionez. Sunt minoră şi am publicat un roman, însă ... (vezi toată discuția)