Bună ziua! Apelez la dumneavoastră în cazul unei probleme foarte delicate pe care nu ştiu să o gestionez. Sunt minoră şi am publicat un roman, însă din păcate, nu am semnat contract. Da, ştiu. Mare greşeală. Însă nici eu, nici mama mea nu am realizat riscurile la care mă expuneam.
Situaţia este următoarea.
Am scris romanul la 15 ani şi am încercat mult timp să-l public. Am primit critici de la scriitori, de la cititori, de la editori. Toţi au fost încântaţi. Mi s-a garantat că are şanse să devină un bestseller, Asta ca asta, dar am tot trimis mail-uri la edituri. În cele din urmă, o cunoştinţă mi-a dat numărul de telefon al unui editor. Era o femeie. Editura dânsei nu mai publicase până atunci nimic beletristic. Aşa că am început demersurile de editare, etc. Desigur, nu doream decât să mă văd cu romanul în librării, ca orice autor debutant. Aşa că am neglijat partea juridică. Am reuşit să-l public la un an şi jumătate de la scriere şi singura mea grijă şi bucurie era să-mi ţin în mână romanul.
Din păcate, după ce a fost tipărit, trimis în librării şi am avut lansare în oraşul meu m-a luat valul. Iniţial, era vorba să semnăm contractul de colaborare cu editorul înainte de lansarea din oraşul meu, însă în febra pregătirilor, am uitat cu deăvârşire de acest aspect. DE ATUNCI, de câte ori o întreb câte cărţi s-au vândut, îmi dă răspunsuri vagi, îmi spune câte a trimis şi unde, că librarii nu i-au zis nimic, că nu ştie, etc. Adevărul este că eu ştiu de câteva persoane care au comandat şi primit cartea şi de care nu mi-a spus nimic.
Fiindcă a avut încredere în mine şi a investit bani, 10.000 lei mai exact (100 milioane vechi) în munca mea intelectuală, am căzut la o înţelegere. Primii bani se vor duce la tipografie, încă 10.000 vom pune deoparte pentru vol 2 şi restul se va face 50, 50. Ne reveneau 25 de milioane fiecăreia dintre noi, lucru care s-ar fi întâmplat şi dacă am fi semnat şi mi-ar fi dat 10% din suma, conform drepturilor de autor. Aşadar, acum i-am propus să semnăm contract, dar evită subiectul şi îmi vorbeşte despre vreme.
Vreau neapărat să semnez un contract, aşa că vă rog să îmi spuneţi şi ce aş putea face legal pentru a-mi reedita singură cartea, având în vedere că a cumpărat ISBN şi pt volumul acesta şi pt volumele 2 şi 3.
îN SPERANţa că veţi reuşi să îmi oferiţi un răspuns,
Vă mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns:
tgeorgescu , utilizator
01:26, 2 Februarie 2013