avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... am sanse sa obtin ceva la partaj?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

am sanse sa obtin ceva la partaj?

Buna ziua,

Sunt in divort si doresc o lamurire privind partajul care va urma.

Va rog sa imi spuneti daca am sanse sa obtin jumatate din apartamentul pe care l-am achizitionat impreuna cu sotia mea dar la care recunosc nu am contribuit cu niciun leu. Apartamentul este pe numele amandurora. Sotia mi-a comunicat faptul ca se va opune cu tot ce ii sta in putinta sa imparta acest apartament cu mine.

Sotia a primit banii de la parintii ei, fara act de donatie. Sotia are martori privind provenienta banilor si are si dovezi prin care apartamentul nostru a fost cumparat in urma vanzarii de catre parintii ei a altui imobil.

Va rog sa ma sfatuiti ce pot sa fac in acest caz. Ar fi bine sa cer eu partajul in instanta? Are sanse sotia sa ceara 100% sin acest apartament?

Va rog sa ma ajutati, divortul se va pronunta in cateva zile.

Va multumesc.
Paul




Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 14:55, 17 Septembrie 2011
pentru bunurile obtinute in timpul casatoriei, exista o prezumtie ca acele bunuri au fost obtinute cu contributia ambilor soti, in cota de 50/50.
Insa e o cu totul alta poveste cand sotii ajung la partaj, fiecare este indreptatit sa ceara o cota mai mare ajungand sa pretinda si 100/100 din bunuri, insa apoi trebuie sa si dovedeasca aceasta sustinere.
cum dvs. recunoasteti in mod clar ca nu ati contribuit la achitizionarea bunului, puteti invoca, eventual, ca ati contribuit la intretinerea lui ( reparatii, imbunatatiri, etc) si o dovada hotaratoare e sa dovediti ca ati avut o sursa de venit in acea perioada. Daca nu ati facut nici acest lucru, mai reflectati daca aveti dreptul de a cere ceva. si nu ar fi rau sa acceptati situatia sau sa ajungeti la o intelegere cu sotia ( poate cedeaza ea ceva, daca vi se cuvine ceva, fara interventia instantei de judecata).
Bunurile obtinute in timpul casatoriei fac obiectul unei proprietati comune in devalmasie, ce se cuvine ambilor soti, deci il stapanesc impreuna. Conform art. 30 Codul familiei "bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti sunt de la data dobandirii lor bunuri comune ale sotilor". Deci, chiar daca bunul a fost cumparat din veniturile unuia dintre soti, proprietatea este comuna si apartamentul va fi supus partajului, Dvs urmand a avea parte din acesta. In cel mai dificil caz, aratati ca Dvs ati contribuit in mod evident la intretinerea apartamentului, cea mai buna dovada fiind proba unei surse de venit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Septembrie 2011
ContSters220529, utilizator
Va multumesc frumos pentru raspunsuri. Am totusi senzatia neplacuta ca mare sansa de izbanda nu am daca se ajunge in intanta. Poate ajung la o intelegere cu sotia.

Sotia are avocat si mi-a spus ca aduce martori si dovezi clare de unde provin banii.
Eu am avut o sursa de venituri si am contribuit la intretinerea apartamentului dar la fel a contribuit si ea.
In aceasta situatie cam ce procent credeti ca as putea obtine? Sunt suparat pentru ca as putea fi dat afara in curand.

Va multumesc.
Paul
de asemenea a fost la un moment dat ideea socrilor mei de a ne da in judecata pentru a obtine apartamentul care a fost cumparat din banii lor (bine-nteles pe fiica lor o dau in judecata fictiv, ei s-au inteles in aceasta privinta). Ar avea socrii mei vreo sansa?
Din ce relatati, e posibil sa nu obtineti nici un procent. Faceti-va bagajele.

Alte discuții în legătură

Partajul in cazul dovedirii infidelitatii sotiei.. Florinm1973 Florinm1973 Am fost casatorit 19 ani din care a rezultat un minor de 16 ani care a ramas cu mine in locuinta. Pe sotie am inregistrat-o audio in timp ce discuta cu ... (vezi toată discuția)
Despre partaj mihnea98 mihnea98 Buna ziua! Am si eu o intrebare: fratele meu este in proces de divort cu sotia lui. Au avut o casnicie de 15 ani, au 2 copii minori si o casa care a fost ... (vezi toată discuția)
Partaj divort BlooM BlooM Salut! Socrii mei vor sa divorteze, mai exact socrul meu vre sa dea divort (motiv invocat parasire de domiciliu), realitatea fiind ca soacra mea imi ajuta ... (vezi toată discuția)