Buna ziua! Am si eu o intrebare: fratele meu este in proces de divort cu sotia lui. Au avut o casnicie de 15 ani, au 2 copii minori si o casa care a fost evaluata la aprox. 500 000 Euro in Bucuresti. Urmeaza procesul de partaj. Problema este urmatoarea: casa a fost construita in curtea socrilor lui dupa ce au facut un contract de vanzare cumparare pentru terenul aferent casei lor. (in acea curte mai exista fosta casa a socrilor lui in care in prezent locuieste sora sotiei lui) Dupa terminarea constructiei socrii lui s-au mutat cu ei in casa (pentru a avea grija de copii lor). Casa a fost construita in proportie de 90% din banii lui. Are facturi pt. materialele folosite (toate pe numele lui), are martori. Sotia lui doreste 75% din casa pt. ca sustine ca nu are unde sa plece cu cei 2 copii si cu parintii ei (care nu locuiesc legal in acea casa). Intrebarea este: faptul ca i s-au dat copiii spre crestere influenteaza procesul de partaj? Noi stiam ca la partaj bunurile se impart in mod egal (cu toate ca nici acest lucru nu ar fi corect avand in vedere ca ea si familia ei nu au participat cu nimic la constructia acestei case). Va multumesc anticipat.
Incredintaea copiilor nu are nici o legatura cu procesul de partaj. Poate doar ca judecatorul sa dispuna plata sultei de catre sotie catre sot pentru a ii permite acesteia sa pastreze casa.
Partajul bunurilor dobandite in timpul casatoriei se va face in functie de contribuita fiecaruia la dobandirea bunurilor respective ( si vorbim aici de contributia celor doi soti).
Faptul ca sotia locuieste cu parintii si copiii in casa, nu ii da dreptul acesteia la 75% din valoarea casei.
In cadrul procesului de partaj (distinct de cel de divort) cei doi soti isi vor dovedi contributia. Si instanta va decide procentul din casa alocat fiecaruia.
Eu, personal, din ceea ce spuneti aici, cred ca sotului i se cuvin mai mult de 25% din casa. Totusi, depinde de veniturile sale...chiar daca facturile sunt pe numele lui, daca veniturile sale au fost mai mici decat ale sotiei (la veniturile sotiei se adauga si munca in gospodarie) , nu va primi castig de cauza. Daca, in schimb, sotul a avut venituri net superioare sotiei si poate dovedi asta , balanta va inclina in favoarea sa.
Am si eu o intrebare la categoria asta: el dovedeste ca a avut venituri de 8 ori mai mari decat ale ei, dar ea cere in apel apartamentul (si cote 50-50) fiindca are custodia copilului minor (pentru care primeste o pensie exagerat de mare), care sunt sansele ca ea sa primeasca, totusi, apartamentul?
Stiu ca partajul nu priveste copiii minori, dar asta e teoria. Pe noi practica ne omoara. In general, se lasa judecatorii "santajati" emotional de mame care pretind mai mult decat li se cuvine numai pentru ca au custodia copiilor? (desi legea 272/2004 interzice folosirea copiilor de catre parinti pentru a influenta deciziile autoritatilor publice)
Pai cam ti-ai raspuns singur...copii minori nu se pot folosi pentru a favoriza mama.
%0-50% probabil nu av obtine, dar trebuie sa pui munca femeii in gospodarie (depinde cum o va aprecia instanta) si depinde de ce alte probe aduce sotia la dosar. Poate face sa apara de nicaieri un bilet de donatie de bani de la parintii ei...depinde de probele aduse la dosar de sotie.
Dar, fara prea multe probe (decat veniturile fiecaruia), in varinata in care sotul a avut venituri de 8 ori mai mari decat ale sotiei, chiar si cu munca acesteia in gospodarie, poate i se va atribui 30-35-40% din bunul comun. Copiii minori eventual vor inclina spre sotie decizia de plata a sultei catre sot ( si astfel sa ii permita acesteia sa ramana in casa, cu plata sumei stabilite catre sot).
Personal, nu cred ca un judecator, avand probe concludente de veniturile mult mai mari ale sotului, ii va atribui sotiei 50% din apartament...cand e atat de evident ca sotul a contribuit cu mult mai mult.
Dar...nu se stie niciodata cu siguranta ce va decide nenea judecatorul...:)
In afara de salarii, ea nu a contribuit cu nimic. Zica ca a primit bani de la mama ei, dar nu are cu ce dovedi asta (pentru ca sunt minciuni). Eu ma gandesc ca orice ar fi, munca in gospodarie nu echivaleaza cu 70.000 de euro in 9 ani de casnicie (diferenta dintre venituri).
Care e principiul dupa care se ghideaza judecatorii in aprecierea acestei contributii? (citisem undeva ca minimul pe economie)
inainte de casatorie cu cateva luni sotul a infiintat o societate comerciala unde el e asociat unic. Tot inainte cu 6 luni de casatorie a cumparat in rate un apartament, ratele fiind platite si in timpul casatoriei. Recent, cu o suma de bani stransa intr-un cont comun, bani cu care a "imprumutat" firma, el a platit avansul pentru o noua casa (aceasta este cumparata tot pe firma - m-a convins ca o cumparam mai ieftin). In momentul de fata suntem in situatia in care platim ratele pentru ea. Din pacate insa, a inceput sa ma amentite cu divortul. Cum sunt "privite" dpv legal bunurile dobandite de firma? Sunt bunuri comune sau nu?
Va multumesc anticipat,
Laura M.
Alte discuții în legătură
Partaj divort
ellanm
In cazul unui divort cu 2 copii minori... Casa construita in timpul casatoriei, cu o mare parte din bani de la parintii sotului, cum se face partajul? ... (vezi toată discuția)
Drepturile sotiei
Kittyy
1.Ce drepturi la apartament are sotia in cazul unui proces de partaj daca ,inainde de casatorie , sotul avea o garsoniera (pe numele parintilor lui), care ... (vezi toată discuția)