avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1032 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturile sotiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturile sotiei

1.Ce drepturi la apartament are sotia in cazul unui proces de partaj daca ,inainde de casatorie , sotul avea o garsoniera (pe numele parintilor lui), care apoi cei doi au vandut-o si au achizitionat un apartament? Sotul a avut un salar de cateva ori mai mare decat sotia.

2.Cei doi au un copil minor de 5 ani. S-au despartit in fapt de aproape 2 ani, acum si procesul de divort este in derulare. Tatal a platit copilului luna de luna bani (chiar daca nu era obligat legal la o anumita suma,el a dat cat i se cuvenea legal copilului).
De la despartirea lor,tatal si-a adunat niste banii in contul personal. Sotia poate sa pretinda o parte din bani la un eventual partaj ? (chiar daca banii sunt toti din perioada in care ei erau despartiti in fapt si pt asta exista martori...si deci la banii din contul respectiv sotia nu a contribuit cu nimic)
Ultima modificare: Vineri, 4 Mai 2007
Kittyy, utilizator
Partajul se va face in conformitate cu contributia fiecaruia aducandu-se in sensul asta probe in instanta.
In ce priveste banii din cont daca sunt contributia exclusiva a sotului dupa despartirea in fapt consider ca-i revin lui.
Contributia ei :munca in gospodarie si un salar de cateva milioane de lei. Contributa lui, un salar de 5 ori mai mare.

Ma interesa daca e vreo posibilitate ca sotiei sa i se acorde mai mult de 50 % in eventualitatea unui partaj.

Si as mai avea o intrebare: In situatia in care se dispune plata unei sulte,am inteles ca termenul de plata e de 3 ani. Sa presupunem ca instanta va dispune plata sultei de catre sotie sotului. In acesti 3 ani, in care sotul nu poate sa isi cumpere altceva pe banii din apartament,el pierde. Nu se calculeaza la aceasta sulta pieredrea financiara pe care ar suferi-o sotul in cei 3 ani?
Sau se poate dispune plata sultei intr-o perioada de timp mai scurta,gen cateva luni?
Pai daca ea nu plateste de buna voie sotul n-are decat s-o execute... Nu e vina ei ca el nu ar cere (eventual) executarea.

Nu cred sa aiba sanse prea mari sa ia 50-50, darmite peste 50% sotia. Si asta pentru ca munca in gospodarie este evaluata de regula sub salariul mediu pe economie, Astfel ca, oricum ai da-o, tot mai mult iese el.
Si chiar si asa, daca se gaseste un contract de utilitati sau o chitantuca pe numele lui, acesta poate sustine ca nu toata treaba a fost facuta de ea, ca si el a alergat pentru casa... sau ca a pus perdeaua la baie, ca a dat gauri cu bormasina... se gasesc.
Si, in fapt, este putin probabil ca unul dintre soti sa nu fi facut nimic referitor la treburile gospodaresti.
Cu privire la cont, da, ea ar putea ridica pretentii, dar daca s-a sustinut la divort ca erau separati in fapt de ceva timp, nici o instanta nu va crede ca-si tineau banii la comun. Mai mult, daca el si-a virat direct din salariu... sau daca pur si simplu poate dovedi la partaj cu martori ca de mult nu-si mai tineau banii impreuna... Situatia s-ar putea intoarce impotriva sotiei, caci desi trebuie sa fie impartial, orice judecator este intai om, si daca vede ca te intinzi cam mult si fara acoperire cu probe isi formeaza o idee preconceputa care il va influienta si cu privire la restul aspectelor partajului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre partaj mihnea98 mihnea98 Buna ziua! Am si eu o intrebare: fratele meu este in proces de divort cu sotia lui. Au avut o casnicie de 15 ani, au 2 copii minori si o casa care a fost ... (vezi toată discuția)
Partajul dupa divort kta87 kta87 Dupa un divort, unde exista si un copil minor partajul cum se face?? Parintele care va ramane cu copilul va primi un procent mai mare la impartirea ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune asupra imobil, dupa divort ContSters62689 ContSters62689 In urma cu cativa ani am divortat, fara partaj. In apartamentul proprietate comuna, de doua camere, locuiesc acum fosta sotie si copilul de 16 ani, care i-a ... (vezi toată discuția)