avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

As dori sa stiu cum se imparte legal un apartament, dupa divort, in conditiile in care eu am si copilul in ingrijire, care este procentul din valoarea lui care se cuvine fostului sot. Apartamentul este bun dobandit in casnicie, dar mai sunt de platit rate. La momentul divortului eram la jumatatea creditului si de etunci il platesc eu.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:04, 1 Iunie 2009
Se va imparti jumatate -jumatate ,iar daca dvs. ati avut contributia mai mare la apartament si aveti si copilul vi se acorda un procent mai mare.
Faptul ca aveti copilul in ingrijire nu are nici o relevanta in partjarea bunurilor comune.
Faptul ca aveti un minor in ingrijire nu are nicio relevanta asupra stabilirii contributiei la achizitionarea apartamentului.Aceasta situatie,in cazul in care veti soilicita aceasta, ar putea determina atribuirea acestuia si obligarea dvs.la plata unei sulte in cazul in care apartamentul despre care faceti vorbire nu este comod partajabil sau sotul nu va avea nicio pretentie locativa.La stabilirea cotelor de contributie se porneste de la prezumtia de comunitate de bunuri,astfel cota dvs.este de 50%.Urmeaza sa dovediti cu acte contributia dvs.la plata ratelor.Daca cuantumul acestora,astfel cum va fi dovedit ,va fi mai mare prin plata ulterioara numai de catre dvs(in nume personal)a unor sume de bani cu titlul de rate astfel, si contributia dvs.va fi mai mare, in functie de probatoriile pe care le veti administra.De regula in astfel de procese se administreaza probe cu acte,interogatorii ,martori si expertize tehnica (care sa se pronunte asupra modalitatii de partajare)si contabila care va determina contributia sotilor la plata sumelor de bani pentru achizitionarea apartamentul
Ultima modificare: Duminică, 31 Mai 2009
Radu Gabrian, Mediator
bunurile dobandite in timpul casatorie , de principiu, se impart 50% -50% .
insa se tine cont si de contributia fiecarui sot la achizitionarea bunului imobil. daca unul din soti dovedeste ca a avut o contributie baneasca mai mare , de ex salariu mai mare, va primi un procentaj mai mare.
avand in vedere totusi ca dvs platiti acum ratele , ar putea fi in beneficul dvs .

ideal ar fi sa cadeti de comun acord cu sotul, sa va lase dvs apartamentul cu obligatia dvs de a-i plati sulta.
daca nu va intelegeti, introduceti actiune de partaj, la instanta in a carei raza se afla bunul imobil si solicitati dvs atribuirea in natura a imobilului , cu plata sultei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri imobile- Antonescu25 Antonescu25 In timpul casatoriei am achizitionat un apartament in valoare de 156 mil lei. Sotul a avut anterior casatoriei un apartament care a fost vandut la cumpararea ... (vezi toată discuția)
Partaj cristinani cristinani Am hotarat impreuna cu sotul meu sa divortam. Pentru partaj, toate bunurile comune se impart la jumatate? Sau parintele care va creste copilul are dreptul la ... (vezi toată discuția)
Partaj divort Dascalu7 Dascalu7 Buna Ziua, va rog, in cazul unui divort cum se face partajul in cazul cand exista un minor ( 16 ani) in intretinerea unuia din soti, respectiv a mamei. ... (vezi toată discuția)