avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 625 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot beneficia de somaj?

Buna ziua tuturor!

Am o mare nelamurire...Am lucrat la o sala de fitness 11 luni, dupa care mi'am dat demisia si am stat o luna acasa cautand alt job. Am la actualul job 7 luni si doresc sa incep niste cursuri de calificare ce imi vor ocupa aproape tot timpul...prin urmare nu voi putea face fata la facultate + job + cursuri, si am decis sa renunt la job. Patronul imi poate face actele pentru somaj...insa nu stiu daca imi vor fi de folos, oare pot beneficia de somaj in aceste conditii?

Multumesc anticipat, o zi buna tuturor!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:13, 17 Septembrie 2011
Pentru a beneficia de somaj trebuie sa fi lucrat cu contract de munca deci perioada de cotizare la fondul de somaj, 12 luni din ultimele 24 luni calendaristice.
Da, puteti beneficia de somaj in conditiile in care contractul de munca este desfacut cu art. 65 alin 1 (concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului). Fara demisie, fara acordul partilor, numai si numai art. 65 alin. 1
ulmanuioana:
1. De ce "numai si numai art.65, alin.(1)"?

2. Mai sunt si alte articole in Codul muncii care permit incetarea CIM fara ca aceasta sa fie imputabila salariatului, printre care:

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie criss_cluj15 criss_cluj15 Buna seara, Am si eu cateva intrebari privind un caz real al C.I.M. Am facut sesizare la I.T.M.,au venit in control si ne-au pus sa complectam o declaratie ... (vezi toată discuția)
Somaj ionny-ionela ionny-ionela lucrez intr-o unitate comerciala de 3 ani si m-am hotarat sa ma retrag pot benificia de somaj (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea ccc encso encso buna ziua.am o intrebare.Mi se termina concediul de maternitata si nu pot sa rezolv cu cine sa-l las pe copii,am cerut firmei sa ma trimite in somaj,dar nu ... (vezi toată discuția)