Buna seara,
Am si eu cateva intrebari privind un caz real al C.I.M.
Am facut sesizare la I.T.M.,au venit in control si ne-au pus sa complectam o declaratie pe propria raspundere.Eu si colegul meu am declarat corect ceea ce a fost de declarat.Cand a aflat seful ce am declarat ne-a spus ca trebuia sa le spunem ca lucram de la ora 9 la 17,cum este in CIM,iar la sambete sa fi scris ca lucram o sambata si una libera.
Acum este problema ca am avut o cearta cu el si mi-a cerut sa-mi depun demisia si ma plateste numai 15 zile,din cauza ca eu nu am vrut sa-mi depun demisia a cerut un formular de decizie de la Bucuresti unde este sediul firmei,sa trimita o demisie.
Va rog mult sa-mi spuneti care sunt drepturile mele daca imi fac ei demisia si la ce sa fiu atenta.Daca ei imi fac demisia care este perioada "preavizului" si cate ore trebuie sa fiu la serviciu.Va mai rog sa-mi spuneti la ce trebuie sa fiu atenta cand v-a trebui sa-mi semnez demisia.
Ce pot face ca sa mi se plateasca toate sambetele din luna septembrie 2011 pana acum?
Ei nu va pot obliga sa semnati demisia . Demisia este un act unilateral de vointa al dv.
Eventual va pot concedia prin restructurarea postului caz in care va trebui sa va acorde un preaviz de min. 20 zile calendaristice, perioada in care veti lucra program normal si veti fi platit. In acest caz beneficiati si de somaj. In cazul demisiei nu aveti dreptul la somaj.
La incetarea contractului trebuie sa va primiti drepturile salariale pentru activitatea depusa, drepturile de concediu pe anul in curs si eventuale restante.
Daca puteti dovedi ca ati lucrat suplimentar si nu vi s-a compensat sau platit zilele puteti solicita in instanta recuperarea acestor sume.
Daca eu am functia de economist,mai pot intra in somaj?
Ei oricum vor avea nevoie de un contabil,pentru ca faceam absolut tot ce tinea de partea contabilitate primara.
Pot sa nu imi semnez demisia facuta de ei?
La ce sa fiu atenta daca imi da demisia la semnat ca sa pot intra in somaj?
1. Pentru a beneficia de somaj nu conteaza functia pe care ati indeplinit-o , ci trebuie sa indepliniti urmatoaree conditii:
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile dvs
- sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii cererii la somaj.
2. Încetarea contractului individual de munca prin demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, avand în vedere ca demisia este un motiv imputabil salariatului de încetare a contractului individual de munca.
3. Daca va dati demisia veti putea sa sesizati instanţa judecatoreasca, solicitand anularea demisiei, în cazul în care pretindeti ca demisia a fost provocata de angajator. Însa, în aceasta situaţie, va trebui sa dovediti , în condiţiile dreptului comun, existenţa unui viciu de consimţamant - eroare, dol sau violenţa.
p.s.
preavizul in cazul concedierii este de minim 20 de zile lucratoare si nu calendaristice ...
Art. 75 C.mun.
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
.....
Bun,
eu am inteles partea cu somajul,dar nu mi-ati raspuns la:
Pot sa nu imi semnez demisia facuta de ei?
La ce sa fiu atenta daca imi da demisia la semnat ca sa pot intra in somaj?
Azi am vorbit cu contabilul sef de la Bucuresti si mi-a spus sa merg in continuare la serviciu dar sa-mi caut altceva de lucru ca el nu are ce motiv sa puna pentru ca sa-mi scrie demisia.
DACA am intrerupere de 5-6 zile in ultimele 48 de luni pot primi somaj?
Somaj
marianavatany@yahoo.com
Cum trebuie sa procedeze angajatorul pt ai putea inceta contract indiv.de munca pt un angajat ce are peste 12 luni vechime in firma si ar vrea sa i se poata ... (vezi toată discuția)