avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legislatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legislatie

Buna seara,
Am si eu cateva intrebari privind un caz real al C.I.M.
Am facut sesizare la I.T.M.,au venit in control si ne-au pus sa complectam o declaratie pe propria raspundere.Eu si colegul meu am declarat corect ceea ce a fost de declarat.Cand a aflat seful ce am declarat ne-a spus ca trebuia sa le spunem ca lucram de la ora 9 la 17,cum este in CIM,iar la sambete sa fi scris ca lucram o sambata si una libera.
Acum este problema ca am avut o cearta cu el si mi-a cerut sa-mi depun demisia si ma plateste numai 15 zile,din cauza ca eu nu am vrut sa-mi depun demisia a cerut un formular de decizie de la Bucuresti unde este sediul firmei,sa trimita o demisie.
Va rog mult sa-mi spuneti care sunt drepturile mele daca imi fac ei demisia si la ce sa fiu atenta.Daca ei imi fac demisia care este perioada "preavizului" si cate ore trebuie sa fiu la serviciu.Va mai rog sa-mi spuneti la ce trebuie sa fiu atenta cand v-a trebui sa-mi semnez demisia.
Ce pot face ca sa mi se plateasca toate sambetele din luna septembrie 2011 pana acum?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:25, 27 Mai 2012
@ criss_cluj15

Daca va semnati demisia, atunci nu mai beneficiati de somaj ...

La somaj trebui sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj. .. in speta, 5/6 zile intrerupere in 48 de luni nu va afecteaza stagiul de cotizare pentru somaj.

Art.61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
....
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

lit.c - concedierea pentru inaptitudinea fizica si/sau psihica
litt.d - concedierea pentru necorespunderea profesională

Art.65 C.mun. - Concedierea pentru desfiinţarea postului
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Art.66 C.mun. - reglementeaza felurile concedierii pentru motive obiective
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa prenatal alexandrastefana alexandrastefana Buna ziua. Pe 4 septembrie mi se termina concediul pre/post natal (lehuzia,126 de zile). Nu iau indemnizatie ccc,pt ca nu am un an vechime. Voiam sa mi ... (vezi toată discuția)
Preaviz perioada determinata CARPAHONTU CARPAHONTU Un angajat are contract individual de munca pe perioada determinata de 4 luni. La terminarea contractului angajatorul mai este obligat ca pana la desfacerea ... (vezi toată discuția)
Somaj marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Cum trebuie sa procedeze angajatorul pt ai putea inceta contract indiv.de munca pt un angajat ce are peste 12 luni vechime in firma si ar vrea sa i se poata ... (vezi toată discuția)