avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj dupa prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj dupa prenatal

Buna ziua. Pe 4 septembrie mi se termina concediul pre/post natal (lehuzia,126 de zile).
Nu iau indemnizatie ccc,pt ca nu am un an vechime. Voiam sa mi spuneti pt a beneficia de somaj,ce trebuie sa fac. Cum sa procedez. Sa mi dau demisia nu cred. Sa astept sa fiu data afara? Sau cum sa fac? Nu am un angajator foarte intelegator. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:55, 11 Mai 2016
Buna seara!
Ca sa puteti intra in somaj, angajatorul trebuie sa va desfaca CM din motive independente de d-voastra. Adica nu va dati demisia, nu faceti incetarea CM cu acordul partilor. Puteti intra in somaj doar daca incetarea CM s-a facut din cauza restructurarii companiei/ desfiintarii postului etc.
Totusi, daca nu aveti vechime pentru CCC sa verificati daca aveti vechime suficienta pt a putea intra somaj...
Am vechime peste 15 luni in ultimii 2 ani. Doar ca nasc inainte de 1iulie,de asta dupa noua lege nu m as incadra pt indemnizatie. Deci daca voi fi data afara e ok pt somaj. Ma poate da fara preaviz? Adica intr o zi sa rezolve tot? Eu doar sa semnez desfacerea contractului de munca?
Daca angajatorul nu vrea,ce pot face? Pot continua sa merg la munca? Este legal? Multumesc.
1. Nu va poate concedia fara preaviz, decat in anumite situatii prevazute de Codul Muncii.

Preavizul in cazul concedierii se acorda in urmatoarele situatii : Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.(art.75 C.mun.).

Art. 61 C.mun.
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
.....
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 65 C.mun.
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Art. 66 C.mun.
Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.

2. Nu exista vreo modalitate legala de a obliga un angajator sa va concedieze astfel incat sa puteti beneficia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare punct de lucru - somaj Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua, am mai multi angajati pe care va trebui sa ii disponibilizez caci vom inchide punctul de lucru, aproximativ 10 pers. carora va trebui sa le dam ... (vezi toată discuția)
Concediere stelamudura stelamudura Buna ziua si bine v-am regasit Este adevarat ca nu se poate desface contractul de munca in cazul in care sunt intretinatorul familiei? Sunt in preaviz (s-a ... (vezi toată discuția)
Activitate suspendata - mamici revenite din cic r111 r111 Am un SRL cu activitate suspendata. Pana la suspendarea activitatii , am avut o salariata care a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. ... (vezi toată discuția)