avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare punct de lucru - somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare punct de lucru - somaj

Buna ziua, am mai multi angajati pe care va trebui sa ii disponibilizez caci vom inchide punctul de lucru, aproximativ 10 pers. carora va trebui sa le dam somaj. Imi spuneti cu ce articol as fi mai bine sa ii concediez si ce acte trebuie sa le eliberez pt. a beneficia de somaj?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:00, 19 Septembrie 2013
In speta, incetarea c.i.m. va avea l;oc in baza art.65 C.mun.
art.65 C.mun.
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Pasii privind concedierea individuala sunt :

- hotarare AGA privind desfiintarea postului
- comunicare si emiterea instiintarii de preaviz salariatului in cauza
- la terminarea preavizului , emiterea si comunicarea deciziei de concediere
- eliberarea si comunicarea deciziei de incetare a c.i.m., adeverintei de vechime si a adeverintei de somaj (Anexa 26)
Codul Muncii "Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă."

Salariatii care vor fi disponibilizati vor beneficia de un preaviz de minim 20 zile lucratoare.

Codul muncii "Art. 75. - (1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucrătoare.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. d), care se află în perioada de probă.
(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).
Art. 76. - Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 69 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.
Art. 77. - Decizia de concediere produce efecte de la data comunicării ei salariatului."

Documentele cu care trebuie sa se prezinte fostul angajat la somaj sunt:

1. Actul de identitate, in original si copie;
2. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
3. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
4. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare.
5. adeverinta (anexa 26 la Norme).

Adeverinta o puteti descarca de aici: [ link extern ]
Art.76 C.mun. nu este aplicabil in totalitate incetarii c.i.m. in baza art.65 C.mun.

În cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somajul Dita88 Dita88 care e procedura in cazul in care o societate doreste sa bage in somaj pe un angajat? (vezi toată discuția)
Concediere angajat Nicolaescu Simona Nicolaescu Simona In ce conditii poate fi concediat un salariat care a fost angajat pe fonduri europene? Firma a contractat fonduri europene si a fost obligata sa angajeze un ... (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca retauto_giany retauto_giany Buna ziua, cum pot inceta activitatea unui angajat cand nu il mai pot plati? Chiria este mai mare si vanzarile slabesi nu mai pot plati salariatul.Cum ii pot ... (vezi toată discuția)