avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere

Buna ziua si bine v-am regasit
Este adevarat ca nu se poate desface contractul de munca in cazul in care sunt intretinatorul familiei? Sunt in preaviz (s-a desfacut contractul avand in vedere prevederile art.65), 66), 73) din Legea 53/2003 - Codul Muncii, actualizata); am doi copii- unul minor, celalat student.
Una peste alta, am si varsta de 50 ani.
Va multumesc mult.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
stelamudura, utilizator
Cel mai recent răspuns: stelamudura , utilizator 13:38, 25 Martie 2009
Atentie la Contractul Individual de Munca pe care l-ati incheiat si la Contractul Colectiv de Munca, daca este specificat acest lucru, privind faptul ca intretinatorii au alt statut. In cazul in care nu este specificat acest lucru in cele doua contracte atunci este corecta desfacerea contractului de munca.
Va redau mai jos art. la care ati fost incadrata

Art. 65. (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca, determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii. (2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa, dintre cele prevazute la alin. (1).

Art. 66. Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.

Art. 73. (1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare. (2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.
Nu, nu este specificat in contractul nostru nimic referitor la acest aspect, dar, mi-amintesc ca am citit in Codul muncii ca nu se poate desface contractul daca esti intretinator.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2009
stelamudura, utilizator
Cu parere de rau pentru situatia dvs. dar la concediere legea nu tine seama de problemele personale ale angajatilor. Numai CCM poate face o lista de prioritati in cazul concedierilor colective. In rest, daca firma nu mai are posibilitatea sa mai plateasca pe salariati ii concediaza iar cei care indeplinesc conditiile legale pot primi indemnizatie de somaj, perioada in care isi pot gasi un alt loc de munca.
Asta e. Pacat.
Va multumesc, domnule Tudor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitate suspendata - mamici revenite din cic r111 r111 Am un SRL cu activitate suspendata. Pana la suspendarea activitatii , am avut o salariata care a intrat in concediu pentru cresterea copilului pana la 2 ani. ... (vezi toată discuția)
Acordare preaviz adela65 adela65 am fost concediata prin restructurarea postului.Nu mi s-a acordat preaviz si nici nu mi s-au platit zilele de preaviz. De fapt nu a pomenit nimeni de preaviz, ... (vezi toată discuția)
Incetarea contractului de munca fara vina angajatului ContSters144007 ContSters144007 Buna ziua.Azi am fost nevoita sa semnez preavizul de incetare a contractului individual de munca pt ca asa au decis angajatorii sa faca restructurari.La ... (vezi toată discuția)