Lucratorul nostru desemnat are certificat de absolvire, cursuri 80 ore, program perfectionare pt ocupatia inspector SSM, cor 315219, facut in 2009. Modificat functia din contractul de munca corespunzator. In normele la lg 315/2006 se precizeaza "Ocupaţiile specifice domeniului securităţii şi sănătăţii în muncă, necesare efectuării activităţilor de prevenire şi protecţie, sunt următoarele:
a)tehnician în securitate şi sănătate în muncă;
b)expert în securitate şi sănătate în muncă". Cum procedez? Il las inspector sau il fac tehnician?
a) tehnician în securitate şi sănătate în muncă;
a) studii în învăţământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic;
b) program de formare pentru ocupaţia de tehnician în securitate şi sănătate în muncă, de cel puţin 80 de ore.
b) expert în securitate şi sănătate în muncă.
a) studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă sau de scurtă durată absolvite cu diplomă de licenţă ori echivalentă în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice;
b) program de formare profesională pentru ocupaţia de expert în securitate şi sănătate în muncă, de cel puţin 80 de ore;
c) curs postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore, sau masterat/doctorat în acest domeniu.
Dupa intrarea in vigoare a L 319/2006, multi organizatori de cursuri SSM, au eliberat la cursanti diplome de "inspector ", ceea ce e o aberatie maxima.
Ispectorul este la ITM, cu atributii si experinta , mult mai avansate decat ale unui proapat absolvent de curs ( 80 ore ) . Cu cata experienta a terminat cursul?
In lege se spune clar, ce conditii de pregatire trebuie sa indeplineasca specialistul. Comparati gradul de pregatire a lucratorului desemnat si incadrati-l pe functia respectiva.
COD COR - SSM
315206 Tehnician protectia muncii
(Subgrupa majora 31, Grupa minora 315, Grupa de baza 3152)
Nivelul de instruire: 3 (studii medii sau postliceale)
315207 Tehnician conditii de munca si securitate
(Subgrupa majora 31, Grupa minora 315, Grupa de baza 3152)
Nivelul de instruire: 3 (studii medii sau postliceale)
3152 Inspectori pentru protectia si igiena muncii si controlori de calitate
(Subgrupa majora 31, Grupa minora 315)
Nivelul de instruire: 3 (studii medii sau postliceale)
Descriere
Inspectorii pentru protectia si igiena muncii si controlorii de calitate instruiesc reprezentantii intreprinderilor in vederea aplicarii normelor si reglementarilor legale in vigoare, cu privire la securitatea muncii si mediului de munca; inspecteaza locurile de munca pentru a se asigura ca mediul de munca, masinile si echipamentul corespund normelor si reglementarilor legale; se informeaza prin contacte directe, observari sau alte mijloace, asupra conditiilor de munca si riscurilor de accidente; verifica respectarea normelor de securitate a muncii; inspecteaza locurile de productie, prelucrare, depozitare si vanzare a produselor, pentru a se asigura ca sunt respectate normele si reglementarile specifice;
241204 Inspector de specialitate protectia muncii
(Subgrupa majora 24, Grupa minora 241, Grupa de baza 2412)
Nivelul de instruire: 4 (studii superioare)
Denumirea ocupatiei a fost modificata prin Ordinul MMFES 238/2008 si Ordinul INS 282/2008, din Inspector protectia muncii, in Inspector de specialitate protectia muncii.
Prin Ordinul 1832/856/2011 s-a aprobat clasificarea ocupatiilor din Romania - nivel de ocupatie (sase caractere)
Ca urmare a acestui fapt si vazand prevederile HG 1425/2006, daca persoana a are studii medii va fi desemnat tehniciam SSM (COR 325721), iar daca are studii superioare si un curs postuniversitar SSM de cel putin 180 de ore, va fi numit expert SSM (COR 224304)