avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... depozitie in scris martor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

depozitie in scris martor

am un proces pe rol iar unul din martori locuieste departe de unde am acest proces si nu poate veni,poate acest martor sa mi trimita o declaratie pe proprie raspundere cu ceea ce ar putea spune in instanta?cum sa procedez?stima
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 10:24, 19 Septembrie 2011
Buna ziua,

martorii trebuie audiati de instanta in mod nemijlocit. Nu este valabila niciun fel de declaratie - nici macar la notarul public. Puteti in schimb sa cereti o comisie rogatorie in localitatea unde locuieste martorul. In acest caz, martorul va fi audiat la o instanta de acelasi grad sau superioara dar situata in localitatea unde se afla martorul.

Avocat Costi Boncu
Nu va sfatuiesc sa procedati astfel - adica pe calea declaratiei scrise, domnule.

In primul rand, ar trebui sa cititi prevederile Codului de procedura civila - art. 186 si urmatoarele.

Avand in vedere, mai ales, ca:

art. 193-
Inainte de a fi ascultat, martorul depune urmattorul jurammint: Jur ca voi spune adevarulsi ca nu voi ascunde nimic din ceea ce sttiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!
...
Dupa depunerea juramantului, presedintele va pune in vedere martorului ca daca nu va spune adevarul, savarseste infractiunea de marturie mincinoasa.

reiese ca leguitorul a dorit o anumita procedura sacramentala in fata instantei,

Vazand si prevederile 196-197,

observam ca este vorba de o expunere libera care poate fi urmata de intrebari atat din partea instantei, cat si a partilor, lucru imposibil pe calea declaratiei scrise...

Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procuratura haivas haivas AM vazut in ultimile zile in lupta politica ca sa adus in discutie faptul ca procurorii au folosit Biblia pentru a lua declaratii.Au dreptul?Stiam ca numai in ... (vezi toată discuția)
Despre jurământul părților în procesul de partaj și costuri proces... cristian damian cristian damian 1. Procesul de partaj se derulează asemănător celui de divorț? Doar avocatul și martorii vorbesc (+ înscrisurile) sau instanța ia în ... (vezi toată discuția)
Declaratie martor cristiursa cristiursa DACA DAU O DECLARATIE IN CALITATE DE MARTOR IN CADRUL UNOR CERCETARI POLITIENESTI TREBUIE SA DEPUN JURAMANT MENTIONEZ CA NU ESTE INCEPUTA URMARIREA PENALA ... (vezi toată discuția)