am un proces pe rol iar unul din martori locuieste departe de unde am acest proces si nu poate veni,poate acest martor sa mi trimita o declaratie pe proprie raspundere cu ceea ce ar putea spune in instanta?cum sa procedez?stima
martorii trebuie audiati de instanta in mod nemijlocit. Nu este valabila niciun fel de declaratie - nici macar la notarul public. Puteti in schimb sa cereti o comisie rogatorie in localitatea unde locuieste martorul. In acest caz, martorul va fi audiat la o instanta de acelasi grad sau superioara dar situata in localitatea unde se afla martorul.
Nu va sfatuiesc sa procedati astfel - adica pe calea declaratiei scrise, domnule.
In primul rand, ar trebui sa cititi prevederile Codului de procedura civila - art. 186 si urmatoarele.
Avand in vedere, mai ales, ca:
art. 193-
Inainte de a fi ascultat, martorul depune urmattorul jurammint: Jur ca voi spune adevarulsi ca nu voi ascunde nimic din ceea ce sttiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!
...
Dupa depunerea juramantului, presedintele va pune in vedere martorului ca daca nu va spune adevarul, savarseste infractiunea de marturie mincinoasa.
reiese ca leguitorul a dorit o anumita procedura sacramentala in fata instantei,
Vazand si prevederile 196-197,
observam ca este vorba de o expunere libera care poate fi urmata de intrebari atat din partea instantei, cat si a partilor, lucru imposibil pe calea declaratiei scrise...
Procuratura
haivas
AM vazut in ultimile zile in lupta politica ca sa adus in discutie faptul ca procurorii au folosit Biblia pentru a lua declaratii.Au dreptul?Stiam ca numai in ... (vezi toată discuția)
Declaratie martor
cristiursa
DACA DAU O DECLARATIE IN CALITATE DE MARTOR IN CADRUL UNOR CERCETARI POLITIENESTI TREBUIE SA DEPUN JURAMANT MENTIONEZ CA NU ESTE INCEPUTA URMARIREA PENALA ... (vezi toată discuția)