avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despre jurământul părților în ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despre jurământul părților în procesul de partaj și costuri proces...

1. Procesul de partaj se derulează asemănător celui de divorț? Doar avocatul și martorii vorbesc (+ înscrisurile) sau instanța ia în considerare și depoziția părților, sub prestare de jurământ?
2. Cât costă taxa de timbru pentru procesul de partaj? Dar avocatul? Este vorba de un apartament și o garsonieră. Bunuri comune. Cu aproximație. Unii vorbesc de sume exorbitante.

Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: cristian damian , utilizator 00:46, 12 Decembrie 2009
După încuviinţarea probei testimoniale sau ordonarea din oficiu a ascultării unor martori, aceştia sunt citaţi să se prezinte în faţa instanţei de judecată la termenul fixat pentru audierea lor.
Potrivit art.196 alin.1 şi 2 C.proc.civ., fiecare martor va fi ascultat deosebit, cei neascultaţi neputând fi de faţă. Ordinea ascultării martorilor se stabileşte de către preşedintele instanţei, ţinând seama şi de cererea părţilor. De regulă se ascultă mai întâi martorii propuşi de reclamant şi apoi martorii propuşi de pârât.
Procedura ascultării martorilor se desfăşoară după anumite reguli stabilite de lege, astfel :
a) La cererea preşedintelui instanţei de judecată, martorul care va fi audiat trebuie să arate, conform art.192 C.proc.civ., următoarele date personale:
- numele, îndeletnicirea, locuinţa şi vârsta;
- dacă este rudă sau afin cu una din părţi şi în ce grad;
- dacă se află în serviciul uneia din părţi;
- dacă este în judecată, în duşmănie sau în legături de interes cu vreuna din părţi.
b) După ce s-au luat datele personale, înainte de a fi audiat, martorul va depune jurământul potrivit formulei înscrise în art.193 alin.1 C.proc.civ. : „Jur că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu. Aşa să-mi ajute Dumnezeu” .
Minorul care nu a împlinit 14 ani nu depune jurământ, însă i se atrage atenţia să spună adevărul .
Referirea la divinitate din formula jurământului se schimbă potrivit credinţei religioase a martorului. În timpul depunerii jurământului, martorul ţine mâna pe cruce sau pe biblie, cu excepţia martorului de altă religie decât cea creştină (art.193 alin.2 şi 4 C.proc.civ.). Martorul fără confesiune va depune următorul jurământ : „Jur pe onoare şi conştiinţă că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu”, iar martorul, care din motive de conştiinţă sau confesiune nu depune jurământ, va rosti în faţa instanţei următoarea formulă:„Mă oblig că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu”.
După depunerea jurământului, preşedintele va pune în vedere martorului că, dacă nu spune adevărul, săvârşeşte infracţiunea de mărturie mincinoasă.
Datele personale, menţiunea despre depunerea jurământului şi prevenirea martorului de a spune adevărul se consemnează în declaraţia scrisă sau procesul-verbal de audiere a martorului, care se întocmeşte în momentul luării depoziţiei.
c) După ce au depus jurământul, martorii sunt ascultaţi de instanţa de judecată în întregul ei . Pentru a evita ca martorii să se influenţeze unul pe altul, fiecare va fi ascultat separat, fără ca martorii neaudiaţi să fie de faţă .
Martorii vor relata împrejurările pe care le cunosc şi vor răspunde la întrebările puse de către preşedintele instanţei, de partea care i-a propus, de partea adversă şi eventual de procuror .În exercitarea rolului activ, preşedintele şi judecătorii au dreptul şi chiar obligaţia de a pune martorilor orice întrebare în vederea aflării adevărului în cauză şi a prevenirii oricărei greşeli în cunoaşterea faptelor (art. 129 alin.5 C.proc.civ.) .
Legea interzice ca martorul să citească un răspuns scris de mai înainte, însă, cu încuviinţarea preşedintelui, el se poate folosi de însemnări cu privire la cifre sau denumiri (art.196 alin.3 teza a II-a C.proc.civ.) .
d) Mărturia se face oral, dar se consemnează de grefier, după dictarea preşedintelui completului de judecată sau a judecătorului, în procesul-verbal ce se încheie separat pentru fiecare martor . Depoziţia se semnează pe fiecare pagină şi la sfârşitul ei de către judecător, grefier şi martor după ce acesta din urmă a luat cunoştinţă de cuprinsul ei . Dacă martorul nu vrea sau nu poate să semneze, se face menţiune despre această împrejurare (art.198 alin.1 C.proc.civ.).
Buna ziua,
Presupun ca intrebarea era daca poti cita reclamantul ca martor (sau paratul)
sa declare sub juramant provenienta sau calitatea de bun comun, la procesul de partaj.
puteti solicita in cadrul procesului de partaj , proba cu interogatoriul reclamantului/paratului. depinde ce calitate aveti dvs. in dosarul respectiv. este admisa si proba testimoniala .
taxa de timbru in cadrul procesului de partaj este in cuantum de 3%din valoarea partajabila.
onorariile avocatilor difera .
Va multumesc pentru raspunsuri. Daca se poate mai scurt si mai simplu. Eu, ca si reclamant în procesul de partaj voi fi interogat de instantă, sub prestare de jurământ? Dar pârâta?
Cum se stabilește valoarea partajabilă? Cine evaluează imobilele pentru ca să știu cât înseamnă 3%?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebari pt martorii cris_deo cris_deo buna seara. daca partea adversa intr-un proces de divort are angajat avocat iar eu nu am bani sa-mi angajez unul iar amandoua partile am propus cate doi ... (vezi toată discuția)
Martorii in proces szabo doinita doina szabo doinita doina as dori sa aduc in fata instantei 2 martori care sint mama si fiu si care nu sint rude cu decedatul bunic al meu care a fost condamnat politic si nici cu ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a jura in instanta ca martor Geo_MVG Geo_MVG Ce se intampla daca in cazul in care sunt chemat in Instanta ca martor nu doresc sa jur cu mana pe Biblie? Nu ma refer aici ca as vrea sa mint ci doar ca nu ... (vezi toată discuția)