Dupa codul de procedura civila, Art. 189 Nu pot fi ascultati ca martori:
1. rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv; 2. sotul, chiar despartit; 3. interzisii si cei declarati de lege incapabili de a marturisi; 4. cei condamnati pentru juramant sau marturie mincinoasa. Partile pot conveni, expres sau tacit, sa fie ascultate ca martori si persoanele prevazute la alin. 1 pct. 1 si 2.
Sunt si altii pentru starea civila sau despartenia: Art. 190 In pricinile privitoare la starea civila sau despartenie se vor putea asculta rudele si afinii mai sus-aratati, in afara de descendenti.
Sa le informati pe martori cum se decurge martoria, Art. 192 Presedintele, inainte de a lua marturia, va cere martorilor sa arate: 1. numele, indeletnicirea, locuinta si varsta; 2. daca este ruda sau afin cu una din parti si in ce grad; 3. daca se afla in serviciul uneia din parti; 4. daca este in judecata, in dusmanie sau in legaturi de interes cu vreuna din parti. Art. 193 Inainte de a fi ascultat, martorul depune urmatorul juramant: "Jur ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!" In timpul depunerii juramantului, martorul tine mana pe cruce sau pe biblie. Referirea la divinitate din formula juramantului se schimba potrivit credintei religioase a martorului. Martorului de alta religie decat cea crestina nu ii sunt aplicabile prevederile alin. 2. Martorul fara confesiune va depune urmatorul juramant: "Jur pe onoare si constiinta ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu." Martorii care din motive de constiinta sau confesiune nu depun juramantul vor rosti in fata instantei urmatoarea formula: "Ma oblig ca voi spune adevarul si ca nu voi ascunde nimic din ceea ce stiu." Situatiile la care se refera alin. 3, 4, 5 si 6 se retin de organul judiciar pe baza afirmatiilor facute de martor. Dupa depunerea juramantului, presedintele va pune in vedere martorului ca, daca nu va spune adevarul, savarseste infractiunea de marturie mincinoasa. Despre toate acestea se face mentiune in declaratia scrisa. Minorul care nu a implinit 14 ani nu depune juramant; i se atrage insa atentia sa spuna adevarul.
Asta e tot.
Martorii la care ati facut referire pot fi propusi fara nicio restrictie, intrucat calitatile indicate de dumneavoastra se refera la o legatura cu persoana decedata, pe cand in cadrul unui proces, calitatile trebuie raportate la partile in litigiu, intrucat se stie ca persoanele moarte nu pot fi parti intr-un proces.