avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Juramantul cu mana pe cruce, avertisment
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Juramantul cu mana pe cruce, avertisment

Buna ziua,
In care cod civil,penal sau oriunde in legislatie scrie ca o persoana e obligata sa jure cu mana pe cruce ca v a spune adevarul si numai adevarul..
Am asistat la o sedinta unde un martor e intrebat;"sunteti crestin ortodox?"martorul raspunde'..."nu sunt"
-Dar ce sunteti?:O
Stupoare si liniste in sala..martorul nu raspunde...
Presedintele-"va avertizez ca marturia mincinoasa se pedepseste cu...ce sunteti daca nu sunteti crestin ortodox?
Martorul-"sunt ateu"
Murmur in sala apoi...
Martorul e pus sa jure din locul unde era, ca v a spune adevarul, vizibil deranjat de atitudinea presedintelui si de murmurul din sala.
Nu era suficient ca a spus ca nu este crestin ortodox?
De ce a insistat presedintele si l a avertizat,de ce a intimidat martorul,unde in lumea asta se mai intampla asa ceva?:-/
Inca o intrebare; martorul are voie sa si angajeze avocat?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2014
ContSters325089, utilizator
Indiferent de religie martorul tot trebuie sa jure, fireste pe text diferit, indiferent daca este vorba de civil sau penal.

Va redau articolul 319 din Codul de procedura civila:
Depunerea jurământului
(1) Înainte de a fi ascultat, martorul depune următorul jurământ: Jur că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!.
(2) În timpul depunerii jurământului, martorul ţine mâna pe cruce sau pe Biblie.
(3) Referirea la divinitate din formula jurământului se schimbă potrivit credinţei religioase a martorului.
(4) Martorului de altă religie decât cea creştină nu îi sunt aplicabile prevederile alin. (2).
(5) Martorul fără confesiune va depune următorul jurământ: Jur pe onoare şi conştiinţă că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu..
(6) Martorii care din motive de conştiinţă sau confesiune nu depun jurământul vor rosti în faţa instanţei următoarea formulă: Mă oblig că voi spune adevărul şi că nu voi ascunde nimic din ceea ce ştiu.
(7) Persoanele mute şi surdo-mute ştiutoare de carte vor depune jurământul transcriind formula acestuia şi semnând-o; persoanele hipoacuzice vor rosti jurământul, iar cele care nu ştiu să scrie vor jura prin semne cu ajutorul unui interpret.
(8) Situaţiile la care se referă alin. (3)-(7) se reţin de către instanţă pe baza afirmaţiilor făcute de martor.
(9) După depunerea jurământului, preşedintele va pune în vedere martorului că, dacă nu va spune adevărul, săvârşeşte infracţiunea de mărturie mincinoasă.
(10) Despre toate acestea se face menţiune în declaraţia scrisă.

Daca martorul nu crede in juramant si jura totusi ca asa este procedura,ce intelegem prin asta? Martorul asociaza juramantul cu religia...martorul e ateu,nu crede in nimic,in nici o religie...
-ce text diferit exista ptr atei?"ma oblig ca voi spune adevarul"..dupa ce a spus ca e ateu,de ce presedintele nu l a intrebat cu aceasta formula si l a pus sa jure?
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Iulie 2014
ContSters325089, utilizator
Asa cum reiese si din postarea anterioara martorul jura pe onoarea si constiinta lui (presupun ca nu doriti sa extrapolam discutia pe prezumtia moralitatii celor 2 notiuni) ceea ce nu are legatura cu convingerile lui religioase. :)
Plecand de la faptul ca reprezinta un angajament solemn, Juramantul este considerat o forma de responsabilizare in plus.
Pastrand simbolistica mesajului si medicii depun juramantul lui Hipocrate (si nu cred ca medicul crede in zeii carora le inchina juramantul) , Ministrul depune un juramant de investitura, etc.

Cum incepe Juramantul lui Hipocrate:
Jur! Pe Apolo medicul pe Asclepios, pe Higia si Panaceea, pe toti zeii si zeitele, luandu-i ca martori, ca voi indeplini, pe cat ma vor ajuta puterile si priceperea, juramantul si legamantul care urmeaza
Ce responsabilitate,sunt ateu si nu vreau sa jur pe biblie,cruce,zei,paralei sau alte dracovenii si simbolistici.Daca infunda puscaria nu l mai ajuta nici dumnezeu sau Apolo.A gresit presedintele sau nu?si din cate stiu,martorul poate sa ceara avocat...sau ma insel?

Alte discuții în legătură

Juramantul religios in fata instantei ContSters201858 ContSters201858 Am o intrebare,deoarece inca nu traim intr-un stat teocratic ci unul laic,daca un martor este invitat sa puna mana pe biblie si sa rosteasca juramantul ... (vezi toată discuția)
Refuzul de a jura in instanta ca martor Geo_MVG Geo_MVG Ce se intampla daca in cazul in care sunt chemat in Instanta ca martor nu doresc sa jur cu mana pe Biblie? Nu ma refer aici ca as vrea sa mint ci doar ca nu ... (vezi toată discuția)
Martor mincinos CEOFIOFI CEOFIOFI Intrun concfict cu lovire exista un martor mincinos pana in prezent la politie si chiar la confruntarea de la politie cu cei inplicati si martor. In ... (vezi toată discuția)