avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acoperis bloc - care sunt conditiile?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acoperis bloc - care sunt conditiile?

Buna ziua.

Va intaintez problema unei rude care m-a rugat sa o postez aici in speranta ca cineva poate oferi o solutie. Va multumesc. Iata mesajul

Buna ziua,
Sunt o pensionara vaduva cu o pensie de 750 lei/lunar, singurul meu venit. In urma cu 5 zile am fost informata sau mai degraba somata, ca trebuie sa dau pentru repararea acoperisului blocului in care locuiesc o suma de 1800 lei, pt. ca lucrarea sa se termine pana la venirea iernii. Cu mine locuieste nora mea care nu are niciun venit si fiul ei de 3 luni. Spunand ca nu pot plati o suma atat de mare intr-un timp atat de scurt am fost amenintata ca voi fi data in judecata si voi mai plati si cheltuieli de judecata. Va rog sa-mi raspundeti ce prevede legislatia noastra intr-o astfel de situatie.
Va multumesc !
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
antidote, utilizator
Cel mai recent răspuns: Marcela Jechian , Consilier juridic 15:13, 19 Septembrie 2011
Legea prevede obligatia proprietarilor de a efectua reparatiile necesare pentru mentinerea in stare buna a condominiului precum si obligatia de a contribui la cheltuielile aferente proportional cu cota parte indiviza. Totusi, o reparatie de asemenea importanta ar fi trebuit aprobata in adunarea generala iar devizul estimativ trebuia adus la cunostinta proprietarilor urmând ca in decursul câtorva luni sa se constituie un fond de reparatii fara ca sa va oblige sa platiti toata suma o data. Nu cred ca problema acoperisului a aparut brusc, mai ales ca in ultime vreme nici nu a prea plouat. In ceea ce priveste suma de plata, obligatia de achitare a acesteia intervine atunci când suma apare in listele de repartizare a cheltuielilor de intretinere, nu in urma unei informari/somatii.
Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari prevede ca administrarea, intretinerea , investitiile si reparatiile asupra proprietatii comune sunt in sarcina asociatiei de proprietari. Adunarea generala a asociatiei de proprietari adopta hotarari in prezenta majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari cu convocare prelabila in conformitate cu prevederile art. 23, alin. 5) si art. 24, cu votul a jumatate plus unu a proprietarilor prezenti.
In aceste conditii, Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.- art. 24 alin. 4.
Intrucat acoperisul blocului este bun comun ap proprietarilor condominiului, aveti obligatia de a a participa in cota parte la cheltuielile realizate pentru reparatiile efectuate asupra acestuia.
Astfel, asociatia de proprietari este creditoarea dumneavoastra pentru cota parte ce va revine din contravalorea reparatiilor asupra acoperisului, in conformitate cu hotararea Asociatiei de proprietari. Cheltuielile se repartizeaza pe apartamente, nu pe persoane.
Art. 50 (1)Asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în justiţie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.

Solicitati in scris asociatiei esalonarea datoriei din lucrari de reparatii asupra acoperisului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zugrăvit scari asociatie de propietari jeni0 jeni0 Buna ziua Am si eu cateva intrebari :Cum se împart cheltuielile pt zugrăvirea scărilor in cadrul unei asociații de proprietari ?Daca la prima întâlnire ... (vezi toată discuția)
Refuz incasare plata cote intretinere catalinbaloescu catalinbaloescu as dori sa stiu daca este legal ca ,comitetul sa refuze incasarea cotelor de intretinere motivand ca nu sunt achitate la zii cotele aferente fondului de ... (vezi toată discuția)
Creșterea fondului de reparatii Pavelnina Pavelnina Buna ziua Ce ar trebui sa știm,noi proprietarii unei asociații de bloc,atunci cind se hotărăște dublarea sumei pentru fond de reparații ? Nu ar trebui ... (vezi toată discuția)