avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Contract munca pensionar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Contract munca pensionar

Va rog frumos, temei legal, sau articol din Codul muncii, daca un pensionar, pensie partial anticipata, fara penalizare (intruneste toate conditiile de iesire la pensie partial anticipata), are dreptul sa incheie un alt contract de munca - prestari servicii -.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:18, 19 Septembrie 2011
1. Nu se intelege ce anume doriti:
- daca are deja pensie anticipata, ce conditii de iesire la pensie anticipata partiala mai intruneste?
- daca are pensie anticipata sau anticipata partiala nu poate sa cumuleze pensia cu orice alt venit profesional din care se retine contributia pentru pensie.

2. Va redau din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).


Persoana respectiva, iese la pensie partial anticipata peste 2 luni. Are 38 ani vechime in campul muncii si i s-a spus ca poate iesi la pensie partial anticipata fara penalizare. Ea, vrea sa stie, daca dupa ce iese la pensie adica partial antaicipata, mai poate lucra cu contract, prestari servicii, sau alte forme. Banuiesc, ea neavand limita de varsta nu are dreptul la cele scrise de dv. din Lege, respectiv art. 118 (a).
1. Pensie anticipata = pensie fara diminuare;
Pensie anticipata partiala = pensie cu diminuare.
2. Un pensionar cu pensie anticipata sau anticipata partiala nu mai poate sa lucreze cu contract individual de munca sau conventie sau orice alta forma de acest gen, asa cum am aratat cu textul de lege de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cim pensionar otto2009 otto2009 Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata parțial, cumulată cu alte venituri camilauris camilauris In ce conditii se poate cumula pensia anticipata partial cu veniturile realizate dintr-ul loc de munca? Daca ma pensionez anticipat partial as putea sa si ... (vezi toată discuția)
Drepturi dupa pensionare partial anticipata gica54 gica54 am varsta de 60 de ani ies la pensie partial anticipat in data de 23.09.2014 cu stagiu de cotizare complet si as vrea sa stiu daca mai am dreptul sa lucrez la ... (vezi toată discuția)