avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sunt tata sau...nu !
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sunt tata sau...nu !

Buna ziua. Problema mea suna cam asa... Acum ceva vreme, am avut o relatie din care, se pare, ca a rezultat un copil. Nu sunt sigur 100% ca eu sunt tatal copilului. Acum o luna de zile, mama copilului a venit la mine acasa si a facut un scandal monstru ....cum ca ...eu sunt tatal copilului si sa-mi asum responsabilitatea. I-am propus sa facem testul de paternitate sa fiu sigur ca eu sunt tatal si atunci imi asum si responsabilitati...dar ea a refuzat si in continuare refuza. Ce pot sa fac eu in situatia de fata, ca sa clarific lucrurile? Pot cere eu testul de paternitate? Copilul are 9 luni. As dori, daca se poate, un raspuns clar deoarece trebuie sa lamuresc aceasta situatie, in scurt timp as vrea sa ma casatoresc si parca n-as vrea sa las lucrurile asa nerezolvate....Macar sa stiu cum stau si ce am de facut. Va multumesc.
da. curte constitutionala a statuat ca si tatal poate promova o astfel de actiune
Las o sa urle,spune i sa te dea in judecata,acolo trebuie sa probezi ca nu ai stat tot timpul cu ea ,ca s ar fi putut ca ea sa mai fii avut relatii cu alti.Daca e sigura ca e al tau o sa ceara testul de paternitate,daca nu ,inseamna ca doar bufleaza,nu l cere tu decat daca pierzi fondul,ca sa nu l platesti degeaba.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Septembrie 2008
anamarian, utilizator
constantindorin a scris:

Nu am convietuit cu mama copilului si nici nu am platit vreo intretinere. Sa inteleg ca si eu pot cere, pe cale judecatoreasca, stabilirea paternitatii???
Ce nu vrei sa intelegi, de fapt? KARINA 73 a incercat sa te informeze, postand un articol din Codul familiei(art.60!), acolo ar fi fost o solutie la problema pe care o ai! Altfel. las-o balta,domnule!
testul de paternitate se face numai in cadrul instantei de judecata.daca mama copilului va da in judecata sa recunoasteti copilul atunci cereti efectuarea testului.
Sa lamurim lucrurile.

Teste de paternitate se pot face si in afara cadrului procesual, dar, evident, cu conditia ca mama sa vrea sa vina cu copilul la un astfel de test, altminteri specialistii de la IML n-au ce test sa faca.

Prezumtivul tata nu poate porni actiune in stabilirea paternitatii.
El poate sa de a o simpla declaratie de recunoastre a copilului la notar, prin inscris autentic, sau la serviciul de stare civila (ori prin testament) Nu are nevoie de un proces pentru ceva ce poate face singur = sa scrie o declaratie.
Daca prezumtivul tata ar face o actiune de stabilire a paternitatii, instanta ar lua act de RECUNOASTERE (hotararea judecatoreasca fiind si ea un ... inscris autentic).

Eu nu cunosc nici o decizie a Curtii Constitutionale pe marginea art. 60 C. fam. altminteri decat de RESPINGERE a exceptiei.
@marti face o confuzie.

Textul art 60 suna asa:
Art. 60. - Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei poate fi pornită de mamă într-un termen de un an de la naşterea copilului.
Dacă, în cazul prevăzut în art. 54 alin. 1, un copil a pierdut calitatea de copil din căsătorie prin efectul unei hotărâri judecătoreşti, termenul de un an pentru pornirea acţiunii în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei va curge de la data când acea hotărâre a rămas definitivă.
În cazul în care mama a convieţuit cu pretinsul tată ori dacă acesta din urmă a prestat copilului întreţinere, termenul de un an va curge de la încetarea convieţuirii ori a întreţinerii.
Acţiunea aparţinând copilului nu se prescrie în timpul vieţii acestuia

Ca atare, titulari ai actiunii sunt MAMA si COPILUL.

Prin urmare sunt 2 variante:
- sa dati o declaratie de recunostere a copilului
- sau, daca nu sunteti sigur ca acest copil e al dvs. sa asteptati ca mama sa promoveze o actiune in stabilirea paternitatii, actiune in cadrul careia se vor face testele.

Tot ce-am scris mai sus e valabil NUMAI in masura in care mama nu era casatorita la data nasterii copilului ori nu a fost casatorita la data conceptiei copilului. In drept, orice element de fapt trecut sub tacere poate sa transforme raspunsul dintr-un adevar intr-o minciuna gogonata. De aceea, ce scriem noi aici sunt simpel pareri care n-au de a face cu cea ce se cheama consultanta (in cadrul careia avocatul incepe prin a pune el gramada de intrebari pentru lamuririea situatiei de fapt si abia apoi formuleaza un raspuns).

Alte discuții în legătură

Paternitate geo_m_14 geo_m_14 Daca tatal a decedat, in ce conditii mama mai poate deschide actiune de recunoastere a minorului? Nu sunt in situatia asta (inca si nici nu-i doresc raul) dar ... (vezi toată discuția)
Paternitate davinci149 davinci149 buna ziua am 2 copii nerecunoscuti de tatal lor. copiii au 8 ani si 3 ani,pana acum el m-a ajutat oarecum in cresterea lor,dar d e2 luni n-o mai face ,,,daca ... (vezi toată discuția)