avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Fila CEC introdusa la plata dupa intrarea societatii ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Fila CEC introdusa la plata dupa intrarea societatii emitente in insolventa.

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema ;
SC X SRL lasa ca garantie lui SC Y SA pentru materiale furnizate o fila CEC in alb , urmand ca Y sa introduca fila la plata la un termen care se va stabilii de comun acort intre cele doua firme (intelegere verbala).
In 17.08.2011 S.C. X S.R.L. intra in insolventa .
In 13.09.2011 S.C. Y S.A. depune la plata fila CEC ,
in 14.09.2011 banca refuza plata pentru lipsa disponibilitati ,
in 15.09.2011 S.C. X S.R.L. instiinteaza prin fax pe S.C.Y S.A. ca nu are disponibilitati si roaga pe aceasta sa nu introduca la plata CEC-ul ,
in 17.09.2011 S.C. X S.R.L. este instiintata de banca , ca are un CEC refuzat la plata . Intrebare : administratorul S.C. X S.R.L. a savarsit vreo infractiune ? avand in vedere ca
dupa data de 17.08. 2011 a fost numit un administrator judiciar.
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
200360PIM, utilizator
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 15:20, 27 Septembrie 2011
Nu doresc inceperea urmaririi penale impotriva administratorului sunt interesat de aceasta problema pentru ca sunt prieten cu administratorul si am inteles ca se va face sesizare din oficiu impotriva celui care a semnat CEC-ul , dar cred ca pana in momentul in care Banca refuza la plata CEC-ul nu se poate dovedii practic ca acesta nu are acoperire.

Sunt interesat de aceasta problema pentru ca sunt prieten cu administratorul si am inteles ca se va face sesizare din oficiu impotriva celui care a semnat CEC-ul , dar cred ca pana in momentul in care Banca refuza la plata CEC-ul nu se poate dovedii practic ca acesta nu are acoperire.


Daca s-au dat cec-uri inainte stiind ce nu avea solventa pentru asa ceva, poate sa fie tras la raspunderea penala pe inselaciunea al art 215 alin. 5 C. penal..
„Fapta inculpatului de a induce în eroare partea vătămată cu prilejul încheierii unui contract de livrare a unor bunuri prin emiterea unui cec, ştiind că pentru valorificarea lui nu există disponibil, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, prevăzută de art. 215 alin. 1,3 şi 4 din C. pen. Inculpatul a acţionat cu intenţie directă, deoarece a cunoscut în momentul emiterii filei cec că nu există provizia necesară, prevăzând şi urmărind astfel producerea unei pagube în patrimoniul părţii vătămate.” În motivarea acestei sentinţe Curtea arată:”Curtea nu poate reţine criticile recurentului-inculpat, referitoare la lipsa intenţiei ca element constitutiv al infracţiunii, întrucât acestea sunt infirmate de materialul probator administrat, de modalitatea de săvârşire a infracţiunii, fiind evidentă intenţia inculpatului de inducere în eroare la emiterea filei cec care nu avea acoperire. Mai mult, chiar poziţia inculpatului, care a precizat că urma să-i intre în cont anumite sume de bani din alte contracte, relevă împrejurarea că la momentul emiterii cecului acesta nu avea disponibil în cont.”
Curtea de Apel Bucureşti, Decizia nr. 1633 din 4 septembrie 2002-Secţia a II-a penală,

Dar faptul spus asa fara alte imprejurarile concrete din timpul in care au fost livrate, are un raspuns la fel de scurt: NU exista responsabilitatea penala. Deoarece odata ce se declara insolventa sunt suspendate toate platile, cu anumite exceptie (credite cu garantare) ce trebuie sa il declare judecatorul sindic: Art. 36 a legea insolventei:
De la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale.
.
Oricum, daca administratorul a decis sa continue activitatea normala a firmei pe perioada de observatie, debitorul (art. 49)va putea sa continue desfasurarea activitatilor curente si poate efectua plati catre creditorii cunoscuti, care se incadreaza in conditiile obisnuite de exercitare a activitatii curente, supraveghat (daca a cerut reorganizare) sau condus (daca nu mai are administratorul drept de administra) de administratorul judiciar, in asa fel ca toate actele, operatiunile si platile efectuate de debitor ulterior deschiderii procedurii sunt nule. (art 46)

Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
Fila CEC a fost lasata in octombrie 2010 ca garantie , din pacate nu a fost datata si nici complectata suma . Societatea emitenta la acea data miza pe incasari din contracte onorate si pe incasari din contracte in derulare.
Lucrulile au luat o intorsatura urata cand cel care trebuia sa plateasca valorile din contractul onorat a intrat in insolventa . Lucrarile din Contractul in derulare nu au fost platite decat partial si cu mari intarvieri fapt ce a dus la incapacitate de plata si in 17.08.2011 la deschiderea procedurii insolventei pentru emitentul CEC-ului.Administratorul a semnat CEC-ul in ALB si nu are nici o dovada ca CEC-ul a fost dat anterior datei de 17.08.2011.
Cecul este instrumentul de plata care nu are data emitere si data scadenta, el se considera a fi scadent la data emiterii. Daca data inscrisa pe fila CEC este 13.09.2011 poate fi asimilata inselaciunii, intrucat societatea era deja intrata in insolventa, iar cecul a fost datat ulterior. Mai ramane de clarificat un al aspect, daca marfa/produsele/serviciile pentru plata carora s-a emis fila cec au fost livrate/prestate anterior sau sau ulterior intrarii societatii in insolventa.

Alte discuții în legătură

File cec garantie Nafets Nafets Am o firma de prestari servicii si in contractele cu furnizori emit file CEC in alb cu titlul de garantie pe care furnizorii le pot folosi respectand anumite ... (vezi toată discuția)
Valabilitate fila cec gev gev Buna ziua, Am un client care doreste sa aman introducerea in banca a filei CEC deoarece nu are bani in cont. Am doua intrebari: 1) Cat este valabila fila ... (vezi toată discuția)
Proceduri file cec refuzate Cent Cent Buna ziua, Daca stie cineva, va rog mult sa imi explicati la ce sa ma astept din momentul in care o fila CEC depusa in banca nu a avut acoperire. Cunosc ... (vezi toată discuția)