avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... recalculare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

recalculare pensie alimentara

In 2006 s-a pronuntat divortul din culpa comuna(nu ca as fi avut vreo vina, dar am fost de acord, gandindu-ma ca n-am fi prima familie fara certificat de casatorie), divort cerut de el...La vremea aceea, cei 2 copii ai nostri(una de 14 ani si cealalta de 8 ani), mi-au fost incredintati mie, parata, spre crestere si educare...mi-am dorit lucrul acesta, pentru ca nu stiu ce m-as fi facut fara ele...In timpul casatoriei, m-am bazat pe incredere, astfel ca niciodata nu am cerut vreun act sau vreo dovada asupra salariului pe care il aducea el(eu, cu salariul mic in invatamant, si cu timp mult dedicat copiilor/el, cu salariul mare, si mai tot timpul plecat).La ancheta sociala asupra decziei de incredintare a copiilor, a declarat, dupa insistentele anchetatoarei, ca avea 30 mil(adica 3000 ron) si mi-a zis ca el e "bonhomme" ,ca 9 mil(900 ron) ar fi reprezentat 1/3 din salariul lui, dar ca el imi da cate 5 mil(500 ron) pt fiecare copil si ca ma roaga sa accept sa nu-i faca poprire pe salariu ca sa poata face imprumuturi la banca pentru casa in care urma sa se mute dupa divort...In speranta ca noi nu ne vom desparti "in fapt" si ca nu-si va parasi copiii, am gandit ca , el e barbatul meu "cel ratacit, in criza de la 40 ani" si ca ce spune el este adevarat...adica matematic vorbind cei aprox 3000 ron declarati impartiti la 3 insemnau 1000 pentru amandoi copiii...
Imediat dupa divort a fost in concediu cu prietena mea si fiica acesteia ,in varsta de 8 ani, care divortase cu 3 luni inaintea lui,(banuiesc ca amandoi au divortat planuit) iar la un an dupa divort, a aparut un al 3-lea copil al lui , cu aceasta.
Anul trecut am fost citata ca parata pentru partajul apartamentului in care am ramas cu cei doi copii ai nostri…partaj la care el a cerut 60% din valoare pretextand venituri mai mari, proces solutionat de catre instant in aprilie anul curent cu platirea din partea mea a unei sulte de 32200 euro reprezentand 50% din evaluarea apartamentului(evaluare care se stie ca niciodata nu coincide cu pretul de vanzare)…am inteles ca greseala mea(daca se poate numi asa) a fost ca am cerut apartamentul in natura(gandind iar gresit ca legea ma va apara ca locuiesc acolo cu cei 2 copii, dintre care unul a ajuns major)…
Ei!Dar pentru ca unul dintre copii a implinit 18 ani in 2010, s-a gandit ca trebuie sa respecte litera legii si sa nu-i mai plateasca pensie alimentara, chiar daca fiica lui era in clasa aXI-a si chiar daca acum e studenta.Asa ca in mai a.c. l-a chemat in instanta pt pensie alimentara pana la 26 ani.
In cererea lui conventionala cere recalcularea pensiei alimentare motivand ca are salariul mic(si am aflat acum ca in momentul divortului avea 55 mil vechi), ca am stabilit de comun acord sa-mi dea numai numai 500 pt fiecare copil si ca “are in intretinere” acum 3 copii pentru care sustine pensii egale…
Care” intretinere” pentru cele doua fete ale noastre, pe care nici nu le vede,mai ales de cand cu partajul?
Ce “stabilire de comun acord a pensiei de 500 ron fiecare” pe baza declaratiei lui mincinoase in fata anchetatoarei?
Poate fi ceruta copia anchetei sa dovedesc ca a facut declaratie mincinoasa in 2006?A dat tot timpul mai putin, a privat-o pe fiica mea de pensie alimentara un an, iar pentru minora vrea o pensie stabilita pana la 18 ani... iar circ si instanta peste 5 ani?Nu se poate sa se stabileasca acum pana la terminarea studiilor?
Mi se pare nedrept…cu ce ma pot apara?

Cel mai recent răspuns: lelia20052006 , utilizator 23:26, 20 Septembrie 2011
Nu inteleg, nu a platit pensie alimentara pentru minora timp de 1 an?Plangere penala pentru abandon de familie si obtineti toti banii din urma.Pentru fetita se va stabili pensie pana la 18 ani , iar dupa 18 ani fetita va face singura actiune de stabilire pensie pana la finalizarea studiilor, nu mai tarziu de 18 ani.Pentru diferentele de salariu din urma, cele ascunse cu voia lui, puteti incerca o plangere penala pentru fals, depinde cine a ascuns sau falsificat adeverinta, daca era platit legal si nu la negru.Angajati un avocat.
Multumesc!
Nu a platit un an pensie alimentara pentru cea care implinise 18 ani, dar era eleva inca...
Nu lucra la negru, ci la o institutie.
Daca suma stabilita ca pensie de intretinere a fost in procent si considerati ca nu ati primit suma corecta, faceti cerere catre instanta care a pronuntat aceasta hotarare in vederea emiterii ordonantei de infiintare a popririi. Nu va costa absolut mimic.
Ce procent, s-au inteles la o suma fixa!?

E dificil cu un sfat, imi e greu sa inteleg exact ce doriti. Din urma, slabe sanse. Oricum, procentul de 1/3 e maximul legal, deci si instanta putea da mai putin in caz de declarare a veniturilor corecte.

Inteleg ca sunteti suparata ca v-a mintit, insa asta nu are legatura cu faptul ca fetele au avut ce manca etc.
Un an nu a platit pensie si pentru ca el nu a vrut, dar si pentru ca fata/dv. nu ati luat nicio initiativa. Pensie pana la 26 de ani direct nu se poate stabili.

Oricum, as vrea sa inteleg exact ce anume doriti sa obtineti ca sa pot sa va dau o solutie mai apropiata de dorintele dv., in conditiile in care, legal, ea exista.
Asa e!Sunt suparata ca m-a mintit!De fapt, a mintit la ancheta sociala, cand, la insistentele anchetatorului cu intrebarea asupra veniturilor lui, a zis intr-un tarziu..."bine, treceti acolo 30 mil !" (refuzase anterior sa raspunda la aceasta intrebare...).A mai avut tupeu sa-mi spuna ca "el e dragutz si-mi mai da un milion, ca ar fi trebuit sa-mi dea doar 9"...
Am incercat sa uit toate astea , dar acum, cand fiica cea mare l-a dat in judecata dupa un an de neplata (nu a luat nicio initiativa pentru ca am zis ca nu trebuie sa-l starnim atata timp cat ne-a lasat sa locuim in apartamentul din care a plecat la 2 luni dupa pronuntarea divortului-timp in care i-am facut in continuare menajul cu gand de continuare a convietuirii fara certificat de casatorie)in cererea reconventionala m-a iritat cu anumite afirmatii:
-ca am fost de acord cu suma stabilita(repet:am fost de acord crezand ca spune adevarul cu cele 30 mil...acum a adus adeverinta si am vazut 55 mil)
- ca el are in intretinere 3 copii (inteleg ca-l are pe cel cu care sta, rezultat din concubinajul actual cu fosta mea prietena , nicidecum nu se poate spune ca le are in intretinere pe fetele "mele" carora le da 500 lei pe luna si habar n-are de capul lor), sustinand in cerere ca "nu se poate stabili o cota individuala mai redusa unuia din trei copii "...poi el daca locuieste cu cel mic in casa, poate fi la egalitate cu cele doua ramase la mine?Aceluia e obligat sa-i plateasca pensie alimentara????Nu inteleg !!!Mentionez ca in acte au acelasi domiciliu, dar nu sunt casatoriti...
Am inteles ca la chemarea mea in instanta ca reprezentant al fiicei de 13 ani, voi fi supusa unui interogatoriu...vreau sa stiu ce pot sa spun si ce nu...moralitatea nu se amesteca cu legalitatea, sentimentele nu se amesteca cu aplicarea legii...e logic...dar ma doare si vreau sa stiu ca macar am spus sau am facut tot ce se poate face...
Mii de multumiri !

Alte discuții în legătură

Reducerea pensiei de intretinere vali63 vali63 Buna ziua tuturor! Sunt divortata de 1 an, iar Judecaria din Iasi la pronuntarea divortului a stabilit marirea pensiei de intretinere pentru copil de la 13% ... (vezi toată discuția)
pensia alimentara data pe jumatate de mai bine de un an lelia20052006 lelia20052006 In urma divortului din aprilie 2006 s-a hotarat incredintarea minorelor mie, ca mama, si acordarea de catre fostul sot, tatal copiilor, a unei pensii ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentare ptr fiicele mele lanfrancom lanfrancom buna, va rog frumos ,sa-mi explice cineva referitor la intrebarile pe care le am de spus apoi voi vrea un raspuns corect si onest. ptr inceput as vrea sa va ... (vezi toată discuția)