avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Raspunderea materiala a Ministerului Public
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Raspunderea materiala a Ministerului Public

Va adresez rugamintea de a ma ajuta cu un sfat in legatura cu raspunderea materiala a Ministerului Public pentru greselile facute de procurori. Mai exact daca in cazul procesului penal, procurorul cauzeaza un prejudiciu uneia dintre parti, prin nerespectarea regulilor de procedura penala, se poate recupera acest prejudiciu?
Si daca da, acesta se solicita Ministerului Public? In baza Codului de Pr. civ. pe art. 998 si 999 se pot face asemenea cereri? Carei instante de judecata se pot adresa? Exista o procedura speciala?
Ma refer la recuperarea cheltuielilor cu avocatul in cadrul unei plangeri impotriva ordonantei procurorului respinsa ca inadmisibila, dupa ce raspunsul de infirmare al prim-procurorului vine doar la al doilea termen de judecata.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2011
florindbro, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:30, 21 Septembrie 2011
Onorariu de avocat este suportat nu de Ministerul Public ,ci de cealalta parte din proces.
Nu ati depus chitantele la instanta penala?
Si care este acea parte din proces?
Nu a mai fost citata nicio alta parte.
Dosarul penal nici nu a ajuns la instanta de judecata. Parchetul a trimis doar niste note informative. La primul termen a raspuns ca dosarul se afla spre solutionare la prim-procuror. La al doilea termen s-a trimis o informare ca prim-procurorul a infirmat ordonanta procurorului si a trimis dosarul spre recercetare.
Am depus chitanta, dar a fost respinsa cererea de recuperare a cheltuielilor cu avocatul.
Noi nu avem nicio vina pentru deschiderea procesului, nefiind vinovati pentru faptul ca raspunsul prim-pricurorului a venit cu intarziere. Precizez ca plangerile noastre au fost facute la termenele legale.
Daca nu exista o alta parte dupa parerea mea daca statul are o culpa trebuie sa plateasca.
In cazul dvs. daca instanta penala a respins cererea cu cheltuielile trebuie vazuta hotararea acesteia.
De principiu, nu pareti sa aveti sanse sa recuperati banii,dar mergeti la un avocat cu hotararea instantei pentru a se analiza.

Cheltuieli de judecata si onorariu de avocat se pot acorda si daca se respinge propunerea de arestare preventiva formulata de parchet.
In acest caz, nu exista decat inculpatul si Ministerul Public in proces.
La proces erau prezente partea vatamata, prin avocat, care a formulat plangerea si procurorul.
Dar in timpul procesului, la cuvantul pe fond, reprezentantul parchetului si-a declinat calitatea de parte in proces. Pentru ce i s-a mai dat cuvantul? Evident s-a opus cererii noastre pentru plata cheltuielilor cu avocatul de catre Ministerul Public.
De ce spuneti ca de principiu nu avem sanse? Pai daca ni se respingea plangerea ca neintemeiata oare nu ne-ar fi obligat judecatorul la plata cheltulilor facute de stat. Viceversa de ce nu se poate.
Si respingerea plangerii ca inadmisibila nu este o solutie nelegala? Pai de ce nu este admisibila plangerea noastra daca Parchetul nu a formulat raspunsul in termenul legal? Oare care ar fi acest termen? Dar faptul ca judecatorul nu a solutionat plangerea noastra in termenul legal de 30 zile cum se interpreteaza? De abia la al doilea termen de judecata am primit raspunsul prim-procurorului. Dosarul penal nu a fost trimis la judecator desi la primul termen s-a facut adresa special pentru acest lucru.
Cu ce este Ministerul Public, prin reprezentantii sai, mai presus decat noi justitiabilii in fata legii?
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2011
florindbro, utilizator
Conform legii, Ministerul Public nu este parte in proces.

Spun ca sunt probleme intrucat nu stiu daca va mai puteti judeca in civil.Fara a se vedea hotararea nu se poate stii.
Vorbiti cu avocatul dvs. dupa ce vede hotararea.

V-am mai spus, din punctul meu de vedere statul trebuia obligat la plata onorariului de avocat.
Este rau ca nu aveti nici calea de atac a recursului.

Alte discuții în legătură

Cai de atac Lauricaaa Lauricaaa Buna ziua, Va contactez pentru o lamurire din partea dvs., deoarece as vrea sa depun o plangere la CEDO. Rezumat: Am depus o plangere penala catre ... (vezi toată discuția)
Plângere împotriva rezoluþiilor sau ordonanþelor procurorului de netrimitere în judecatã (art.278 ind.1 c.p.p.) ContSters257326 ContSters257326 buna ziua, Am o sentinta din partea judecatoriei sector 4 : [i]Solutie: Admite excepţia tardivităţii introducerii plângerii, excepţie invocată din ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata in cazul in care raspunsul favorabil al prim-procurorului vine dupa inceperea procesului florindbro florindbro As dori sa stiu daca in cadrul procesului penal privind o plangere impotriva rezolutiei procurorului de scoatere de sub urmarire penala in care raspunsul ... (vezi toată discuția)