Buna ziua,
In februarie 2008, sotul meu a provocat intr-un accident, vatamarea corporala a unei persoane care apoi a depus plangere penala.
In decembrie 2009 a inceput procesul (a fost prima infatisare, detaliile nu prea conteaza).
In 2011, anul acesta, procesul s-a incheiat prin sentinta definitiva si irevocabila.
Sentinta definitiva ii anuleaza permisul auto pentru 1 an de aici inainte.
Dar... in timpul procesului, judecatoarea a refuzat oricum sa ii acorde drept de conducere (cel putin asa sustine avocata lui), deci nu a avut nici permis, nici dovada inlocuitoare timp de 1 an.
Asa ca mie mi se pare ca deja si-a executat pedeapsa de a nu conduce 1 an, atata doar ca si-a executat pedeapsa inaintea pronuntarii sentintei finale, nu dupa.
Intreb si eu ca omul nestiutor:
1) daca deja nu a avut voie sa conduca 1 an in timpul procesului, de ce mai trebuie sa stea inca 1 an fara drept de conducere? Ce justitie e asta?
2) nu ar fi trebuit sa i se acorde prezumptia de nevonovatie pana la sfarsitul procesului si sa fi avut dreptul la conducere in timpul procesului, pana la dovedirea vinovatiei? (desi a pledat vinovat de la inceput)
3) de ce la o plangere penala depusa in martie 2008, procesul a inceput abia in decembrie 2009? Intre timp, victima a putut sa se accidenteze / imbolnaveasca din diverse motive, iar apoi sa depuna hartii la dosar ca acele imbolnaviri au fost din cauza accidentului, ajungand de la 8 zile de ingrijiri medicale, cate a primit initial la momentul accidentului, la 120 de zile (!) in timp de 1 an si ceva pana a demarat procesul!!! A tot adunat zile, cate 2, cate 4, cate 8, pana s-au facut 120 zile. De ce, daca dupa accident, medicul a spus ca are nevoie de 8 zile de ingrijiri, de ce autorul accidentului nu este judecat dupa acel numar de 8 zile din acel moment?
4) a fost obligat si la plata de cheltuieli judiciare de 600 RON. Nu e cam mult? Partea asta de cheltuieli judiciare e stabilita in functie de cat ii place judecatorului mutra ta? Sunt altii care au platit doar 100 RON pentru procese mult mai stufoase...
Sincer, ma tot intreb ce justitie e asta. Sigur, e vinovat si imi pare tare rau pentru persoana accidentata, desi ne-a santajat inainte de depunerea plangerii penale..dar ii doresc numai bine si sanatate si sa se faca bine, chiar imi pare rau ca s-a ajuns la asa ceva. Sotul meu avea si are nevoie de carnet pentru a-si intretine familia, are o meserie care necesita asta, avem rate si copil mic. Chiar nu inteleg de ce trebuie sa stea 2 ani fara permis, cand sentinta este pentru 1 an...
1.termenul de 1 an se calculeaza de la data raminerii definitive a sentintei - OUG 195 / 2002 prevede acest aspect. Inculpatul putea conduce masina in cursul urmaririi penale si a procesului in baza unei dovezi provizorii emise de parchet.
2. trebuia sa faceti cerere la procuror ptr emiterea dovezii de circulatie. Avocatul dvs trebuia sa va spuna asta.
3.daca aveati dubii cu privire la probatoriul administrat trebuia sa solicitati expertize medicale. tot avocatul dvs trebuia sa va consilieze in acest sens;