avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA dobanzi si penalitati neplata tva
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

dobanzi si penalitati neplata tva

buna ziua
functionez ca pfa din 2005, incepand cu aug 2007 am depasit plafonul de 35000 euro, dar nu m-am inregistrat ca platitor de tva, in urma unei inspectii fiscale a reiesit ca am de achitat 300000 lei reprezentand 170000 lei tva colectat in perioada 2007 - 2008 cand n-am fost inregistrat ca platitor de tva, diferenta reprezinta dobanzi si penalitati.
pentru perioada 2007- mai2010 mi s-a calculat o dobanda de 0.1 %
pentru perioada iun 2010-- august 2010 dobanda a fost de 0.05%
iar din august 2010- prezent dobanda de 0.04 %.
Cf codului fiscal din 2011 dobanda este de 0.04 %.
Avand in vedere ca raportul de inspectie fiscala l-am primit in august 2011, este normal ca dobanda sa se calculeze diferentiat pe perioade?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ancatod , utilizator 21:24, 21 Septembrie 2011
0,04% este acum dar la vremea respectiva a fost asa: 0,1% si apoi 0,05%. Nu stiu care sunt exact perioadele, dar ma voi documenta.

:offtopic:
Vad ca Gabriela Ionescu mi-a luat-o inainte. Felicitari! :vishenka:
Ultima modificare: Marți, 20 Septembrie 2011
Iulian MANEA, Contabil
:">

Multumesc, Iulian.
majorarile sau dobanzile si penalitatile se calculeaza conform cotelor in vigoare la momentul cand tva era exigibila.
pana la 30 iunie 2010, se calculau majorari de intarziere de 0,1% pe zi
in perioada 1 iulie - 30 septembrie, termenul de majorari de intarziere a fost inlocuit cu dobanzi si penalitati, astfel: dobanda 0,05% si penalitate 5% > 30 zile, respectiv 15% > 90 zile
incepand cu 1 oct 2010 procentul dobanzii este de 0,04%, penalitatile ramanand neschimbate.

aceste dobanzi se penalitati se vor percepe la valoarea tva-ului colectat controlat, nu la valoarea tva-ului de plata dupa scaderea celui deductibil?
penalitatile au fost calculate la valoarea tva-ului colectat controlat, 170 000 lei, in conditiile in care dupa calculul tva-ului deductibil ramane un tva de plata de 12 000 lei. nu se poate face nimic in acest sens?
ce nu mai inteleg din rif este urmatorul lucru: tva stabilit suplimentar, adica tva-ul colectat control este 170 000 lei,in raport dobanzile se percep la soldul perioadei care este 160 000 lei, deoarece intre timp m-am inregistrat ca platitor de tva in 2009 si au mai fost luni in care tva-ul de plata a fost negativ si mi s-a mai scazut.
ce nu inteleg eu este de ce din tva-ul stabilit suplimentar (tva stabilit control cel pe care trebuie sa-l platesc conform acestui raport) nu s-a scazut tva-ul negativ? aceasta compesare cand se va face?
daca inspectorii au stabilit 170.000 lei tva de plata in urma controlului, inseamna ca dobanzile si penalitatile se calculeaza la aceasta suma, urmand ca dvs. sa depuneti acum un decont de tva in care sa reflectati ajustarile de taxa in favoarea dvs.
daca ziceti ca ar ramane de plata suma de 12.000 lei, inseamna ca veti avea in decont tva deductibila in suma de 158.000 lei, inafara taxei aferente perioadei fiscale in curs.
practic dobanzile si penalitatile se vor calcula la intreaga suma de 170.000 lei pana pe 25.10.2011, urmand ca dupa aceasta data sa se calculeze la suma de 12.000 lei, asta in cazul nu achitati aceasta suma intre timp.
in anexele de la RIF aveti cateva situatii in care este prezentata situatia tva si situatia accesoriilor tva.
studiati-le cu atentie.

Alte discuții în legătură

Contestatie raport de inspectie fiscala ancatod ancatod buna ziua functionez ca pfa din 2005, incepand cu aug 2007 am depasit plafonul de 35000 euro, dar nu m-am inregistrat ca platitor de tva, in urma unei ... (vezi toată discuția)
Penalizari neplata tva cristina_71 cristina_71 Buna ziua. intrebarea mea este ce se plateste pentru tva restanta din 2011.In urma unor regularizari rezulta un debit la TVA datorat din august 2011.Ma puteti ... (vezi toată discuția)
Penalitati pt neplata tva lazarica1951 lazarica1951 As dori sa stiu cum se calculeaza penalitatile sau dobanzile pentru neplata la termen a TVA? si perioada de penalizare sau transe daca sunt.Mi s-a comunicat ... (vezi toată discuția)