avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie, recuperare drepturi banesti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie, recuperare drepturi banesti

Salut

In atentia consilierilor juridici am si eu cateva intrebari rezultate dintr-o problema cu un angajator. Situatia este aceasta: lucrez in cadrul unui SRL cu contract de munca individual pe perioada nedeterminata si ca urmare a neplatii salariului pe ultimele 5 luni doresc sa demisionez dar vreau sa stiu urmatoarele: eu inca lucrand in firma pot procura diferite documente care sa ma ajute sa imi recuperez drepturile salariale pe ultimele 5 luni?daca da care ar fi acelea;doresc sa demisionez fara preaviz...care este articolul care reglementeaza demisia fara preaviz avand in vedere situatia data; in cazul in care drepturile banesi nu imi vor fi date cand voi demisiona pot depune o plangere catre itm pentru lamurirea problemei/amendarea firmei?; daca se ajunge sa actionez in judecata societatea pentru recuperarea drepturilor banesti exista oposibilitatea ca avocatul sa trimita o instiintare firmei prin care sa anunte ca daca in termen de x zile drepturile banesti nu sunt restituite integral va fi inaintat intentat proces? (zic asta pentru ca ma gandesc ca daca vor auzi din gura unui avocat de proces vor dori sa rezolve problema pe cale amiabila nedorind sa ajunga la proces deoarece au probleme grave in actele financiare si nu numai)?; trebuie sa intocmesc vrun act cu ei din care sa reiasa ca nu mi-au dat salariul pe lunile mentionate? sau in cazul procesului ei trebuie sa demonstreze ca mi i-au dat?; exista posibilitatea ca ei sa imi falsifice semnatura pe statele de plata si alte acte interne ale firmei (am vazut cu ochii mei ca se practica asa ceva in aceasta societate), trebuie sa fac expertiza grafologica sau ceva de genu asta ca sa demonstreaz ca nu e semnatura mea?; cat poate dura un proces avand ca obiect conflict de munca?...citisem pe undeva ceva de genu 30 de zile...dar nu stiu exact.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:02, 9 Octombrie 2011
Sunt destul de multe intrebari am sa incerc sa le raspund in ordine:

1. Nu exista demisie fara preaviz. Exista insa art. 55 litera b) din Codul Muncii conform caruia contractul poate inceta ”prin acordul partilor”, dar pentru a putea inceta contractul in acest fel aveti nevoie si de acordul angajatorului.

2. Puteti depune o plangere la ITM. Insa ITM-ul poate doar sa amendeze angajatorul si sa-i puna in vedere ca intr-un anumit termen sa va plateasca acei bani. Apoi sa vina in control iarasi dupa expirarea termenului si sa vada daca s-a facut plata sau nu, si daca nu s-a facut sa mai aplice o amenda. Insa ITM-ul nu poate obliga angajatorul sa va plateasca salariul, numai o instanta de judecata il poate obliga prin hotarare.

3. Avocatul va poate face o astfel de notificare catre angajator prin care sa-i solicite acestuia sa va plateasca drepturile salariale. Insa o astfel de notificare nu are forta juridica nu poate sa-l oblige pe angajator sa faca acest lucru ci doar eventual sa-l sperie. In practica insa n-am vazut prea multi angajatori convinsi in acest mod insa puteti incerca.

4.Nu trebuie sa intocmiti nici un act. In cazul procesului ei vor trebui sa dovedeasca ca v-au platit acei bani, prin depunere state de plata sau fluturasi de salariu cu semnatura Dvs, sau transferuri bancare in acest sens.

5.Da, se poate sa va falsifice semnatura. Exista in instanta posibilitatea de a apela la o expertiza grafoscopica. Insa ce trebuie sa stiti ca in caz de litigiu Dvs. veti fi obligat sa suportati costul unei asemenea expertize (in practica am vazut pe undeva pe la 1000 lei). Doar daca veti castiga instanta va obliga firma sa va dea inapoi si acesti bani.

6. Depinde de orasul in care va judecati. Daca va judecati in Bucuresti, dureaza mult pana primiti primul termen, probabil la o actiune introdusa in octombrie anul acesta termenul e undeva anul viitor in martie, aprilie, din cauza faptului ca instantele sunt foarte aglomerate. Se poate face o cerere de preschimbare termen sa aduca termenul mai aproape, dar din cate vad practica la acest moment nu-l va aduce mai aproape de luna decembrie anul acesta. Un dosar in drepttul muncii poate dura 3 - 4 luni, sau chiar mai mult. Depinde mult de instanta si de ce termene poate sa acorde, scurte sau mai lungi.
@ Teodora_Stoian
Exista demisie fara preaviz ... art.81 alin.7 si 8 C.mun. reglementeaza posibilitatea salariatului de a demisiona fara preaviz .

@ kartush45

1. Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca inceteaza in cazul demisiei fara efectuarea unui preaviz in urmatarele situatii :
- art.81 alin.7 C.mun. : angajatorul renunta total la termenul de preaviz

- art.81 alin.8 C.mun. : Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Pentru neplata drepturilor salariale va puteti adresa ITM-ului si/sau sa promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului ...
Inainte de a actiona in instanta exista posibilitatea sa trimiteti o notificare angajtorului dvs prin care cereti expres angajatorului sa-si execute obligatia ajunsa la scadenta.... in termeni juridici , se numeste punere in intarziere (art.1079 Cod civil).
Salut,

Vreau sa multumesc celor care au raspuns si au oferit sfaturi. Cum am ajuns la momentul in care imi voi depunde demisia in cateva zile vreau sa mai cer niste sfaturi de la cei avizati. Cam aste sunt intrebarile: 1)in cazul demisiei fara preaviz prin art. 81 alin 8 pot beneficia de somaj? stiu ca daca demisionez cu 55 alin b nu beneficiez; 2) in ce termen sau in cate zile de la data demisiei legea obliga angajatorul la plata drepturilor banesti (salariul si plata concediului de odihna neefectuat) salariatului care si-a dat demisia,; 3) in cazul in care vreau sa depun o plangere pentru netrecerea salariului total in contractul de munca unde trebuie sa ma adresez si ce dovezi pot aduce (in firma se face un soi de stat de plata intern cu salariul real pe care trebuie sa il semnezi cand iti iei salariul-avans si lichidare..eu am copii dupa aceste documente interne); 4) toti cei care au plecat din firma prin demisie la plecare au pusi sa semneze statele de plata care din cate stiu se semneaza normal lunar si in 2 ani de cand sunt in firma nu am semnat vrunul, iar daca au refuzat li sa spus ca nu li se poate inchide contractul de munca daca nu semneaza...este adevarat sau doar un soi de santaj? ce mi se poate intampla daca refuz semnarea statelor?;5)as vrea sa imi recomandati un avocat care se ocupa de asemenea cazuri (ca mai mult ca sigur pana nu vor primi o instiintare de la un avocat prin care sunt somati sa plateasca nu vor plati) in caz ca se ajunge la proces.
1. Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor(art.55 lit.b C.mun.) sau prin demisie (art.81) exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.

2. In principiu.plata drepturilor salariale aferente perioadei lucrata pana la data incetarii raportului de munca se face la data stabilita prin c.i.m. pentru plata salariului.

3. pentru nereguli in legatura cu relatiile de munca va puteti adresa ITM-ului sau Inspectiei Muncii.

4. Nu este adevara cu semnarea statelor de plata ... acestea se semneaza lunar .. in speta, este vorba si despre o masura de protectiei a angajatorului.. nesemnarea statului de plata implica faptul ca acel salariat nu si-a luat banii si se poate indrepta cu o actiune impotriva angajatorului pentru a i se plati salariul restant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz ChivuLiviu ChivuLiviu Buna seara si la multi ani la toata lumea buna! Am si eu o intrebare va rog... Daca am semnat un contract de munca pe perioada de 12 luni,am convenit cu ... (vezi toată discuția)
Sunt obligata sa demisionez Mati1972 Mati1972 Buna seara...va rog sa ma ajutati...lucrez de 7 luni la aceeasi firma iar ieri mi sa spus sa imi scriu demisia deoarece fiica mea care lucreaza in acelasi loc ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca dorintanase2005 dorintanase2005 Buna, De doua luni nu sunt platit la firma la care lucrez.Mentionez ca administratorul la incheierea contractului de munca pe perioada nedeterminata nu mi-a ... (vezi toată discuția)