avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Recalculare indemnizatie de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Recalculare indemnizatie de somaj

Buna ziua, dupa 12 luni de somaj incheiat in august 2011, mi se inmaneaza o decizie prin care mi se cer inapoi 8268 lei, considerati calcul eronat. In calculul initial a intrat si o suma compensatorie de la Romtelecom, pentru care s-a platit impozit, CAS, somaj si tot ce trebuie, sume considerabile de altfel.. Am avut dreptul la acea suma conform contractului colectiv de munca, deci a fost un venit care mi s-a cuvenit. Cum pot acum sa-l considere necuvenit si sa-l scoata din calcul ? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:58, 10 Octombrie 2011
1. Legea 76/2202 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

2.- Daca Agentia de Somaj nu a stabilit bine cuantumul indemnizatiei si a luat in calcul si alte sume (care erau trecute, ce-i drept in adeverinta eliberata de angajator) este vina ei.
- Dar tot Legea 76/2002 spune ca sumele incasate necuvenit cu titlu de indemnizatie de somaj se vor recupara de la cel care a beneficiat de ele, in termenul generat de prescriptie.

3. - Ati avut dreptul la acele sume de bani primite la data concedierii (care au fost impozitate si din care s-au retinut contributiile), nu vi se contesta asta si nu vi s-a spus ca este necuvenit.
- Acele sume fac parte din venitul din luna respectiva, nu din salariu.
- Necuvenit este plusul de indemnizatie de somaj calculata eronat.

4. Va recomand sa faceti o sesizare la ANOFM si, daca doriti, sa ne spuneti si noua ce raspuns veti primi.

5. In decizia primita de la AJOFM nu scrie si baza legala prin care vi se cer sa returnati acesti bani? Ce articol si ce lege se invoca?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Art.1 ...a incasat fara temei legal,cu titlul de indemnizatie de somaj sumele......conform Deciziei Curtii de Conturi nr.14/28.05.2010.
Art.2 In temeiul art.47 alin.1 din Legea 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare se dispune recuperarea debitului creat de doamna.....in suma de.....reprezentand indemnizatie de somaj {75%} necuvenita.
Art.3 Prezenta dispozitie poate fi contestata in termen de 30 de zile la instanta competenta.
1. Din acest articol al Legii 76/2002 v-am citat si eu:
Art. 47.
(1) Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, precum şi orice alte debite constituite la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, altele decât cele provenind din contribuţii, se recupereazã pe baza deciziilor emise de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã sau, dupã caz, de centrele regionale de formare profesionalã a adulţilor, care constituie titluri executorii.
(2) Sumele prevãzute la alin. (1) se recupereazã de la beneficiari în termenul general de prescripţie legal.
(3) Sumele rãmase nerecuperate de la beneficiarii decedaţi nu se mai urmãresc.

2. Inseamna ca in urma unui control al Curtii de Conturi se recupereaza aceste sume pentru ca AJOFM nu afost in stare sa aplice legea corect.
Daca faceti contestatie la decizie , parerea mea este sa chemati in garantie si pe cel care a emis decizia de acordare a indemnziatiei de somaj sau pe cel care a facut calculul ... intrucat nu este greseala dvs ca vi s-a stabilit mai mult decat ar fi fost cazul ...
Stimate Domn Valeriu

Totusi, art. 14 coroborat cu art. 19*1 din HGR 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare (si in vigoare la data calculului indemnizatiei de somaj) prezinta un alt punct de vedere.

Art. 14. - (1) Baza lunară de calcul asupra căreia angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, conform art. 27 alin. (1) din lege, este reprezentată de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19 din lege, constituit, după caz, din următoarele elemente:
a) salariul de bază lunar brut, corespunzător timpului efectiv lucrat, la care se adaugă, după caz: indemnizaţia de conducere, salariul de merit, precum şi alte drepturi salariale care, potrivit actelor normative ori contractelor colective sau individuale de muncă, fac parte din salariul de bază;
b) indemnizaţia brută lunară pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective, precum şi pentru persoanele care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti;
c) solda brută lunară, indemnizaţiile, primele, premiile, sporurile şi alte drepturi ale soldaţilor şi gradaţilor voluntari, acordate şi suportate, potrivit legii, de unităţi;
d) drepturile băneşti în valoare brută realizate lunar de persoanele care au raport de muncă în calitate de membru cooperator;
e) remuneraţia directorilor şi membrilor directoratului societăţilor pe acţiuni, numiţi în condiţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
f) sporurile, adaosurile şi drepturile băneşti, acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de muncă, sub formă de procent din elementele prevăzute la lit. a)-d) ori ca sume fixe, indiferent dacă au caracter permanent sau nu;
g) indemnizaţiile pentru concedii, indemnizaţiile pentru perioadele de incapacitate temporară de muncă, suportate de unităţi, conform legii, în situaţia în care raporturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile, precum şi orice alte indemnizaţii acordate salariaţilor şi suportate de unităţi, potrivit legii;
h) sumele rezultate prin plata cu ora, gărzi, indemnizaţii clinice;
i) drepturile băneşti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de muncă sub formă de stimulente, premii şi prime;
j) orice alte sume plătite din fondul de salarii.
(2) Nu se includ în baza de calcul prevăzută la alin. (1) sumele reprezentând:
a) prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă şi boli profesionale;
b) diurne de deplasare şi de delegare, indemnizaţii de delegare, detaşare şi transfer;
c) drepturi de autor;
d) participarea salariaţilor la profit;
e) compensaţiile acordate în condiţiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de muncă, salariaţilor concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor;
f) veniturile brute realizate de persoanele care nu se mai regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 19 din lege, dar încasează venituri ca urmare a faptului că au deţinut calitatea de asigurat obligatoriu prin efectul legii.
(3) În situaţia personalului român trimis în misiune permanentă în străinătate, salariile de bază prevăzute la alin. (1) lit. a) sunt salariile de bază corespunzătoare funcţiilor în care persoanele respective sunt încadrate în ţară.
(4) În lunile în care raporturile de muncă sau de serviciu se stabilesc, încetează, se suspendă, respectiv se reiau, cu excepţia suspendării pentru incapacitate temporară de muncă, dacă aceasta nu depăşeşte 30 de zile, contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, prevăzută la art. 27 din lege, se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege pentru contribuţia individuală asupra bazei de calcul prevăzute la alin. (1) corespunzătoare timpului efectiv lucrat în luna respectivă.

Art. 19*1. - (1) Prin salariu de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevăzut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se înţelege baza lunară de calcul prevăzută la art. 14 pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiul de cotizare.


Singura probelama a doamnei este alin. 2 lit. 2 din art, 14, in sensul ca nu se includ in baza de calcul compensaţiile acordate în condiţiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de muncă, salariaţilor concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor.
Deci, depinde de articolul din Codul Muncii, in baza carui a incetat contractul de munca.

Si... decat sa o sfatuiti sa faca sesizare la ANOFM, va rog sa constatati ca dispozitia are valoare de titlu executoriu, care se contesta in 15 zile de la comunicarea acesteia, in conditiile legii.

Cu respect

Alte discuții în legătură

Calcul somaj ContSters193525 ContSters193525 Va rog sa imi ziceti daca intru in somaj din 01.02.2013 se ia in calcul ianuarie 2013 unde sunt si cele trei salarii compensatorii pe care ni le acorda firma? (vezi toată discuția)
Calcul somaj ildyt ildyt Buna ziua, va rog sa-mi spuneti dupa care suma se calculeaza indemnizatia de somaj?? Pe CIM am un salar de 1670 iar contributia de 0,5% s-a platit la suma de ... (vezi toată discuția)
Conditii somaj florian_florina_anca florian_florina_anca Buna ziua!Am lucrat pana in septembrie 2010 avand o vechime de aproape 9 ani, iar apoi am ramas pe somaj timp de 9 luni.Am reinceput munca in aprilie 2012 pe o ... (vezi toată discuția)