avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Procedura somatiei de plata pentru recuperarea unei ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Procedura somatiei de plata pentru recuperarea unei sume de bani (debitor, creditor -persoane fizice)

In intentia de a-mi recupera o suma de bani imprumutata unui cetatean, si confirmata si de catre debitor si de catre creditor intr-un inscris, m-am adresat Judecatoriei de sector; in urma deliberarii, cererea mea a fost incadrata cf.art.1 alin.1, art.6, al.1 si art 7 din OG nr.5/2001 (inscrisul necontinand, referitor la suma nominalizata in clar , si 'drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii' ) ; ca atare, cererea a fost respinsa ca neintemeiata, si irevocabila, cu precizarea ca " reclamantul are posibilitatea de a formula cererea pe calea dreptului comun."
Ce mai pot face in continuare, pentru a-mi recupera banii ?
Cel mai recent răspuns: FloreaIon , utilizator 14:10, 21 Septembrie 2011
Buna ziua.
Singura actiune de succes ar fi cererea de chemare in judecata pe procedura dreptului comun privind pretentiile banesti ale reclamantului creditor fata de paratul debitor. In acest caz se timbrea la valoarea sumei ce se vrea a fi recuperata.
Majoritatea persoanelor se avanta sa formuleze somatii de plata ori ordonante de plata in speranta ca vor obtine o sentinta fara a fi nevoiti ca in cadrul procesului sa timbreze la valoare, din pacate majoritatea uita sa verifice caracterul cert lichid si exigibil al creantei, ori admisibilitatea unei astfel de cereri, si pe cale de consecinta cererile le sunt respinse.
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns, permiteti-mi o completare si o intrebare:
Cererea formulata de mine catre Judecatorie a fost depusa cu achitarea taxei judiciare de timbru de 39 lei si 5 lei , timbru judiciar. Nu am stiut ca ar fi trebuit timbrata la valoarea sumei imprumutate (8000 eur) si nici din deliberarea scrisa primita de la instanta nu s-a pus problema sumei incorecte a taxei proportionala cu valoarea imprumutului; explicatia instantei se referea la lipsa din inscris a motivului imprumutului (executare de servicii, lucrari sau alte prestatii). Sa inteleg din sfatul dvs. ca pot relua acelasi demers la Judecatorie, dar cu plata unei taxe proportionale cu suma imprumutata? Ce inseamna 'pe procedura dreptului comun' ? Cat ar fi taxa corecta pentru a relua aceasta actiune ?
Inca o data va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate recupera prin instanta prin procedura ordonantei de ... noa noa Se poate recupera prin instanta prin procedura ordonantei de plata contravaloarea unei facturi de penalitati de intarziere sau nu? (vezi toată discuția)
Rezolvare speta Ionut.C Ionut.C As dori daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu sfaturi la urmatoarea speta: La 14 martie 1996 SC AD SRL a chemat in judecata SC A solicitand obligarea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! ma puteti ajuta cu o rezolvare la aceasta speta? ladykml ladykml As dori daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu sfaturi la urmatoarea speta: La 14 martie 1996 SC AD SRL a chemat in judecata SC A solicitand obligarea ... (vezi toată discuția)