Buna ziua! am nevoie de sfat pt un coleg ce e , de asemena avocat si care a avut un client extrem de dificil. iata despre ce e vorba. a formulat pt clientul sau o plangere penala prealabila , a semnat-o clientul, insa nu a inserat prevederile prev de art 222 cpp, in sensul cnp-ului si a domiciliului. i s-a restituit plangerea pe cale administrativa, a completat-o, insa a modificat cu pixul data savarsirii infractiunii, care din eroare aparea ca fiind data de 3, modificand-o in 8. acest aspect nu avea oricum nici o relevanta, caci plangerea era facuta in termen oricum. in plangerea initiala restituita aparea insa data de 3. modificarea a facut-o dupa ce a semnat clientul. acum, clientul care nu e in nici un fel prejudiciat vrea sa-i faca avocatului plangere pt fals bsi uz de fals. colegul e innebunit. ce parere aveti dvs?
Depinde, fapta prezentata mai sus contureaza de principiu elementele constituitive ale infractiuni, insa sub aspectul laturii subiective nu se poate pune problema obtinerii de foloase prin raportare la eventualele consecinte juridice, sub acest semn de intrebare este si latura obiectiva.
Pe de alta parte, insa, mandatul aparatorului este cheia acestei spetze, deoarece acesta arata intinderea si actiunile ce le poate intreprinde aparatorul in numele si pe seama clientului, pentru ca in anumite cazuri putem vorbi de o simpla eroare materiala, cum si in alte cazuri putem vorbi de o actiune ilicita savarsita cu intentie caz in care se poate pune problema raspunderii penale.
Trebuie bine inteles notiunea de consecinta/efect juridic, precum si putere mandatului cat si intinderea acestuia.
Fals?
elenasimpalean
daca lucrez intr-o institutie si ca angajat semnez cu acordul clientului pe un borderou intern in locul clientului pentru un act oficial adus de client si ... (vezi toată discuția)