Am finalizat sc.postliceala la zi si mi-am depus dosarul pentru somaj si acum sunt insarcinata in 5 saptamani. La somaj sunt pe lista oamenilor in cautare de loc de munca ( asistent medical) pt 60 de zile si mi s-a spus ca in noiembrie se va pune dosarul in plata . Voi primi indemnizatie de crestere a copilului . Cum sa procedez??!?
Perioada aceea de 60 de zile este luata in calculul celor 12 luni premergatoare nasterii copilului pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC (v. OUG 111/2010, art.2).
1. In timp ce sunteti in somaj puteti sa beneficiati de concedii medicale, concediu de maternitate (cele 126 de zile de sarcinasi lauzie = pre si postnatal) si apoi in CCC pana la 2 ani.
2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primarie.
4. Toate aceste concedii suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa terminarea acestora (astfel se "prelungeste" perioada de somaj).
5. Incepand cu luna a saptea (cand sunteti inca in somaj) puteti intra in concediu de maternitate asa ca nu aveti probleme cu intrarea in CCC.
Am vazut pe carnetul de somer ca sunt oficial in somaj din 31.10.2011,eu trebuie sa nasc in 21 mai si mi s-a zis clar ca primesc 6 luni de somaj, deci primesc pe lunile octombrie-martie sau noiembrie-aprilie? Si cand anume pot intra in prenatal? Pentru prenatal trebuie sa ma adresez la medicul de familie sau la medicul ginecolog?
Is prea multe, dar chiar nu am idee, n-am nici o treaba cu legile... :(