Un proprietar poate construi ceva pe spatiul comun al blocului fara acordul celorlalti proprietari? Poate da presedintele asociatiei de proprietari acest acord fara sa -i consulte pe ceilalti prorpietari? Cum poate fi atacata legal o astfel de constructie si cum se poate afla daca acea constructie are autorizatie sau nu.
Lista cu autorizatii de construire eliberate este publica,daca nu e afisata ,solicitati serviciului de urbanism de la primarie sa va raspunda .Pentru a construi intr/un spatiu care nu/i apartine,un solicitant trebuie sa aiba acordul notarial al celorlalti proprietari.
Primaria va poate raspunde daca are ori nu autorizatie. Presedintele nu este titularul bunului imobil aflat in devalmasie/indiviziune/condominu..etc, astfel el nu poate autoriza constructia fara acordul titularilor de drept. Se poate ataca in instanta de judecata.
Va rog sa ne povestiti mai multe despre respectiva constructie, poate e o structura care s-ar incadra in alt articol legislativ si pentru care nu este necesar o autorizatie, la fel poate fi vorba de un acord al asociatilor de 50%+1 sau 2/3, eventual doar a celor direct implicati, sunt mai multe cazuri care pot aparea in urma utilizarii unui spatiu comun. Daca ne veti relata mai multe amanunte, cred ca veti primi un raspuns mai detaliat si la subiect.
Ca principiu, pentru a se construi este nevoie de Autorizatie de construire. Aceasta se elibereaza de catre primarie dupa obtinerea, in prealabil, a Certificatului de urbanism, in care se stabilesc conditiile in care se permite autorizarea lucrarii. Printre conditii, trebuie sa fie si acordul Asociatiei de proprietari, care se obtine in conditiile stabilite de legea 230/2007 (art. 11/2, art. 30/1).
Nerespectarea conditiilor de mai sus se sesizeaza Primarului localitatii pe teritoriul careia se afla constructia.
Este vorba in primul rand de marirea spatiului comercial de la parterul blocului prin inchiderea unui spatiu comun de aproximativ 10 mp, constructie efectuata pe structura metalica, cu termopan, constructie care a afectat si fatada blocului.
In al doilea rand, la subsolul blocului, in parcare, au fost montate niste compresoare sau ceva de genul acesta pentru asigurarea racirii unor frigidere din spatiul comercial respectiv (se doreste a fi o macelarie). Acestea au fost montate, de asemenea pe spatiul comun. Ieri au fost puse in functiune pentru probe si zgomotul acestora, inclusiv vibratiile se propaga pe structura blocului pana in apartamentul meu, la etajul 4. Este un zgomot surd, adevarat, dar permanent, care deranjeaza, nu poti dormi.
Modificare fatada bloc
sorel
Sa va expun problema.
Chiriasa spatiului comercial de la parterul blocului a modificat fatada blocului, instaland in locul unor spatii facute din caramida, ... (vezi toată discuția)