avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Va rog sa imi spumeti care este baza legala pentru care un somer indemnizat este obligat sa participe la unul din cursurile gratuite de reconversie profesionala organizate de AJOFM. Precizez ca oferta nu este deloc atragatoare si daca nu participi la unul din aceste cursuri nu se vizeaza carnetul.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:45, 23 Septembrie 2011
Legea nr.76/2002 prevede:
Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
a) sã se prezinte lunar, pe baza programãrii sau ori de câte ori sunt solicitate, la agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate, pentru a primi sprijin în vederea încadrãrii în muncã;
b) sã comunice în termen de 3 zile agenţiei pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate orice modificare a condiţiilor care au condus la acordarea drepturilor;
c) sã participe la serviciile pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã oferite de agenţia pentru ocuparea forţei de muncã la care sunt înregistrate;
d) sã caute activ un loc de muncã.
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

(1.1) Obligatia prevazuta la alin. (1) lit. c) nu se aplica in situatia in care persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj participa la programe de formare profesionala, organizate in conditiile legii, a caror finantare este asigurata din asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala, Fondului social european si Fondului de coeziune. Obligatia nu se aplica pe perioada in care persoanele participa la aceste programe de formare profesionala, in conditiile in care, anterior includerii in cadrul acestor programe, nu au fost cuprinse in serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca si se afla in perioada de acordare a acestor servicii.

(1.2) Persoanele prevazute la alin. (1.1) au obligatia sa prezinte lunar, la data programarii prevazute la alin. (1) lit. a), agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate dovada participarii lor la programe de formare profesionala a caror finantare este asigurata din asistenta financiara nerambursabila primita de Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, prin intermediul Fondului european de dezvoltare regionala, Fondului social european si Fondului de coeziune, sau, dupa caz, dovada participarii la examenul de absolvire a acestora. Prezentarea dovezii nu constituie refuz nejustificat potrivit art. 44 lit. d) si e).

(1.3) in situatia in care obligatia prevazuta la alin. (1.2) nu este indeplinita, prevederile alin.(1.1) nu se aplica.

(2) Angajatorii care au încadrat în muncã, conform legii, persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţii de şomaj au obligaţia de a anunţa în termen de 3 zile agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã la care aceştia au fost înregistraţi.

(3) Obligaţia prevãzutã la alin. (2) revine şi caselor teritoriale de pensii care au stabilit şi au pus în platã pensiile cuvenite beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj.
Multumesc, pentru raspuns.
In acelasi context v-as ruga sa ma lamuriti si in urmatoarea speta :
Student la zi an intermediar, care a avut un loc de munca cu CIM timp de un an jumatate si care s-a desfintat (CIM a fost incetat cu 65(1)). Are dreptul la indemnizatie de somaj, dar in ce conditii avand in vedere ca persoana in cauza continua cursurile la zi ?
1. Are dreptul la indemnizatie de somaj ca somer provenit din incetarea unui CIM.
2. Numai ca fiind student la zi s-ar putea sa nu onoreze o oferta de loc de munca primita de la Agentia de Somaj si atunci s-ar putea sa-i inceteze plata indemnizatiei de somaj.
3. Dar s-ar putea sa fie de acord daca locul de munca este in localitatea in care este si facultatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj- cursuri de recalificare elensita elensita Am fost profesor pana in august 2011, iar acum, datorita sistemului, nu am prins post si, drept urmare mi-am depus dosarul la somaj.Doresc sa stiu in cat timp ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in perioada somajului denisaraul denisaraul Buna dimineata,va rog sa-mi spuneti si mie daca in timpul in care sunt in somaj pot beneficia de concediu medical;daca acesta intrerupe somajul sau il ... (vezi toată discuția)
Vreau sa stiu daca pot participa la doua cursuri de formare profesionala in acelasi timp gheorghejo gheorghejo daca poate cineva sa imi raspunda urgent va rog .sunt somera si vreau sa stiu daca pot avea dreptul sa particip la doua cursuri de formare profesionala in ... (vezi toată discuția)